Фотогалерия: Новият председател на ВАС Георги Чолаков встъпи в длъжност

Чолаков обяви, че няма да дели съдиите на такива, които са го подкрепили при избора, и други, които не са

Надежда Чипева
3686 прочитания
На тържествена церемония в сряда досегашният председател на Върховния административен съд Георги Колев предаде поста на новоизбрания - Георги Чолаков. В словото си Чолаков обяви, че основният принцип, от който ще се води, е защита на независимостта на всеки съдия и че няма да дели съдиите според това дали са го подкрепили или не. Изборът на новия председател бе подкрепен от голямо мнозинство на съдиите във ВАС, но и при силно разделение, защото номинацията му бе дирижирана от Георги Колев, а и двата съдебни съвета не направиха проверка на данни за негови спорни сделки и за конфликт на интереси.
Снимка: [Капитал]
Церемонията беше почетена от представители на всички институции в държавата. Сред тях и председателят на Върховния касационен съд Лозан Панов. На събитието дойдоха членове на предишния и настоящия Висш съдебен съвет, административни съдии, прокурори, конституционни съдии, главния прокурор, министърът на правосъдието Цецка Цачева, депутати.
Снимка: [Капитал]
Президентът Румен Радев не присъства, но поздравително писмо от него прочете проф. Емилия Друмева, която е председател на правния му съвет. Президентът Радев е разговарял с Чолаков във вторник, ден преди официалното му встъпване в длъжност, и му пожелал успех във високоотговорната му дейност, съобщи пресслужбата на държавния глава. Радев върна избора на Чолаков на предишния ВСС за потвърждение от новия съвет, където той получи отново голямо мнозинство от 20 гласа.
Снимка: [Капитал]
Бивши и настоящи представители на елитния клуб на "тримата големи" в съдебната власт, които по правило не напускат властовите позиции - Лозан Панов, Константин Пенчев, бивш председател на ВАС, а сега - конституционен съдия, Сотир Цацаров, главен прокурор, Борис Велчев - бивш главен прокурор, сега председател на Конституционния съд (отляво надясно) в присъствието на Георги Колев и Георги Чолаков.
Снимка: [Капитал]
Досегашният председател Георги Колев получи от новия председател златна значка. Във вторник той бе удостоен с личен златен почетен знак от Висшия съдебен съвет по случай приключването на мандата му.
Снимка: [Капитал]
Председателят на парламентарната правна комисия Данаил Кирилов (вторият отдясно) в компанията на двама бивши председатели на ВАС - Владислав Славов и Константин Пенчев, председателя на ВКС Лозан Панов и председателя на КС Борис Велчев.
Снимка: [Капитал]
Отляво надясно: Георги Чолаков, Георги Колев, министърът на правосъдието Цецка Цачева, първият председател на ВАС Владислав Славов, членът на ВСС Боян Магдалинчев, преди това - зам. председател на ВАС.
Снимка: [Капитал]
В приветствието си първият председател на Върховния административен съд след възстановяването му на 1 декември 1996 г. Владислав Славов пожела на новия председател в края на мандата си да постигне едно дело да се насрочва в тримесечен срок след постъпването му и да се приключи на шестия месец. Твърде смущаващо за административното правосъдие е да се насрочват дела за една или две години след постъпването им в съда, заяви Славов.
Снимка: [Капитал]
Снимка: [Капитал]
На церемонията присъстваха и четирима представители на Синода.
Снимка: [Капитал]

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход