Фотогалерия: Как се прави стъкло

Фабриката на "Ново стъкло" в Нови пазар прави чаши основно за износ

Цветелина Белутова, Иглика Филипова
3879 прочитания
Основните суровини за производство на стъкло са пясък и сода, които компанията купува съответно от "Каолин" и "Солвей Соди". Те се смесват в бункер, откъдето се подават на дози към ваната, която е с капацитет 105 тона. Там материалът се топи на температура между 1520 и 1580 градуса.
Стопеното във ваната стъкло се подава към машините, като заводът разполага с шест линии за производство - три от тях са пресови, а другите три надуват стъклото с въздух и го пресоват (т.нар. press-and-blow). На втория вид се правят чаши със столчета за вино, бира и др.
Произведените изделия се темперират (изпичат) в машини, наречени темпери, като процесът отнема от 45 минути до 2 часа и 15 минути. След това отиват на т.нар. студен край, където се проверяват една по една за евентуални дефекти. Там се намира и отделът за качество, който през час прави проби дали геометричните измервания (височина, ширина, диаметър) и капацитетът отговарят на изискванията на клиента.
В отдел "Декорация" се правят различни декори на чашите, като компанията може да изпълни до 6 цвята на изделия. След това чашите отново влизат в темпера за изпичане на боята и минават нова проверка.
Одобрените чаши се пакетират на различни опаковки, нареждат се на палета и са готови за транспортиране към клиентите.
Заводът може да произвежда от най-малките чаши за шотове (50 мм) до най-високите столови чаши (240 мм).
Чашите, които не отговарят на критерите, се пускат по лента за трошки, които се връщат обратно за претопяване. Тъй като качеството на стъклото за домакински съдове е много по-високо от това на бутилките, компанията не може да купува трошки от рециклиращите фирми и разчита единствено на собствените си отпадъци.
Ефективността на производството е около 75-80%, т.е. на 100 тона стъкло около 80 тона се пакетират като продукция, а останалото се връща в началото на линията.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход