Фотогалерия: Пътеводител из лабораториите на "София Тех Парк"

18354 прочитания
Лабораторният комплекс
ще бъде един от основните елементи на научно-технологичния парк. Комплексът ще се състои от 11 лаборатории и ще бъде управляван от независимо сдружение, учредено специално за тази цел. Членове на сдружението ще бъдат водещи академични институции като Софийски Университет, Технически Университет – София, Медицински Университет – София и Българска академия на науката. Лабораториите в рамките на комплекса ще извършват независима и съвместна научно-изследователска дейност, резултатите от която ще бъдат широко разпространявани.
Елица Караджова е председател на "Сдружение за научноизследователска и развойна дейност" . Toва е структурата, която трябва да се погрижи за създаването на правила за управление и достъп до лабораторния комплекс.
Лабораторията по киберсигурност
е основана на съвременни методи за оценка на риска, диагностика на вътрешните заплахи и управление на сложни компютърни и мобилни инфраструктури. Освен това лабораторията ще извършва дейност, свързана с дизайн и разработване на софтуер и сложни системи, като се използват последните методи за сигурно кодиране - разработване на сигурен и безопасен софтуер въз основа на принципите, определени от CERT България и Националното звено за реакция при инциденти в компютърната сигурност.
Лаборатория за 3D креативност и бързо прототипиране на нови продукти
Ето какво е планирано да има в нея:
- Система за бързо прототипиране с интегрално добавяне на метал и високоскоростно фрезоване
- Система за бързо прототипиране и бързо производство на пластмасови елементи, вкл . на малки серии
- Система за бързо прототипиране с пясък и керамика
- Метрологична система за бързо 3D прецизно измерване и сканираща система за сложни 3D обекти по технологиите " Reverse Engineering"
- 3D портативна измерителна и сканираща система
- Системи за пре - и пост - процесинг
"Капитал" видя
3D принтер за бързо прототипиране с интегрално добавяне на метал и високоскоростно фрезоване. От него по информация на екипа на "София Тех Парк" може да излезе елемент с размери 1х1х1 м.
Система за бързо прототипиране с пясък и керамика. Подходяща е за създаване на форми за отливки.
А ето и какво излиза от пясъчния 3D принтер.
Система за бързо прототипиране и бързо производство на пластмасови елементи - с други думи стандартен 3D принтер, работеш с пластмаса и на адитивен (добавя материал и така изгражда модула, вместо да изрязва ) принцип
3D портативна измерителна и сканираща система
Лаборатория "Интелигентни комуникационни инфраструктури"Лабораторията ще извършва научно-изследователска и развойна дейност и ще провежда тестове в областта на железопътни системи (влакове, трамваи и метро) за управление на трафика. Научно-изследователската дейност на лабораторията ще бъде насочена към създаването на уникална платформа за валидиране и сертифициране на индустриални решения и компоненти в сигнализационния железопътен сектор (ERTMS) и бордовите компютри.
Включва две лабораторни установки за :
• тестване на бордови компютри - EVC (European Vital Computer )
• тестване на бализи - BTM (Balise Transmission Module)
Лаборатория по биоинформатика "БиоИнфоТех"Основната цел на лабораторията ще бъде създаването на бази данни, които съдържат биологична информация. Тази информация ще бъде анализирана, което ще доведе генерирането на познания за структуриране на нови лекарства. Лабораторията, също така, ще разработва нови софтуерни инструменти, необходими за генерирането на такива познания.
Биофармацевтичен лабораторен комплекс "БиоФарма"Включва: - "In Vitro" лаборатория за оценка на биологична активност и токсичност- Лаборатория "Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и In Silico дизайн"- Лаборатория за екстракции на природни продукти и синтез на биоактивни съединения
Лаборатория за екстракции на природни продукти и синтез на биоактивни съединенияОсновната дейност на лабораторията е насочена към следните области: изследване на лечебни растения, използване на лечебни растения като източник на биологично активни вещества и генериране на познания за рационалното оползотворяване на природните ресурси за създаване на продукти в областта на фармацията, козметиката, лечебни и продукти за превенция и др.
Лаборатория "Разработване и охарактеризиране на фармацевтични форми и In Silico дизайн"Лабораторията ще извършва изследвания, базирани на методите "In Silico", физикохимичен анализ и биофармацевтичен анализ за целите на фармацията. Потенциални партньори и клиенти на лабораторията могат да бъдат научно-изследователски колективи в страната и чужбина със сходни научни интереси, както и производители на генерични лекарства, хранителни добавки, козметични продукти и др.
"In Vitro" лаборатория за оценка на биологична активност и токсичностЛабораторията ще разполага със специализирано оборудване в следните области: клетъчни култури, ДНК изследвания, микробиология, патогенни микроорганизми, ГМО, екотоксикологични изследвания, растителни култури и др.
"Капитал" не разполага със снимки на оборудването на следващите лаборатории, но ето все пак какво съдържат те:
Снимка: [pixabay]
Лаборатория по виртуална и разширена реалност
Основната дейност на лабораторията се изразява в извършване на научни изследвания и внедряване на иновативни решения за тестване и верификация на свойствата на нови продукти в много ранен етап от тяхното развитие. Лабораторията ще предлага иновативна услуга за страната и региона, която се състои в подготовка, изследване и коригиране на модели на устройства и оборудване в имерсивна среда, като се използват естествени техники за взаимодействие и интегриране на тактилна обратна връзка и звукови ефекти с цел бързо развитие на нови продукти и подкрепа за взимането на решения.
Би трябвало да има:- Стереоскопични конферентни и презентационни системи- Мобилн и системи за виртуална и разширена реалност– Очила за виртуална реалност (HMD)– Очила за разширена реалност- Системи за изчисления и анализ
Снимка: [pixabay]
Лаборатория "Изкуствен интелект и CAD системи"
Ще предоставя възможност за използване на споделени източници, софтуер и информация, като достъп до множество CAD базирани софтуерни приложения, които могат да бъдат използвани и от академични институции, и от компании, които разработват нови продукти. Лабораторията ще разработва и тества устройства, които използват електроенцефалография, например прототипи на роботи, които се контролират дистанционно от хора, като се използват мозъчните им вълни.
Kакво ще се прави:
- Моделиране и симулиране на мозъчна активност
- Moделиране и разпознаване на мускулна активност
- Интелигентни системи за диагностика и проследяване на ставни заболявания
- Разработка на алгоритми за управление на роботи и дронове
Снимка: [pixabay]
Микро Нано Лаб (МИНОЛаб)
Основните дейности на лабораторията са свързани с изследване, тестване и анализ на дефекти и повреди на: микроелектронни схеми (чипове), електронни устройства, сензорни системи и други високотехнологични продукти в областта на електронно устройства, алтернативна енергия, автомобилостроене, комуникационно оборудване и компютри. Основният приоритет на лабораторията е изучаване и идентификация на причините за отказ на тестваните продукти, оптимизиране на изследователския процес, и разработване на нови продукти, устройства и системи.
Снимка: [pixabay]
Лаборатория за високопроизводителни изчисления (ЛВИ)
С други думи - мястото, където ще се помещава суперкомпютърът на "София Тех Парк". Това е единствената лаборатория, която още не е оборудвана. Лабораторията ще разполага с оборудване за научни изследвания на комплексни системи в областта на физиката, биофизиката, медицинската физика и разработването на нови информационни продукти. Стремежът е ЛВИ да бъде част от съвременната европейска мрежа (HPC-Europe) за научни изследвания на комплексни системи в горепосочените сфери.
Снимка: [Shutterstock]

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  fsp1445523903477475 avatar :-|
  Дара Коларова

  А геоинформатика няма ли да има? ;-)

 • 2
  thermobee avatar :-P
  Thermobee

  Асамблея "Знаме на мира"!

 • 3
  georgi960 avatar :-|
  КМЕТ В СЯНКА

  къде са хората. така пустеещо не прави добро впечатление.

 • 4
  bateVal avatar :-|
  bateVal

  Тъпунгери - ще разработват дронове, а аеродинамичен тунел НЯМА... Явно усвоителите на европари не са и чували за това животно
  ...

 • 5
  emilm13 avatar :-P
  emilm13

  Трябвало е да се усвоят едни пари! Да сложиш тигана преди да хванеш рибата, а рибата (научните работници) замина за света, защото освен условия трябва и заплати, и колективи (а не мафиотски групички за усвояване на евросредства)!

 • 6
  xyha avatar :-P
  xyha

  ТНТМ -то си го знаем , но не виждам , как с това ще задържат кадърните да останат да работят за себе си а не за "партията".


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход