Фотогалерия: Картините на КТБ

Какво беше извадено от коридорите на банката

Велко Ангелов
13499 прочитания
300 картини от трезора на Корпоративна търговска банка бяха иззети и дадени на съхрание в Националния исторически музей. Прокуратурата е поискала с писмо Министерството на културата да посочи място за съхрание, съгласно чл. 110 от Наказателно - процесуалния кодекс, който гласи, че веществените доказателства по досъдебни производства, ако са в големи размери и не могат да бъдат приложени към делото, трябва да се съхраняватна посочено място от съответния орган. На снимката са две картини на Ян Мърквичка, вляво и картина на Николай Райнов вдясно.
Една от картините е подарък на Цветан Василев с визитка на Ирена Кръстева, майка на депутата от ДПС Делян Пеевски, която управлява медийната му империя и е бивша шефка на тотото. На визитката пише "С най-добри пожелания за здраве, късмет и финансов берекет, Ирена Кръстева"
Сред останалите картини са творби на Борис Денев, Златю Бояджиев, Генко Генков, Владимир Димитров - Майстора, Димитър Казаков - Нерон и др.
Картина на Мърквичка.
Платната се съхраняват в хранилището на Националния исторически музей в столчния квартал "Бояна".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

11 коментара
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D

  Прокуратурата може да е уцелила буквата на закона, но тотално се е разминала с морала и здравия разум
  Да изземеш картини, на които не е направена оценка, като веществено доказателство при досъдебно производство по обвинение в пране на пари е учудващо. В същото време г-н Цветан Василев в лично кочество и като едноличен собственик на Бромак има недвижими имоти да сигурно стократно по-големи суми.
  Тях прокуратурата запорирала ли е?

 • 2
  chichi01 avatar :-|
  Чичи (Ice Man's fan)

  До коментар [#1] от "D-r D":
  И именно поради предприемането на много подобни двусмислени и трисмислени действия, днес тя е много по-известна с работния си псевдоним "цацаратура".
  Приликите с имена и събития е случайна...

 • 3
  black_recluse avatar :-|
  black_recluse

  Снимка 3-4 са направо пророчески... Още през 2010 Иренчето е предвидила финансовия берекет...

 • 4
  rosiraycheva50._ avatar :-|
  Роси

  Веждито загуби едни милиони в КТБ,трябва да компенсира някак.

 • 5
  igla avatar :-|
  Time is on my side

  Що не кажат какво стана с колекцията на Балканбанк?

 • 6
  alg57373608 avatar :-|
  alg57373608

  Тази "колекция" пукната пара не струва.

 • 7
  glupak_0 avatar :-|
  глупав българин

  Проява на много лош вкус и беззаконие - парад на ограбването на банката. Със сигурност заради престъпленията на Пеевски и компания държавата ще бъде съдена здраво. Но защо държавата - т.е. всеки от нас? Време е да строим на площада мафиотите, които се вихрят на наш гръб.

 • 8
  kirka avatar :-P
  kirka

  Коя пък е тази буля, дето се опитва да остави мазни пръстчета върху картината :)
  За хубаво или за лошо картините трябва да са в музеите за да може всеки да се наслади на изкусните майстори. Прашасването им в трезорите е кощунство. Има хора с манталитет на катерици, трупат, трупат в хралупата и накрая вземат, че се гътнат.

 • 9
  ravanelli avatar :-|
  Стефан

  Не трябва да ни учудва, че честитката от Свинята-майка е написана в стила на вестниците й. Дори и за добрия й приятел и щедър кредитор е използвано поздравително шаблонче тип визитка, а на ръка са добавени тривиални пожелания...Или може би винаги Пеевският род е третирал Караибрахим като слуга?

 • 10
  info111 avatar :-|
  info111

  Ето и аргументите на адвоката на Цветан Василев - картината на сагата около КТБ придобива все по-ясен трагикокомичен оттенък:


  „Повечето картини, иззети вчера от КТБ, са подарък на Цветан Василев. Тези картини не подлежат на конфискация без решение на български съд”. (тази констатация мисля, че е бзспорна и показва отново беззаконието в действията на българската прокуратура и на Цацаров - бел. моя) Това коментира в студиото на „Здравей, България” адвокатът на Цветан Василев Менко Менков.
  „Цветан Василев няма как да знае каква е стойността на нещо, което му е подарено”, подчерта адвокат Менков. (тук не съм напълно съгласен - изобшо не е редко явление човек да се заинтересува и разбере каква е реалната или поне приблизителната стойност на дадена вещ, особено ако вещта е по-ценна, особено когато става дума за банкер...-бел. моя)„Тази акция цели отклоняване на общественото внимание от съществените проблеми в КТБ”, смята Менков. (тук бих се съгласил, с оглед на това, че има много други многократно по0скъпи активи, по отниопение на които прокуратурата не е предприела подобна мярка - бел. моя)
  Вчера прокуратурата иззе десетки ценни творби от КТБ. „Разполагаме с протокол за доброволно предаване, с което са предадени 20 картини, които са описани по много странен начин. Няма данни да са присъствали експерти. Освен това не е установено чия собственост са картините “, каза още адвокатът на мажоритарния собственик на КТБ. (специално ме впечатли, че картините са предадени с "протокол за ДОБРОВОЛНО ПРЕДАВАНЕ"!?!?!? - забележете определението ДОБРОВОЛНО!!!. Интересно ми е, особен о ми е интересно КОЙ е разписал ДОБРОВОЛНОТО ПРЕДАВАНЕ на тези картини - бел. моя. И само аз ли виждам очевдиния конфликт между анонсираното ИЗЗЕМВАНЕ на картините и ... въпросният протокол ЗА ДОБРОВОЛНО ПРЕДАВАНЕ!?! Мяза ми на поредното уплитане в кълчиша на т.н. българска поръчкова прикриватура)
  „Информацията, с която разполагам е, че в последния работен ден преди Коледа Софийският градски съд е издал определение, въз основа, на което е издадена обезпечителна заповед.( това изречение е в конфликт на по-горно твърдение, че няма решение на българския съд, мисля - бел.моя) Това означава, че за обвинението, което е повдигнато на Цветан Василев се предвижда конфискация на имущество и прокуратурата е в правото си да поиска запор или обезпечение. Това е по реда на НПК. За утре има насрочен оглед от съдия-изпълнител въз основа на тази обезпечителна заповед. Кое наложи да се отива вчера по спешност да се взимат картините?”, добави Менко Менков..."


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход