Фотоистория: Тайните на климата в старите корабни дневници
20 Нови
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Фотоистория: Тайните на климата в старите корабни дневници

5236 прочитания
По време на епохата на големите арктически открития много кораби рискували всичко в надпреварата за Северния полюс. Екипажите поемали към замръзналата неизвестност и изчезвали, вдъхновявайки други кораби да се отправят на дръзки мисии. Такива са плавателните съдове Rodgers – отплавал с 38 моряци от Сан Франциско през 1881 г., и Fleetwing – чийто корабен дневник е воден от 15-годишната дъщеря на капитана.
Снимка: [Reuters]
На експедиция до Северния полюс поема от Сан Франциско през 1881 г. и Jeannette с екипаж от 33 души, но се оказва хванат в капана на леда в продължение на близо две години. Когато корабът накрая потъва, четирите тежки и подвързани с кожа дневника на капитана, описващи в подробности цялата експедиция, са спасени от моряка Джордж Мелвил. Докато се бори със снежна буря, за момент той се колебае дали да не ги остави, за да облекчи товара си. Но после размисля. "Стиснах зъби срещу бурята. Заклех се да ги пренеса, пък да става каквото ще", пише по-късно Мелвил.
Снимка: [Reuters]
Днес корабните дневници се намират в зала с контролирана температура в Националните архиви на САЩ във Вашингтон, пише Reuters. Всяка страница е дигитализирана и качена онлайн, след което е проучена от група от учени – любители, наречена Old Weather. Те смятат, че корабните дневници на Jeannette и на други плавателни съдове са нещо повече от това, което Мелвил нарича "записките на нашето двегодишно страдание". Старите книги са богат източник на данни, които могат да помогнат за изучаването на климатичните промени и които могат да прогнозират какво може да се случи в бъдеще. Във време, в което арктическият лед изчезва, мнозина от Old Weather виждат в това, което правят, спасителна мисия с високи залози.
Снимка: [Reuters]
Метеоролозите отдавна правят изчисления за климата в станциите си на сушата. Но огромна част от планетата е покрита с вода и там също се случват проявленията на климата. Хиляди капитани са прекосявали океаните, водейки записки за времето в дневници, които десетилетия наред стоят забравени на рафтове и в мазета.
Снимка: [Reuters]
Сега хиляди доброволци от Old Weather извличат данните за скоростта на вятъра, температурата на въздуха и дебелината на леда от старите книги и създават огромна база данни в Американската национална океанска и атмосферна служба. На практика тя представлява комплексна реконструкция на глобалния климат, която изчислява какво е било времето от 1836 г. до днес. Тоест нещо като климатична машина на времето.
Снимка: [Reuters]
Навремето тези записки са помагали на капитаните да преминават безопасно през непознатите води. "Днес можем да се върнем и да използваме отново всички тези данни с напълно нова цел, каквато те никога не биха си представили. Всеки кораб става част от нашето пътешествие. Защото колкото повече данни имаме, толкова по-добър е анализът", казва Кевин Ууд, изследовател от Американската национална океанска и атмосферна служба, който е и главен изследовател на арктичния проект на Old Weather.
Снимка: [Reuters]

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK