Архитекти звезди представиха в София най-новите си проекти

Създателите на едни от най-красивите сгради в света разказваха подходите си с примери на конференция на ETEM за фасади

Боряна Генчева
6965 прочитания
Хотел Morpheus в Макао е първата сграда в света в свободна форма с екзоскелет (външен скелет), обясни Мирон Мутяба, главен проектант в Zaha Hadid Architects. Сградата е висока 185 м с 40 етажа и 780 стаи. В основата има атриум с височина 140 м. Morpheus е петата и последна кула на цялостен комплекс и е проектирана като портал към него.
Една строителна компания е избрана за двете носещи кули, между които първият свързващ мост е на нивото на 21-ия етаж. Друга работи по най-голямото предизвикателство - т.нар. свободна форма (на снимката). За нея екипът на Zaha Hadid Architects е използвал параметрично проектиране. Сградата е завършена през юни 2018 г. - шест години след първоначалната концепция.
Сградата Morpheus е изградена от над 5000 компонента. За изработката им авторите са прибегнали както до стандартизация и масовост, така и до ръчна изработка. Във фасадата са вложени 60 хил. кв.м алуминиеви обшивки. От тях 70% са плоски а 20% - с двойна кривина.
На покрива има полуоткрит плувен басейн и девет "вили в небето" за специални гости. В три от тях има и частни вътрешни басейни.
Heatherwick студио радикално преосмисля старите Coal Drops Yard в Лондон в търговски квартал с обществено пространство. В наследство има двойка удължени жп платформи от викторианската епоха. На тях въглищата, идващи от Северна Англия, са били разтоварвани и разпределяни из Лондон с баржи и каруци. В по-ново време сградите са служели за складове за леката промишленост и нощни клубове. През 90-те години са напълно изоставени. Там вече има близо 60 търговски помещения с различна големина, магазини на различни марки, ресторанти, барове и кафенета. Оформено е и обществено пространство.
От Heatherwick решават да свържат двете сгради. За целта разширяват, повдигат и устремяват един към друг двукрилите покриви, докато не се "целунат", както казва Пабло Заморано, ръководител отдел "Геометрия и изчислителен дизайн" в студиото. Подкрепят ги с новосъздадена и високо технична свободно стояща структура, която се съчетава с наследствената "тъкан" на сградите. Платформите са тухлени и с богата чугунена украса. Това формира изцяло нов "плаващ" горен етаж, голямо покрито външно пространство и става фокус на цялата локация. Работата по проекта е отнела четири години.
Heatherwick Studio са се вдъхновили за "ресните" на Bund Finance Centre, Шанхай, от традиционна китайска булчинска украса. В завършен вид сградата е обградена с 670 тръбички с дължина между 2 и 6.5 м, които, въртейки се, отварят и затварят изгледа към нея, разказа Пабло Заморано, ръководител отдел "Геометрия и изчислителен дизайн".
От екипа на Heatherwick Studio държали текстурата на тръбичките да е такава, че да поражда у хората желание да ги докоснат. Решили да добавят върху тях тънък слой метално фолио, патинирано в цвят и с драскотини, както и гумени елементи, които да ги изолират един от друг. Получава се ефект като стъбла на бамбук. След дълги търсения и опит с различни производители накрая се спрели на малка компания от Китай.
Новооткритото стълбище на Нudson Yards – новият културен център в Западен Манхатън, е по проект на Heatherwick Studio. Състои се от 154 сложно свързани помежду си стълби, 2500 стъпала и 80 площадки. Отделните "кокалчета" са изработени и сглобени на брега на Адриатическо море, с кораби са превозени до брега на река Хъдсън и са доставени с камиони до локацията. Там стълбата е сглобена като 3D пъзел, обясни Даниел Босия, директор проектиране в Thornton Tomasetti, които са изпълнили инженерните работи.
Шест от най-високите сгради в света – съществуващи или в проект, са дело на Thornton Tomasetti. Компанията строи и сгради, които не са конвенционални кули – например тази нова станция на метрото до World Trade Center в Ню Йорк. "Правим изследвания върху материалите и технологиите. Разработваме множество цифрови инструменти. Изследваме въздушните потоци. Идентифицираме горещите точки, които ще са некомфортни за пешеходците. Работим с параметрични модели", разказа Даниел Босия, директор проектиране в компанията.
Вследствие на дигиталните методи на проектиране и производителите започнаха да използват дигитални методи за изработка, каза Даниел Босия. Според него бъдещето е модулите за сградата да се изработват при производителя, да се транспортират готови до обекта и на място да се сглобяват лесно и бързо. Така по-добре се управлява качеството и се щади околната среда. Особено подходящо е, когато се работи върху малки пространства. На снимката: Shed - една от новите атракции в Западен Манхатън.
Skidmore, Owings & Merrill (SOM) е основана през 1936 г., има завършени над 10 000 проекта в над 50 страни и е една от най-влиятелните фирми за архитектура, интериорен дизайн, проектиране и градско планиране в света. Компанията стои зад едни от най-сложните високи сгради в световен мащаб. Георги Петров, асоцииран директор, строителен инженер в SOM, представи и една по-нестандартна наклонена кула – в US Air Force Academy Center for Character&Leadership Developments в Колорадо спрингс.
KAFD Conference Center в Риад, Саудитска Арабия, е проект на SOM, завършен през 2017 г. Фасадата на сградата е от три вида "петна" – прозрачни, отразяващи светлината и озеленени. Със статистически модели е изчислено слънцестоенето, така че те да бъдат разположени оптимално. Георги Петров разказа и че по силата на договор с Европейската космическа агенция (ESA) от миналата година SOM работи и по първия модул за бъдещето Moon Village. Там се срещат с други предизвикателства. Той спомена, че модулът трябва да е проектиран така, че да може да бъде транспортиран до Луната и че обвивката му трябва да осигурява защита от метеорити.
Един от текущите проекти на SOM e свързан с развитието на Западен Манхатън. Там компанията е проектирала две елегантно наклонени офисни кули и една жилищна, като за жилищната си сътрудничи със SLCE Architects. В случая 70-етажна сграда е поставена върху основа без носещи колони, обясни Георги Петров. В съседство до нея има поставена друга сграда с по-различна архитектура и конструкция. Кулите са около платформа с действащи жп линии, което допълнително усложнява строителството. Очаква се откриването да е след около година.
Sky Fort (202 м) ще бъде най-високата сграда в България. Разположена е близо до сегашния рекордьор - Capital Fort (вляво) в бизнес зоната в източната част на бул. "Цариградско шосе" в София. И двете сгради са на архитектурното бюро A&A Architects, представено на конференцията от арх. Ангел Захариев. С изпълнението на стъклените фасади на полупрозрачната сграда е ангажирана Define Engineers, една от най-проспериращите бутикови инженерни организации в Европа, чийто съосновател е строителният инженер Владимир Маринов.
Оманската ботаническа градина е създадена върху 420 хектара в пустинята в отговор на притесненията на султана, че младото поколение в страната расте без връзка с природата. Около 60% от населението на Оман е на възраст под 16 години.
Идеята е тя да възпроизведе всички ландшафти на Оман и богатството на растителни видове в страната, разказа Стивън Кенеди, асоцииран партньор Grimshaw Architects, чиято задача е била да възпроизведе южния биом.
В пустинята, под стъклен покрив, Стивън Кенеди възпроизвежда т.нар. облачна гора - местност в южната част, повлияна от мусонния климат в Индия. Там е зелено от юли до септември, зеленината се задържа още три месеца, и в следващите шест месеца растенията изсъхват и умират. Кенеди се включва в проекта през 2013 г. и го приключва през 2018 г.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход