Фотогалерия: Новите фабрики на България

През 2020 г. бяха обявени под 430 млн. лв. инвестиции в производство, което е едва една трета от тези през 2019 г.

9257 прочитания
Нов свинекомплекс

Сектор: Производство на месо
Компания: "Бони холдинг"
Място: В района на гр. Левски
Инвестиция: 119.3 млн. лв. (61 млн. евро)
Нови работни места: 300

Производителят на месо и колбаси "Бони холдинг" ще инвестира близо 120 млн. лв. в модернизация на съществуващи и изграждане на нови производствени мощности. С част от средствата ще бъде ремонтиран свинекомплексът в град Левски, а с останалата част ще бъде изграден нов свинекомплекс на зелено. Площадката все още не е уточнена, като се търси подходящ терен в района на Левски, Ловеч или Плевен. В края на миналата година компанията подписа договор за заем за 30 млн. евро с Европейската инвестиционна банка. Останалата част от финансирането ще бъде осигурена чрез кредити от ОББ и Банка ДСК, както и собствени средства. Очаква се проектът да приключи до началото на 2024 г.
Втори ключов продукт

Сектор: Химия
Компания: "Солвей Соди"
Място: Девня
Инвестиция: 60 млн. лв.
Нови работни места: 6

Производителят на калцинирана сода "Солвей Соди", който е част от белгийската група Solvay, ще изгради инсталация за производство на сода бикарбонат, която се използва основно в животински храни и за очистка от вредни газове в индустриални съоръжения. Инвестицията е 60 млн. лв. и се финансира със собствени средства на групата. Инсталацията ще бъде разположена на площадката на завода в Девня и ще има капацитет 200 хил. тона годишно. В момента компанията произвежда едва около 30 хил. тона сода бикарбонат, която не е основният й продукт. Проектът практически няма да повлияе на числеността на персонала на "Солвей Соди", но ще създаде десетки нови работни места в компании подизпълнители.
Снимка: [Солвей Соди]
По вода

Сектор: Бутилиране на води
Компания: "Девин"
Място: Девин
Инвестиция: 33.2 млн. лв. (17 млн. евро)
Нови работни места: n.a.

Белгийската група Spadel ще инвестира 17 млн. евро в бутилиращата компания "Девин" през периода 2020-2021 г. Проектът включва изграждане на нов, напълно автоматизиран логистичен център и смяна на две от производствените линии в завода в гр. Девин. Белгийската група е собственик на българската компания от 2017 г., когато я придоби от американския фонд Advent при оценка 120 млн. евро. "Девин" е лидер на пазара на бутилирани води в България с дял над 30% в обем и в стойност и приходи от близо 99 млн. лв. за 2019 г. Компанията предлага минерална и изворна вода Devin, газирана вода Devin Air, трапезна вода Divna и дистрибутира плодовите сокове Granini и енергийните напитки Red Bull.
Кабели от Плевен

Сектор: Автомобилостроене
Компания: "Леони България"
Място: Плевен
Инвестиция: 32.7 млн. лв.
Нови работни места: 1493

Заводът за автомобилно окабеляване на германската Leoni в Плевен на практика започна работа още през 2018 г., като в края на 2020 г. трябваше да достигне пълен капацитет. Информацията за проекта обаче е оскъдна, като локацията дори не е отбелязана на сайта на групата. Официално местното дружество "Леони България" получи инвеститорски сертификат през пролетта на 2020 г., с който се ангажира в рамките на три години да инвестира 32.7 млн. лв. и да наеме близо 1500 души. Последният отчет на компанията показва, че през 2019 г. тя е направила оборот над 24 млн. лв. и е успяла да излезе на печалба, а към края на годината заети са били около 600 души. Сега справка показва, че към края на 2020 г. осигурените от компанията надхвърлят 1100 души.
Снимка: [Иво Петров архитекти]
След Пазарджик вече и в Пловдив

Сектор: Преработка на плодове и зеленчуци
Компания: "Балкан агрикалчарал"
Място: Пловдив
Инвестиция: 29.2 млн. лв.
Нови работни места: 31

"Балкан агрикалчарал" ще изгради нова фабрика за преработка на плодове и зеленчуци и складова база край Пловдив. От 2016 г. компанията има предприятие за производство на доматено пюре край Пазарджик, като по данни от сайта й е един от най-големите преработватели в страната. Новата инвестиция е в размер на 29.2 млн. лв. и ще бъде изпълнена на два етапа, като първо се предвижда да бъдат изградени складовите площи. Мажоритарен собственик на компанията е "Евро инвестмънт холдинг" на иракчанина с български паспорт Муханнед Наджим Абдуллах ал Нуаими, чийто основен бизнес е търговия с оръжия. През миналата година холдингът купи и производителя на млечни продукти "Лодис инвест", свързван с Делян Пеевски.
Снимка: [''Балкан агрикалчарал'']
Автоклиент

Сектор: Металургия
Компания: "Алкомет"
Място: Шумен
Инвестиция: 27 млн. лв.
Нови работни места: 33

Поредна инвестиция започва шуменският производител на алуминиеви изделия "Алкомет". Проектът е на стойност 27 млн. лв. и е свързан с предстоящото подписване на договор за доставки с голям клиент от автомобилния сектор. За да изпълни изискванията на новия клиент, компанията планира да разшири производствената си база в Шумен с изграждането на още един цех и модернизация на съществуващите. През 2020 г. компанията получи сертификат за одобрение в съответствие със стандарта IATF 16949:2016, който й дава възможност да работи за автомобилната промишленост. Благодарение на последните инвестиции през следващите години "Алкомет" очаква значително да увеличи приходите си.
Снимка: [''Алкомет'']
Рециклиране

Сектор: Металургия
Компания: "Ел бат"
Място: Долна баня
Инвестиция: 23.9 млн. лв.
Нови работни места: 100

"Ел бат" ще инвестира близо 24 млн. лв. в инсталация за вторични продукти от олово на площадката на завода си в Долна баня. Компанията се занимава с преработване и рециклиране на различни видове отпадъци, съдържащи олово, и негодни за употреба акумулаторни батерии до получаване на олово и оловни продукти. Новият проект предвижда изграждане на инсталация за предварително третиране на отпадни батерии и складови халета за суровини и материали, както и реконструкция на инсталация за рециклиране. Очаква се да бъдат открити 100 нови работни места. Собственик на дружеството е Димитър Попов, който държи 99% от капитала чрез фирмата си "Булмет", а останалият 1% е на Николай Бажлеков.
Снимка: [''Ел бат'']
Още шоколад

Сектор: Храни
Компания: "Нестле България"
Място: София
Инвестиция: 23 млн. лв.
Нови работни места: 0

"Нестле България" инвестира 23 млн. лв. в модернизиране на софийската си шоколадова фабрика. Част от средствата са за нова роботизирана поточна линия за опаковане на продукция, в резултат на което компанията ще намали загубите, свързани с опаковъчен материал. Обновена е и дигиталната мрежа, така че всички машини да са свързани в система и евентуални проблеми да могат да бъдат решавани дистанционно. Компанията, която е част от групата Nestle, работи в седем категории, като е лидер на пазара при кафето, кулинарните продукти, млечните продукти, храните за домашни любимци и зърнените закуски и на второ място при шоколадовите продукти и детското хранене. За 2019 г. оборотът й е 268 млн. лв.
Умно с метала

Сектор: Металообработка
Компания: "Атаро клима"
Място: Пловдив
Инвестиция: 19.6 млн. лв. (10 млн. евро)
Нови работни места: n.a.

Производителят на инсталации за отопление, вентилация и климатизация "Атаро клима" инвестира 10 млн. евро в нова индустриална мощност за обработка на листова ламарина край Пловдив. Според собственика на фамилната компанията Христо Рогачев това е първата в България металообработваща умна фабрика, която работи без хора. Очаква се новата инсталация значително да намали разходите за труд. По-голямата част от продукцията (над 85%) ще бъде за износ. Проектът е финансиран със заем от Райфайзенбанк и субсидия по програма "Иновации и конкурентоспособност" за обучение на персонала. Собствени средства компанията е вложила в закупуване на парцела и изграждане на халето за новото оборудване.
Снимка: [Атаро клима]
За повече удобство

Сектор: Производство на матраци
Компания: "Тед-бед"
Място: Пловдив
Инвестиция: 18.5 млн. лв.
Нови работни места: n.a.

Пловдивският производител на матраци "Тед-бед" ще вложи 10 млн. лв. през 2021 г. в складова база за суровини и материали. Проектът идва, след като миналата година семейната компания инвестира 8.5 млн. лв. в нов цех за профилиране на различни видове полиуретанова пяна, която е основен материал за матрачната индустрия. Причината са растящите продажби след първоначалния спад в началото на пандемията, като дружеството очаква рекорден оборот за 2020 г. - около 60 млн. лв. спрямо 54 млн. лв. предходната година. Компанията продава над 50% от продукцията си в чужбина, а в България държи над една трета от пазара. Създадена е през 1995 г., а от 2000 г. има собствена фабрика в Пловдив.
Метали от отпадъци

Сектор: Металургия
Компания: "Технойон"
Място: Девня
Инвестиция: 10.4 млн. лв.
Нови работни места: 53

"Технойон" ще инвестира 10.4 млн. лв. в проект за рециклиране на отпадъци до метали. Регистрираната в София компания ще изгради завод за хидрометалургична преработка и производство на катодна мед и катоден цинк на свой терен в Девня. Компанията е регистрирана през 2017 г. с предмет на дейност преработване на отпадъци от миннодобивната, преработвателната и металургичната дейност и др. Акционери са фондът Empower Capital (40%) и българските "Юнийда индъстрис" (34.2%), "Йонтех инженеринг" (20%) и "Еко индъстри" (5.8%). Справка в Търговския регистър показва, че компанията наскоро е получила 6 млн. евро кредит от Уникредит Булбанк.
Снимка: [Йонтех инженеринг]
Фабрика за протеини

Сектор: Храни
Компания: "Булпротеин"
Място: Божурище
Инвестиция: 9.3 млн. лв.
Нови работни места: 35

Регистрираната в началото на миналата година "Булпротеин" ще изгради фабрика за производство на растителни протеини в индустриалната зона в Божурище с проект за 9.3 млн. лв. Компанията е с предмет на дейност преработка на слънчогледов шрот за получаване на сух слънчогледов протеинов концентрат и други продукти. Собственици са "Ню фийд къмпани" (75%) на Меримка Мандева и Веселин Стоименов (25%). Самата "Ню фийд къмпани" е създадена през 2012 г. и се занимава с търговия на едро със зърнени и бобени култури, но ако се съди по финансовия й отчет, дейността й през 2019 г. замира и тя отчита минимален оборот.
Компоненти за коли

Сектор: Автомобилна индустрия
Компания: "ФолаПласт"
Място: Кюстендил
Инвестиция: 7.8 млн. лв. (4 млн. евро)
Нови работни места: 30

Германската VolaPlast, която произвежда пластмасови компоненти основно за автомобилната индустрия, изгражда първата си производствена база извън Германия в района на Кюстендил (село Лозно). Компанията ще инвестира 4 млн. евро в проекта, който трябва да заработи следващия месец. Първоначално в предприятието ще работят 30 души, а дългосрочната перспектива е работниците да достигнат 100 - 120 души. В българския завод ще се произвеждат пластмасови компоненти за автомобилостроенето и ще се асемблират системи за измиване на автомобилни стъкла. В страната компанията работи чрез регистрираното миналата година дружество "ФолаПласт".
Снимка: [''Бараж груп'']
Възстановяване на завод

Сектор: Жп ремонти
Компания: "Ди Би карго България"
Място: Карлово
Инвестиция: 6.8 млн. лв.
Нови работни места: 33

"Ди Би карго България" ще инвестира 6.8 млн. лв. в проект за диверсификация на предприятието си в Карлово. През 2019 г. дъщерното дружество на германската железопътна компания Deutsche Bahn купи пустеещия Вагоноремонтен завод там с намерение да възстанови дейността му. Компанията работи в България от близо 20 години, като обслужва български предприятия със собствени локомотиви и вагони. Инвестицията в завода ще й позволи да извършва сама ремонтните дейности по тях. Малко след покупката компанията премести централата си от Пирдоп в Карлово. За 2019 г. "Ди Би карго България" отчита оборот близо 21 млн. лв.
Изолация, но строителна

Сектор: Производство на строителни материали
Компания: "Рок 7"
Място: Търговище
Инвестиция: 6.8 млн. лв.
Нови работни места: 49

Компанията "Рок 7" ще изгради предприятие за производство на каменна вата в Търговище с инвестиция 6.8 млн. лв. Заводът ще бъде разположен в съществуваща сграда в индустриалната зона на града, която е взета под наем и ще бъде реновирана. Предвижда се капацитетът на предприятието да бъде 10 хил. тона продукция годишно, като за суровини ще се използват базалт и доломит. Проектът вече е минал одобрение от регионалната екоинспекция. Каменната вата се използва за изолационен материал, предназначен за топлинна, звукова и противопожарна защита в строителството и индустрията. Компанията е регистрирана през 2017 г. Едноличен собственик е "Радита" на Райчо и Димитринка Илиеви.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход