Фотогалерия: Маски с активен въглен от костилки на кайсия срещу COVID-19

Науката, правителството и бизнесът в спешно търсене на решения за предпазване от епидемията

Цветелина Белутова
7727 прочитания
С първите регистрирани с коронавирус в България в началото на март се задействаха и усилията на институциите за спешното осигуряване на дефицитните защитни материали, консумативи и медицинска техника.
Така проф. д-р Костадин Костадинов, съветник на министъра на образованието и науката, отправя запитване за идеи към колегата си и от БАН проф. д.н. инж. Павлина Долашка (по средата) и получава от нея предложение за изработка на предпазни маски с включен активен въглен от костилки на кайсия. Разработката е на колектива на проф. Нарцислав Петров (вдясно).
Активирането на въглена се извършва по методика на проф. Петров. Методиката непрекъснато се усъвършенства. Въгленът е включван в различни продукти заради мощното му свойство да абсорбира и извежда токсини - за пречистване на въздух и води, въглен за пиене, гел за почистване и заздравяване на тежки рани от некролизирала тъкан и др.
Идеята получава одобрение на премиера Борисов на среща с учените, а след извършените първи тестове на филтъра за маски Министерството на икономиката възлага производството им. "Трябваше много бързо да организираме екип, да намерим производител на активния въглен, намерихме сериозна фирма за изработка на филтъра и маските по указания, материалите... Като идея всичко беше добре, но без тестване не бих се ангажирала да кажа, че това - да, може да предпазва", разказва проф. Долашка.
Тестовете на филтъра за влагане в маските са разработени от екипа на проф. д-р Стоян Шишков, професор по вирусология и декан на Биологическия факултет на СУ "Св. Климент Охридски".
Филтърът е съставен от пет текстилни слоя, в които е вкаран активен въглен с определени качества - количество и размер на частиците, пори, абсорбционна способност и др.
В лаборатория "Вирусология" екипът изпробва филтъра, като му въздейства под налягане с вирусна суспензия. В нея големината на вируса е близка до големината на коронавирусите и със сходна клетъчна мембрана, а количеството вирус е по-голямо, отколкото на практика съществува в реални условия. Филтърът се поставя в апаратура, която засмуква въздух през него под вакуум с 13 милибара (вместо стандартните по европейски изисквания 9 милибара за задържане на бактериални патогени). Специален материал задържа вирусите, ако има такива.
Материалът се обработва с хранителна среда за клетъчно култивиране. Ако вирусът присъства в материала, той се отмива с нея и средата се поставя в клетки.
Ако има наличен вирус, това му дава възможност да атакува клетките и да се размножи, което доказва и съществуването му.
"Ние проследяваме първо дали изобщо има наличен вирус и отделно определяме количеството му, ако присъства", разказва проф. Шишков. Лабораторните изследвания са доказали, че този филтър напълно абсорбира вируса и е буфер и в двете посоки - от човека или към човека.
"Изследваме коя е най-ефективната големина на частиците на активния въглен", пояснява проф. Шишков.
"Заразен с вирус филтър сме го стерилизирали на пара с обикновена ютия и заразявали отново 30 пъти. Гарантирано може да се използва 30 пъти", посочва проф. Шишков. Маските са изпратени и в чужбина за изследване, защото България не разполага със сертифицирана лаборатория.
"Предстои да направим проучване по какъв начин въгленът въздейства на вируса, как го абсорбира", допълва професорът. Въгленът е отрицателно зареден, а вирусът положително. Важно е да се осигури и движение на частиците въглен във филтъра.
Изпълнител на поръчките е фирмата ВМЗ - "Пеппер Модна индустрия" ООД. Фирмата има капацитет за ушиване на над 10 000 маски на ден.
Количества активен въглен също са налични. Има дори дарения на хора и фирми на количества костилки от кайсии.
Към фирмата вече има запитвания за ушиване на маски от Австрия, Италия, Франция и Румъния.
"Целта не е само активният въглен, а направата на самия филтър - материалите, подборът, разположението. Това е смисълът на науката", пояснява проф. Долашка. Важно е да се осигури и свободно движение на частиците въглен във филтъра. "Не е нужно да се поставят 100 грама въглен, а малко количество, добре активирано", допълва проф. Н. Петров.
"В момента фирмата обезпечава нуждите на здравната система, но имаме разрешение за пускане на маските на пазара до други хора", казва проф. Долашка.
Предстои сертифициране на филтъра заради запитванията за износ.
"Безспорно маската е годна за ползване и след един месец. Ние сме провели тестове", разказва още проф. Долашка. "Сигурни сме, че след изпирането на маската и изглаждането на пара на филтъра ефектът е изключително добър за по-дълъг период".

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар
  • 1
    yxf13393651 avatar :-|
    frigate

    Остават открити въпросите относно практическата и финансова целесъобразност на въпросните маски . В настоящия момент са нужни маски за еднократна употреба, в голямо количество, и с максимално опростена (бърза) технология на производство.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход