Фотогалерия: Новите фабрики на България

Най-малко 800 млн. лв. ще бъдат инвестирани в индустрията на страната през следващите няколко години, показва своеобразната класация на "Капитал" на 15-те най-големи производствени проекта, обявени през 2018 г.

16850 прочитания
От царевица до алкохол

Сектор: Производство на нишесте и етилов алкохол
Компания: "Амилум България"
Място: Разград Инвестиция: 243 млн. лв.
Нови работни места: 54

Американската компания Archer Daniels Midland Company (ADM) ще разшири производството в завода си "Амилум България" в Разград с инвестиция за 243 млн. лв. Проектът включва увеличаване на капацитета за преработка на царевица и разширяване на линията за производство на подсладители, което се очаква да приключи още тази година, както и изграждане на инсталация за етилов алкохол през 2020 г. Това ще позволи на компанията също да преработва част от отпадните си продукти. Ще бъдат открити над 50 нови работни места, с което броят на заетите ще стане около 350. Това е най-голямата инвестиция, която американската група прави в момента в света. Очакванията са тя да доведе до вътрешни синергии и увеличаване на оборотите.
Повече износ

Сектор: Производство на дървесни плочи
Компания: "Кастамону България"
Място: Горно Сахране (Павел баня)
Инвестиция: 200 млн. лв. (100 млн. евро)
Нови работни места: 1200

Турската компания Kastamonu Entegre ще разшири производството и ще изгради склад към завода си за плочи от дървесни частици (ПДЧ) в село Горно Сахране, община Павел баня. За период от три години в предприятието ще бъдат вложени около 100 млн. евро и ще бъдат разкрити около 1200 нови работни места. Компанията работи в страната чрез местното си дружество "Кастамону България". Очаква се увеличаването на капацитета да генерира 50 млн. евро допълнителен износ годишно.
Плевен с още кабели

Сектор: Автомобилни кабели
Компания: "Леони България"
Място: Плевен
Инвестиция: 63 млн. лв. (32 млн. евро)
Нови работни места: 2000

Германската група Leoni ще изгради завод за окабеляване за автомобили в Плевен. Общата инвестиция е около 32 млн. евро, като половината от сумата е предвидена за строителство, а останалата – за машини и оборудване. Очаква се заводът да заработи на пълен капацитет през 2020 г. и в него да работят 2000 души. Проектът се изпълнява чрез местното дружество "Леони България" и е сертифициран като приоритетна инвестиция, което дава право на компанията да ползва държавни преференции като по-ниски осигуровки. Изграждането на новото предприятие е свързано с поръчка на голям клиент на групата, а изборът на Плевен дойде след две години проучвания на различни локации в региона. В Плевен вече работи чужд завод за автокабели.
Светлините на Пловдив

Сектор: Производство на електрическо оборудване за автомобили
Компания: "одело Фарба България"
Място: Пловдив
Инвестиция: 72 млн. лв. (37 млн. евро)
Нови работни места: 400

Турската odelo Farba Lighting Group ще вложи 37 млн. евро в завод за автомобилни светлини край Пловдив, който трябва да отвори в края на 2020 г. Предприятието ще работи за германски автомобилни производители, сред които и Mercedes, но продукцията ще се доставя според нуждите на клиентите, които имат заводи в различни страни. Проектът се изпълнява от създаденото местно дружество "одело Фарба България" и се очаква да създаде 400 работни места. Компанията разполага със значително по-голям парцел от необходимия в момента и ако инвестицията се окаже успешна, след 2021 г. предвижда да изгради също завод за електроника и парк за поддоставчици.
На двойна скорост

Сектор: Производство на автомобилни климатични системи
Компания: "Бер-Хелла термоконтрол"
Място: София
Инвестиция: 32 млн. лв.
Нови работни места: 250

Германският производител на автомобилни климатични системи Behr-Hella Thermocontrol (BHTC) ще разшири завода си в индустриалната зона "Божурище" край София, който работи от 2015 г. Проектът се изпълнява от българската "Бер-Хелла термоконтрол" и предвижда изграждане на близо 6500 кв.м допълнителни производствени и логистични площи, включително технически зони, офиси, лаборатории и др. Заедно с оборудването инвестицията ще достигне 32 млн. лв. и ще увеличи производствения капацитет на компанията близо два пъти. Очаква се новият завод да заработи през тази година. Към заетите в момента 490 души в предприятието ще бъдат добавени нови 250 работници.
Втори шанс за Ловеч

Сектор: Производство на автомобилни компоненти
Компания: "ВОСС аутомотив България"
Място: Ловеч
Инвестиция: 29 млн. лв. (15 млн. евро)
Нови работни места: 1000

Германската VOSS Automotive ще започне производство на автомобилни компоненти край Ловеч, като ще работи под наем в халетата на бившата "Литекс моторс". Инвестицията в оборудване ще бъде 15 млн. евро и ще бъде направена чрез местното "ВОСС аутомотив България". В предприятието ще се асемблира оборудване, което намалява вредните вещества в изгорелите газове от дизеловите автомобили, така че да отговарят на стандарта Евро 6. Заводът ще заработи в средата на 2019 г., а максимален капацитет ще достигне в края на 2020 г. Продуктите ще се изнасят директно за автомобилните производители в Европа. Компанията планира да наеме 1000 души.
Австрийски части от Тенево

Сектор: Производство на машинни части
Компания: "Палфингер продукционстехник България"
Място: Тенево (Ямбол)
Инвестиция: 27 млн. лв.
Нови работни места: n.a.

"Палфингер продукционстехник България", която е собственост на австрийската машиностроителна група Palfinger, ще разшири производството на хидроцилиндри в село Тенево (Ямболско) с инвестиция за 27 млн. лв. Компанията планира да изгради още две халета към съществуващите две и да монтира допълнително оборудване. Това ще увеличи производствения капацитет с повече от 50%. Предвижда се проектът да приключи до края на 2020 г. За момента няма данни колко нови работници ще бъдат наети. Австрийската Palfinger има завод и в Червен бряг.
Поредно разширение

Сектор: Производство на мебели
Компания: "Паралел"
Място: Севлиево
Инвестиция: 27 млн. лв.
Нови работни места: 200

Българският производител на мебели "Паралел" ще направи поредно разширение на фабриката си в Севлиево с инвестиция за 27 млн. лв. Проектът включва изграждане на нови производствени сгради и втори напълно автоматизиран склад и внедряване на високотехнологични машини и оборудване, които ще позволят използването на безотпадни технологии. Новата площадка ще заема 50 хил. кв.м, над половината от които ще бъдат закрити площи. Строителството се очаква да приключи през май 2020 г. Разширението ще доведе до разкриване на 200 нови работни места, както и до удвояване на обема на продукцията.
Врачански пробив

Сектор: Производство на електрически системи за автомобили
Компания: "МД електроник"
Място: Враца
Инвестиция: 22 млн. лв.
Нови работни места: 300

Германската MD Elektronik ще инвестира 22 млн. лв. в завод за автомобилни кабели за пренос на данни във Враца. Сумата включва строителство и оборудване, като общината вече реши да продаде парцел 83 дка на "МД електроник", чрез което компанията работи в България. През първата фаза на проекта ще бъдат открити 300 работни места, но се предвижда разширение до 1000 души, ако трудовият пазар го позволи. Това ще е четвъртото производствено предприятие на германската група, която има заводи в Чехия, Китай и Мексико.
Кабели от Шумен

Сектор: Производство на медни проводници
Компания: "Сарк България"
Място: Шумен
Инвестиция: 21 млн. лв.
Нови работни места: 40

Турската Sarkuysan ще инвестира 21 млн. лв. в нов завод за производство на медни проводници в Шумен. Компанията регистрира местно дружество - "Сарк България", още през 2016 г., но не обяви официално плановете си. Повече информация излезе, след като миналата година дружеството беше сертифицирано от инвестиционната агенция. Бъдещото предприятие ще произвежда основно кабели за автомобилната промишленост, както и специални проводници за авиационната и отбранителната индустрия. Очаква се заводът да заработи до пет години и да осигури 40 работни места.
Успоредно производство

Сектор: Производство на стоманени съдове
Компания: "Биомашиностроене"
Място: Пловдив
Инвестиция: 20 млн. лв. (10 млн. евро)
Нови работни места: n.a.

Българският производител на съдове за хранителната, фармацевтичната и химическата промишленост "Биомашиностроене" ще инвестира 10 млн. евро в разширяване на производството си в Пловдив. През миналата година компанията получи 4.5 млн. евро заем от Европейската банка за възстановяване и развитие за проекта си, който е част от шестгодишна инвестиционна програма. Останалата сума ще бъде осигурена от собствени средства на дружеството. Инвестицията ще позволи на предприятието да работи едновременно върху няколко поръчки за голямо и сложно оборудване. Прогнозите са до 2022 г. продажбите да се увеличат с 50%.
Двойно повече ключалки

Сектор: Производство на автомобилни части
Компания: "ВИТТЕ аутомотив България"
Място: Русе
Инвестиция: 20 млн. лв. (10 млн. евро)
Нови работни места: 450

Германският производител на заключващи системи за автомобили WITTE Automotive ще разшири завода си в Русе, като инвестира над 10 млн. евро. За срок три години местната компания "ВИТТЕ аутомотив България" ще изгради и оборудва ново хале в съседство със сегашния завод и ще наеме още 450 души. Групата работи в страната от 2010 г. - първоначално под наем, а от 2014 г. в собствена сграда. Сегашната инвестиция ще бъде последната й в Русе, тъй като ще достигне лимита си за заети на едно място. Проектът ще доведе до удвояване на производството до 10-12 млн. продукта на месец.
Кожени седалки

Сектор: Производство на автомобилна тапицерия
Компания: BADER
Място: Русе
Инвестиция: 10 - 20 млн. лв. (5 - 10 млн. евро)
Нови работни места: 700

Германският производител на кожена тапицерия за автомобили BADER ще изгради завод в Русе, където за кадри ще разчита на традициите на града в шивашката индустрия. Компанията все още няма регистрирано местно дружество и не е обявила официално плановете си, но в интервю за economy.bg от там казват, че ще работят в помещения под наем, а инвестицията в оборудване ще е от порядъка на 5 - 10 млн. евро. Намеренията са производството да започне в края на лятото на 2019 г., а заетите ще бъдат 700 души.
Стъклен бизнес

Сектор: Производство на стъклопакети
Компания: "Капитал гласс"
Място: Плиска
Инвестиция: 12 млн. лв.
Нови работни места: 100

Българската компания "Капитал гласс" ще изгради завод за производство на стъкопакети в Плиска. Планираната инвестиция е 12 млн. лв. и се очаква да създаде 100 нови работни места. Самото дружество е регистрирано през октомври 2017 г. със 750 хил. лв. капитал, а акционери са Светослав Стаменов (67%) и управителят Петко Петков (33%). Самият Петков има подобен бизнес в Шумен, където е едноличен собственик. Според подаденото в средата на миналата година инвестиционно предложение новото предприятие ще бъде разположено на обща площ 33 дка. Компанията предвижда да реновира съществуващи складове и административна сграда и да изгради ново помещение за производствената линия.
Собствена фабрика

Сектор: Производство на мебели
Компания: "Валиян"
Място: София
Инвестиция: 10 млн. лв.
Нови работни места: 45

Българският производител на мебели "Валиян" ще инвестира над 10 млн. лв. в изграждане на собствена търговско-производствена база. В момента компанията, която проектира и изпълнява интериори на хотели, ресторанти, жилища и офиси, работи в помещения под наем в София. Новата фабрика ще се намира в кв. "Люлин", където вече е купен терен от 19 хил. кв.м със съществуващи сгради за 4.9 млн. лв. Останалата част от сумата ще бъде инвестирана в ремонт и преустройство на помещенията, както и в допълнителна постройка, така че общата застроена площ ще стане около 9500 кв.м. Проектът се очаква да бъде завършен до края на 2020 г. и да създаде 45 нови работни места.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход