Фотогалерия: Най-големите български компании "Капитал 100"

Мария Иванова, Цветелина Белутова
14240 прочитания
В четвъртък "Капитал" представи четиринадесетото издание на годишната си класация на най-големите компании в България според размера на приходите им. За поредна година "Капитал 100" отличава и лидерите на най-растящите сектори - през 2019 г. това са земеделие, софтуер и финтех, машини и оборудване, вериги, горива.
Традиционното специално събитие, на което бяха представени резултатите от класацията, тази година събра представители на бизнеса, консултанти, юристи и др. в резиденция "Лозенец".

Специалното издание с класацията е подарък за всички абонати "Капитал PRO". Всички останали читатели могат да го поръчат онлайн в хартиен или електронен формат на сайта на "Капитал".
Церемонията беше открита от президента Румен Радев и от изпълнителния директор на "Икономедиа" (издател на "Капитал") Галя Прокопиева.

През следващите години правителствата и институциите ще играят активна роля в трансформацията на икономиките и на бизнеса заради огромните суми, които се отделят за интервенции в отговор на COVID кризата, отбеляза Галя Прокопиева. По думите й за съжаление България влиза в този период на предизвикателства със слабо политическо лидерство и без ясна визия за създаване на добавена стойност в икономиката в бъдеще. Основната криза пред страната в момента е кризата на законността, на правовия ред и на защитата на частната собственост, изтъкна тя. "Гласът на бизнеса в момента е тих и каналите, по които бизнесът и правителството трябва да обменят конструктивни решения, не работят и са запушени. Моментът е много важен за гражданите и за бизнес лидерите да се отнесат с решимост и енергия към проблемите в обществената сфера и да си върнат институциите", каза още Галя Прокопиева.
Президентът Румен Радев от своя страна подчерта необходимостта България да си постави амбицията да постигне много по-висок устойчив темп на икономическо развитие, с много повече високи технологии и добавена стойност. За целта по думите му са необходими предвидима нормативна база, блокиране на лобисткото законодателство, намаляване на административната тежест, електронно управление и дълбока трансформация на образованието и науката. "Ако искаме България да бъде развита в икономическо отношение държава, трябва да мислим със съвсем други мащаби отколкото преди кризата", обяви държавният глава. "Това означава да се обединят усилията на всички ни, така че да имаме необратими обществени промени, да имаме върховенство на правото, защита на правата на гражданите и на правото на собственост. За всички тези неща ние можем да постигнем успех само ако тази обществена енергия, която вече се надига по площадите, доведе до положителен краен резултат. А това е България да бъде демократична държава не от гледна точка на фасадност на модерни институции, а наистина работещи институции, и то с ясен правов ред", каза той.
Изпълнителният директор на "Пейсейф България" Мирослав Божилов с отличието за най-голямата софтуерна компания през 2019 г.

Тази година в съответствие с извънредната обстановка броят на гостите на събитието беше ограничен, форматът на наградите за най-растящите сектори беше "видео", а традиционните за събитието интервюта с представителите на различните индустрии ще се случат в платформата Zoom, като читателите ще могат да ги открият в следващите дни на сайта на "Капитал". Там могат да намерят и цялата класация с всички данни, секторни и тематични анализи и успешните истории на някои от дружествата с най-силен ръст на оборота за 2019.
Сред гостите на церемонията беше и досегашният основен акционер в БТК Спас Русев, който тази седмица финализира продажбата на оценения на 1.3 млрд. евро телеком на регионалната медийна група United Group, в която мажоритарен акционер е лондонският фонд BC Partners.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход