Фотогалерия: Първият софийски небостъргач

Компанията "Форт Нокс", която изгради най-високата сграда в страната, има проект за нов рекордьор - 202-метровият Sky Fort

Мария Иванова
27599 прочитания
Строителството на първия български небостъргач може да започне още до края на 2016 г. Сградата Sky Fort ще се издигне на 202 метра височина.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Той ще бъде разположен на бул. "Цариградско шосе", в непосредствена близост до най-високата за момента сграда в София и в страната - Capital Fort, 126 метра.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Инвеститорът и на двете офис кули е един и същ - компанията "Форт Нокс", която е позната и като един от първите и най-големи инвеститори във ваканционни комплекси на българското Черноморие, основно в региона на Слънчев бряг и съседните курорти.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Пускането в експлоатация на Capital Fort (на преден план) с неговите 42 хил. кв. отдаваеми площи вече размести офис пазара в столицата. Sky Fort ще предложи още 40 000 кв.м висококачествени офис площи, в които ще могат да работят около 3500 души.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Общият брой етажи ще бъде 44, от които 36 ще са офисни. Ще има и три подземни етажа, където ще бъдат изградени 855 паркоместа. На терена ще има още 45 паркоместа за посетители.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Общата разгъната застроена площ (РЗП) на Sky Fort е 82 000 кв.м, от които надземната РЗП е 44 380 кв.м. Строителството ще отнеме около пет години, като от "Форт Нокс" посочват, че са готови да започнат веднага след получаването на разрешително за строеж, за което вече са внесени документи в общината.
Снимка: ["А и А архитекти"]
За разлика от Capital Fort, където има изградени и различни търговски площи като заведения, конферентен център, фитнес зали, салон за красота и други, в Sky Fort фокусът върху офисите ще е още по-ясно изразен. Все пак небостъргачът ще разполага с кафене на партера и едно заведение, което ще е разположено на върха му. Там ще има и панорамна площадка.
Снимка: ["А и А архитекти"]
В сградата ще има общо 19 асансьора, от които 4 ще свързват подземните етажи и партера, а 13 високоскоростни ще обслужват офисните етажи. Ще има и един товарен и аварийно-спасителен, както и един панорамен между заведението на върха и площадката за наблюдение.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Според изчисленията на инвеститора изграждането на небостъргача би трябвало да се вмести в бюджет малко под 100 млн. евро. Сходна сума беше вложена в Capital Fort.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Главен проектант на двете сгради е българската "А и А архитекти". Те са автори на обекти като детския музей "Музейко", сграда номер 5 и сграда номер 8 в "Бизнес парк София", жилищния комплекс от затворен тип "Резиденшъл парк София" и др.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Capital Fort и Sky Fort са две от общо трите сгради, предвидени за изграждане в първия етап на предложения от архитектурното бюро проект за Sofia Capital City.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Освен тях, концепцията предвижда на първия етап от реализацията на Sofia Capital City да бъде изградена още една офис сграда – East Fort. Тя ще е по-ниска (71 м), но с по-голяма разгърната застроена площ (53 000 кв.м), като идеята е да разполага с по-големи по площ офисни етажи, подходящи за работни пространства от тип open space.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Комплексът ще включва и парк с водна площ.
Снимка: ["А и А архитекти"]
Sky Fort ще е разположен върху терен от 12 682 кв.м, купен от "Метро кеш енд кери". Освен него, за реализацията на идеята за Sofia Capital City компанията инвеститор е придобила и други имоти в района, включително и разположения в съседство на Capital Fort магазин на "Техномаркет" заедно с парцели с обща площ над 37 000 кв.м. Закупеният от "Техномаркет" терен ще има и лице на бъдещия пробив на бул. "Копенхаген", който ще свърже столичните квартали "Дружба" и "Младост".
Снимка: ["А и А архитекти"]
По информация на "Капитал" има и втори етап от проекта за Sofia Capital City - той ще е за още три сгради, които ще бъдат обединени в общ комплекс. Идеята е две от тях да са жилищни, на по 35 етажа, като едната е предвидена за апартаментен хотел. Третата, която ще ги свързва, ще е осеметажна офис сграда, в която ще бъде изградена и детска градина, а на незастроената част от терена ще има спортни игрища и детски площадки.
Снимка: ["А и А архитекти"]

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход