Производството на шоколада "Гайо" е дълъг процес, който започва с подбиране на какаовите зърна. Сортовете, които компанията влага в своите продукти, идват от Никарагуа, Доминиканската република и Венецуела. Те имат различни вкусови нотки, затова правилният избор на сорт е много важен за рецептите.
Какаовите зърна пристигат ферментирали и изсушени и се пекат на място в работилницата на Венсан и Мария Гайо. След изпичането зърната се смилат на малки парченца, винаги и само на ръка.
В продуктите на Гайо не се влагат никакви емулгатори, соев лецитин и растителни мазнини. Шоколадът отпочива между една и две седмици, за да изчисти и стабилизира вкуса си.
Ядките се отделят от обвивките, като обвивките се използват за производството на какаовия чай "Гайо". Той се дообогатява с канела и джинджифил .
Ядките продължават по пътя на своята обработка в каменни мелници до получаването на фина какаова смес. Въртенето в мелницата отнема три дни, като преди това към какаото се добавят нерафинираната захар или мляко, ванилия и ядки и др., в зависимост от вида шоколад.
Следва процесът на темпериране, дозиране и заливането на сместа във форми. После шоколадът се охлажда, опакова и поема своя път към търговските обекти.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход