Новият брой: Новите визи
На излизане от Нови Искър в посока Своге шофьорите виждат няколко табели, които им напомнят, че не е редно да изхвърлят боклука си в реката. Заплахата от глоба обаче явно не спира никого.
Снимка: [Капитал]
Реката преминава през редица населени места и всяко вероятно има своя принос към боклука във водата.
Снимка: [Капитал]
Почти на всяка отбивка из страната обаче пътуващите хвърлят всякакви отпадъци без свян.
Снимка: [Капитал]
Първият ВЕЦ от няколко, които се намират непосредствено преди град Своге, "приклещи" огромно количество боклук и дървесина след пороите от преди няколко дни.
Снимка: [Капитал]
Дънери и клони, вършина, пластмасови бутилки, туби от масло, детски топки за игра, парчета стиропор, дори плоча от тротоар включва грозното петно във водата, което се образува тази седмица при ВЕЦ преди град Своге.
Снимка: [Капитал]
"Моля, софиянци, елате да си вземете боклука", каза зам.-кметът на Своге Илия Богданов пред bTV. Почистването не беше започнало повече от четири дни след констатиране на проблема, но в събота все пак извозването на отпадъците започна.
Снимка: [Капитал]
По сметки на Илиан Тодоров, областния управител на Софийска област, сметището при Своге е около 10 дка, или 10 хил. кв. м. Най-известното голямо водно сметище в света е т.нар. Огромното петно от боклук в Тихия океан (Great Pacific garbage patch ), което е с размери 1.6 млн. кв.м.
Снимка: [Капитал]
Необходими са 220 хил. лв., за да се изчисти мръсотията, каза Тодоров. Не е ясно кога ще започне почистването, както и по какъв начин.
Снимка: [Капитал]
В момента ВЕЦ-ът не работи, но пък действа като естествена бариера на боклука, който иначе би продължил към река Дунав и съответно към Черно море.
Снимка: [Капитал]
Обществена тайна е, че речните корита се замърсяват от гражданите. Решение на проблема досега няма.
Снимка: [Капитал]
Вероятно по трасето на река Искър има цели незаконни сметища, които са се сгромолясали в реката след пороите от миналия уикенд.
Снимка: [Капитал]
И все пак малката добра новина е, че до пътя, точно до водната централа, има малко кошче за боклук. Което някой все пак използва по предназначение.
Снимка: [Капитал]

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход