В новия брой на "Капитал" ще прочетете историите на няколко български града и ще научите защо някои се развиват добре, а други - не чак толкова. Един от градовете, които екипът на "Капитал" посети, беше Видин.
Видин е най-северозападният областен град на България, разположен на р. Дунав. В него се намира единственият изцяло запазен средновековен замък в страната - "Баба Вида".
Туристическият сезон в града ще бъде открит на 22 март и посетителите все още са малко. Основната част от туристите, идващи в града, са българи, а чуждениците идват предимно с круизни кораби по Дунав.
Освен с крепостта, Видин впечатлява и с красива архитектура от първите десетилетия на 20 век, паркове, както и частично запазена крепостна стена, отделяла града от равнината. На снимката - Стамбол капия, главната порта на османския град.
Крайбрежният парк, обновен преди няколко години
Дълги векове реката е била основната артерия, покрай която е течал животът в града - кораби са товарили и разтоварвали стоки, а много хора са се занимавали с търговия. Други са произвеждали стоки, които са пътували до Средна и Западна Европа, отново по Дунав.
Джамията на Осман Пазвантоглу е известна с това, че е единствената в Европа (може би и в света), която няма полумесец на върха на минарето, а обърнато сърце. В момента тя е исторически паметник и действащ храм. Пазвантоглу я построява по времето, когато Видинска област е на практика отцепена от Османската империя - края на 18 и началото на 19 век. Централната власт изпраща няколко неуспешни похода в опит да свали от власт бунтовника. Исторически данни посочват, че до някаква степен въстанията на сърбите и последвалото им освобождаване са силно повлияни от опита и оръжията, които са натрупали при отцепничеството на Пазвантоглу. Самият той привлича при себе си войници от всякаква националност и религия. По-късно наследени оръжия и надеждата за независимост подпомагат едно от най-големите въстания по българските земи през 19 век - това на Северозападна България през 1850 г. То е жестоко потушено.
Видинската синагога е била вторият по големина еврейски храм в България, но днес се руши. За възстановяването й спорят общината и организация "Шалом" - от общината твърдят, че не им позволяват да я ремонтират и няма какво да направят.
Покривът на храма е паднал, вътре е затрупано с боклуци, вече се срутват и изтръгват и тухлите от стените. Някога синагогата е била по-красива от Софийската. Открита е в края на 19 век, построена е с дарения и е събирала многобройната еврейска общност на Видин. Еврейското население масово напуска града след Втората световна война, много от хората поемат към Израел. Така Видин губи голяма част от търговския си елит. Много от останалите български търговци са съдени от Народния съд.
Новият мост до Калафат беше открит през 2013 г. и вече се използва много активно, дори трафикът е над очакванията. От началото на годината по него са преминали 120 хил. превозни средства.
Инфраструктурата до Видин и в части от града е един от големите проблеми - на места, където минава трафикът от камиони, тя е разбита. В момента централни улици са разкопани заради проекта за воден цикъл, а това допълнително замърсява града с прах.
"Свободна зона - Видин" е една от държавните индустриални зони. В нея няма много компании, като често се наемат само складовете за сезон от земеделски производители.
Преди дни министърът на транспорта Ивайло Московски беше на посещение във Видин и обеща да се работи по интермодален терминал до зоната.
Белоградчик е дестинация, която често се комбинира с посещенията на туристите във Видин. За жалост интересът е намалял, след като премина и рекламата покрай избора на новите чудеса на света преди години. И сега много хора се издържат от туризма, като преобладават малките къщи за гости.
Белоградчишките скали са природен феномен, който умело е използван за отбрана на важни пътища още от римско време. В района има и много други забележителности - праисторически находки, пещера "Магурата", крепостта на скалите, има условия за еко и селски туризъм, музеи и художествена галерия, има и условия за винен туризъм.
От общината разчитат на повече посещения чрез разработване на общи пакети със Сърбия и Румъния. Голяма пречка обаче е спряната работа по новия граничен пункт Салаш-Ново корито, който може да увеличи в пъти туристите от Сърбия. Работата по него спря след смяната на правителството и не е ясно дали ще продължи. Дотогава - основната част от посетителите си остават българите.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

17 коментара
 • 1
  kiro1234 avatar :-P
  kiro1234

  Има много красота, но и много Пустиняк и най-вече пустиняци.

 • 2
  svetko avatar :-P
  Svetko

  Как се пише въстание се научава най-късно след контролно по история в 8ми клас :) Снимките и текстът към тях са готини.

 • 3
  izabell avatar :-|
  izabell

  Видин- един мн красив дунавски град, с богата история и съвременен културен живот.

 • 4
  demos avatar :-|
  demos

  До коментар [#1] от "kiro1234":

  Комунистите направиха от Видин пустиня-след 9-ти септември 1944,прогониха и избиха всички нормални хора от този край и обезглавиха интелектуалния му потенциал.За 23 години преход,бившите комунисти,днес-социалисти,разграбиха всичко,което може да бъде откраднато,много от тях живеят в София,но безотказната система,изградена от тях,източва общинските каси и пълни банковите им сметките.

 • 5
  ravanelli avatar :-|
  Стефан

  Видин е може би най-яркото отражение на всичко, което се случва в страната ни - кражби от общинско ръководство, кражби от цигани, циганизация като цяло, безстопанственост, обезлюдяване, безработица са само част от признаците и последно, но не по значение - красивите природни и културни дадености, сякаш за да предизвиква цялата картина още повече тъга. Искрено се надявам един ден ситуацията в града и региона като цяло да се подобри...Нещо, което без активна държавна политика няма да стане.
  За мен лично Видин е на първо място за посещение тази година, само веднъж да се запролети.

 • 6
  ivan avatar :-|
  Ivan

  На фонтана от снимка 4, статуятя беше от бронз и момченцето държеше в ръце риба, от устата на която излизаше водната струя.
  Много красиви сгради във Видин бяха разрушени или се срутиха сами. Една от тях е старата поща от снимка 1.
  Сградата на областния управител беше облицована с чудесен червен камък, сега е боядисана с фасаген върху камъка.
  Телеграф капия е била една от главните порти на калето, а в годините на т. нар. демокрация, някой е направил такава пристройка на входа, че направо ум да ти зайде.
  За синагогата няма какво да се говори, тя си е така още от соца.
  Каквато и красота да е останала във Видин, това е една обречена красота. Добре,че не са решили да реконструират Баба Вида, засега...

 • 7
  velbg avatar :-|
  velbg

  Рушащата се синагога във Видин е пер-фект-но-то място за дискотека!

 • 8
  subaru avatar :-|
  subaru

  Градът е прекрасен. Състоянието му днес е един от примерите за безкрайната българска глупост и тъпота.

 • 9
  dimko avatar :-|
  dimko

  Прекрасна идея на Капитал - Благодаря ...

 • 10
  speedy_gonzalez avatar :-(
  Johannes Cabal

  Когато преди няколко години ходих във Видин, направо ми се доплака. Градът е прекрасен - с красиви сгради, зеленина и романтика, съзададена от Дунава. Баба Вида е едно от най-уникалните и завлядяващи исторически места, на които съм била. Видин е град, който би бил идеална туристическа дестинация... ако се намираше в Европа! Вместо това обаче е напълно занемарен и обезлюден. Хубавите сгради се рушат, като най-трагично е състоянието на синагогата. Музеите (Конака и Кръстатата казарма) са затворени и за да ги разгледате, трябва да помолите уредника (ако още има такъв) да ви ги отключи. Вечерта по улиците нямаше никого, само вятърът гонеше листата. Така романтичната разходка покрай Дунав се оказа малко страшничка и потискаща.

  Тъжно ми е, че всичко красиво и ценно в България се съсипва. Всичко, което е съградено в миналото, се руши. Съсипваме и миналото, и настоящето си. За бъдещето не ми се мисли.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход