Фотогалерия: Новите фабрики на България

През 2019 г. бяха обявени близо 500 млн. лв. повече инвестиции от предишната година. Най-много български и около София

11896 прочитания
Още пещи за стъкло

Сектор: Производство на стъклен амбалаж
Компания: "БиЕй глас България"
Място: Пловдив и София
Инвестиция: 400 млн. лв.
Нови работни места: n.a.

Португалската компания BA Glass, която преди три години купи българския производител на бутилки и буркани "Дружба стъкларски заводи" с фабрики в Пловдив и София, започна петгодишна инвестиция за общо 400 млн. лв. Първите над 80 млн. лв. бяха вложени през миналата година в завода в Пловдив, като основната част от средствата беше използвана за закупуване на нова пещ със 70% по-голям капацитет и четири автоматизирани поточни линии. Проектът предвижда също изграждане на втора пещ в Пловдив, която да замени съществуващата стара, както и нова пещ в София. Очакванията са инвестициите да увеличат продажбите на "БиЕй глас България" с 40% до 360 млн. лв., като по-голямата част от тях ще са от износ.
Време за цинк

Сектор: Металургия
Компания: КЦМ
Място: Пловдив
Инвестиция: 130 млн. евро (254 млн. лв.)
Нови работни места: n.a.

Пловдивският завод КЦМ ще разшири производството на олово и цинк с около 30% до общо 200 хил. т годишно с инвестиция за 130 млн. евро. Проектът започва през тази година и трябва да приключи до 2023 г. Половината от средствата се осигуряват от заем от Европейската инвестиционна банка. Инвестицията е от няколко части, основните от които са реконструкция на рафиниращата инсталация в оловното производство и нов автоматизиран електролизен цех в цинковото производство. Ще бъде разширен и капацитетът за преработване на вторични суровини. Новата инвестиция ще надгради предишния мегапроект на компанията на същата стойност, който приключи преди няколко години и включваше изграждане на нов завод за олово.
Утрояване на авточипове и сензори

Сектор: Компоненти за автомобилната индустрия
Компания: "Мелексис България"
Място: София
Инвестиция: 147 млн. лв. (75 млн. евро)
Нови работни места: 300

Белгийският производител на чипове и сензори за автомобилната индустрия Melexis ще разшири производствената и развойната си база в София с инвестиция за 75 млн. евро. Проектът се изпълнява на етапи и предвижда да бъдат изградени допълнително 15 хил. кв.м към сегашната площ от 7500 кв.м. Строителството трябва да приключи през есента тази година. Целият проект заедно с оборудването се очаква да бъде завършен през 2022 г. Той е част от плановете на групата да засили европейското си присъствие. За периода на проекта 2018-2022 г. се очаква да бъдат разкрити общо 300 работни места към развойния център и производствената база на "Мелексис България".
Снимка: [Мелексис]
От стари торбички към продукт

Сектор: Суровини за пластмасови изделия
Компания: "Интегра пластикс"
Място: Елин Пелин
Инвестиция: 78 млн. лв. (40 млн. евро)
Нови работни места: 80

През тази година трябва да заработи заводът за преработка на найлонови торбички и пластмасови отпадъци в суровина (регранулат) за производство на различни промишлени и битови пластмасови изделия. Инвестицията в Елин Пелин е на стойност 40 млн. евро и е направена от българската компания "Интегра пластикс", в която мажоритарен акционер с 51% е "Бетаинвест" на Ангел Георгиев - собственикът на производителя на слънчогледово масло "Олива". Фабриката е разположена на близо 35 дка и е напълно автоматизирана, а заетите ще бъдат около 80 души. Годишно в новия завод ще влизат 40 хил. тона отпадъци и ще излизат 24 хил. тона регранулат. При пълен капацитет оборотът на фабриката ще е около 20 млн. евро.
Разширяване в Севлиево

Сектор: Санитарна керамика и арматура
Компания: "Идеал стандарт - Видима"
Място: Севлиево
Инвестиция: 62 млн. лв.
Нови работни места: n.a.

Производителят на санитарна керамика и арматура "Идеал стандарт - Видима", който е част от групата Ideal Standard International, инвестира 62 млн. лв. в разширяване на производството и подобряване на ефективността. Първата част от проекта беше в завода за санитарна керамика и приключи преди две години, а през 2019 г. дружеството завърши и основните инвестиции в завода за санитарна арматура. Голяма част от процесите бяха автоматизирани, с което беше намален ръчният труд. Това обаче не води до съкращение на работници, тъй като целта е увеличаване на обемите. За част от процесите компанията планира да наеме още хора, но засега не се уточнява бройката. До края на проекта предстоят няколко по-малки инвестиции в допълнителни подобрения.
Гръцко-испанско партньорство

Сектор: Металургия
Компания: "Етем България" и Gestamp
Място: София
Инвестиция: 59 млн. лв. (30 млн. евро)
Нови работни места: n.a.

Общо 30 млн. евро ще инвестира металургичната компания "Етем Бъглария" в партньорство с испанската Gestamp в производство на компоненти за автомобилната индустрия. Проектът беше обявен в началото на 2019 г. и ще бъде изпълнен за три години. Новите производствени помещения ще бъдат изградени на площадката на завода в София. Партньорите вече създадоха две смесени дружества - за производство на екструдирани алуминиеви профили и за допълнителна обработка на профили. "Етем", която е позната основно като производител на алуминиеви архитектурни системи, започна да прави компоненти за автомобили още преди няколко години. Партньорството й с Gestamp, която е една от най-големите компании за метални автомобилни части, допълнително ще засили позициите й в този сектор.
Украинският самолетен проект

Сектор: Металообработка
Компания: "Сигматек"
Място: Бургас
Инвестиция: 50 млн. лв. (30 млн. долара)
Нови работни места: 200

Регистрираната в края на 2017 г. компания "Сигматек", която е собственост на украинския гражданин Олексий Филиппов, изгражда научноизследователски и производствен комплекс за ремонт и нанасяне на специални покрития върху компоненти за самолетни двигатели. Проектът е на стойност 30 млн. долара и се изпълнява в Индустриален и логистичен парк - Бургас, където компанията купи 20 дка парцел. Производствените помещения вече са изградени и се оборудват, а очакванията са производството да започне до средата на годината. От компанията не дават повече информация, но според първоначалните планове ще бъдат разкрити 200 работни места. Справка показва, че "Сигматек" вече търси персонал за някои позиции.
Завръщане в Ботевград

Сектор: Производство на сензори
Компания: "Сенсата технолоджис България"
Място: Ботевград
Инвестиция: 47 млн. лв. (27 млн. долара)
Нови работни места: 300

Американският производител на сензори Sensata Technologies строи още една производствена сграда и склад към завода си в Ботевград. Предприятието произвежда високотемпературни сензори за автомобилната индустрия. Новата сграда е с обща разгърната площ от 4300 кв.м и високо ниво на енергийна ефективност. Инвестицията в строителство и оборудване е 27 млн. долара. С приключването на проекта ще се създават 300 нови работни места към съществуващите 2700. Освен в Ботевград компанията има производствено предприятие и в Пловдив, където произвежда сензори за налягане, които отново са предназначени за автомобилната индустрия, както и високотехнологични продукти за селскостопанската индустрия, медицината и др.
Новите батерии

Сектор: Производство на акумулатори
Компания: "Монбат"
Място: Враца
Инвестиция: 42 млн. лв.
Нови работни места: 150

Българският производител на акумулатори "Монбат" ще изгради нов завод за батерии във Враца. Компанията е обявила инвестиционното си намерение пред общината и планира да инвестира 42 млн. лв. в проекта, който ще бъде изпълнен на два етапа. Справка в имотния регистър показва, че компанията е купила около 20 дка земя. В завода ще се произвеждат биполярни оловни батерии по нова технология, за която "Монбат" преди време купи лиценз и която се използва във ВЕИ проекти, промишлени UPS системи, електрически и товарни автомобили и др. По данни на общината първоначално в завода ще работят 150 души. Годишно ще се произвеждат по 1 млн. батерии, като броят им постепенно ще се увеличава. Това ще бъде третият завод за оловни батерии на "Монбат" след тези в Монтана и Добрич.
Двойно повече от "Кока-Кола"

Сектор: Безалкохолни напитки
Компания: "Кока-Кола ХБК България"
Място: Костинброд
Инвестиция: 40 млн. лв.
Нови работни места: 8

"Кока-Кола Хеленик ботълинг къмпани България" инвестира 40 млн. лв. в разширяване на производствения си център в Костинброд. Проектът включва нова бутилираща линия за РЕТ бутилки, която удвоява капацитета на предприятието. Към нея е въведена и изцяло роботизирана система за подмяна на матриците за различните разфасовки. Новата мощност консумира 20% по-малко енергия и спестява вода. Освен в производството инвестиции са направени и в разрширяване на складовата база и реконструиране на инфраструктурата на предприятието. Част от проекта е сертифициран от Агенцията за инвестиции, с което компанията се ангажира да разкрие 8 нови работни места, но няма информация дали броят им ще бъде по-голям.
Седми български завод

Сектор: Автомобилни компоненти
Компания: "Теклас България"
Място: Враца
Инвестиция: 30 млн. лв.
Нови работни места: 500

Седмият български завод за автомобилни компоненти на турската компания Teklas трябва да заработи във Враца в средата на тази година. Инвестицията е на стойност 30 млн. лв. и ще осигури 500 нови работни места. Парцелът, който "Теклас България" купи миналата година, обаче е доста голям - 70 дка, като целта е да се построи и втори завод, в случай че се намери достатъчно работна ръка. Ако това стане, заетите в компанията в града ще достигнат 1000. Както и в другите предприятия на дружеството (4 в Кърджали и по едно в Крумовград и Момчилград) в новия завод ще се произвеждат изделия от каучук, пластмаса и метал за горивните, охладителните и спирачните системи на практически всички големи автомобилни компании. Отскоро "Теклас" работи и за електрическите коли на Tesla.
Амоняк в запас

Сектор: Производство на торове
Компания: "Агрополихим"
Място: Девня
Инвестиция: 26 млн. лв.
Нови работни места: 12

Девненският производител на торове "Агрополихим" ще инвестира близо 26 млн. лв. в разширяване на капацитета си за складиране на амоняк. Суровината е ключова за производството на азотни торове, а изграждането на нов резервоар се очаква допълнително да намали зависимостта на компанията от цената на природния газ, тъй като той формира 60% от себестойността на произвеждания в Девня амоняк. Съоръжението трябва да осигури допълнително 20 хил. куб.м капацитет за вносен амоняк. Очаква се да заработи в средата на годината и да добави още 12 работни места към заетите в момента около 700 души в дружеството. Резервоарът за течен амоняк, който компанията използва в момента, беше пуснат през 2014 г. с инвестиция за 23 млн. евро.
Бонбонено разширение

Сектор: Шоколадови изделия
Компания: "Монделийз интернешънъл"
Място: Своге
Инвестиция: 22 млн. лв.
Нови работни места: n.a.

Mondelez инвестира над 22 млн. лв. в нова пакетажна линия за шоколадови бонбони във фирмената фабрика в Своге. Тя е с двойно по-голям капацитет от старата и може да произвежда 6600 бонбона в минута. Изпълнението на проекта започна през 2018 г., а приключването му позволява на завода да се превърне в център за производство на бонбони Milka. От 1994 г. заводът е собственост на Kraft Jacobs Suchard (днес Mondelez). В компанията работят 580 души средногодишно, а в силен сезон (преди Коледа например) броят им достига 640. По данни на "Монделийз" компанията има 35% пазарен дял в стойност в България, а брандът Milka държи 60%.
Фасада по поръчка

Сектор: Строителни елементи
Компания: "Линднер билдинг енвелъп инженеринг"
Място: Русе
Инвестиция: 20 млн. лв. (10 млн. евро)
Нови работни места: 200

Германската строителна компания Lindner Group, която има няколко български дружества в областта на строителството и недвижимите имоти, ще започне производство на фасадни елементи в Русе. За целта е създадено ново дружество "Линднер билдинг енвелъп инженеринг", а инвестицията ще е 10 млн. евро. Производствената база ще е върху терен от 67 дка. От компанията засега не коментират кога се очаква да започне производството. В момента Lindner има дружества за производство на фасадни елементи в Германия (Lindner Fassaden) и Великобритания (Lindner Steel and Glass). Като част от групата заводът в Русе ще може да произвежда всички компоненти на сградната обвивка, включително специално разработени решения за индивидуални фасади.
Собствен дом

Сектор: Медицинска техника
Компания: "БТЛ индъстрийз"
Място: Пловдив
Инвестиция: 20 млн. лв.
Нови работни места: 80

Производителят на електронна медицинска техника "БТЛ индъстрийз" ще изгради собствена фабрика в Пловдив, където в момента работи в помещения под наем. Новото предприятие ще се намира на мястото на фалиралата и обявена за публична продан кожарска фабрика "Пулпудева", където дружеството купи 20 дка парцел. Инвестицията само в земята и сградата се оценява на 20 млн. лв., като производството на новото място трябва да започне през 2021 г. През последните години компанията се развива динамично и в момента произвежда 50 хил. апарата годишно. В производството в Пловдив са заети около 300 души, още 30 инженери работят в развойния център на дружеството в София.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход