Мултимедиа: Най-големите земетресения в България

Земетресенията в Свищов и Стражица са трусовете с най-тежки разрушения

Среднощното земетресение с магнитуд от около 5.7 (според някои източници е бил 5.9) по скалата на Рихтер, което бе с епицентър в района на Перник, е сред най-силните трусове в България през последното столетие. То е съизмеримо по сила с това от Стражица през 1986 г.

Тогава бе отчетен трус също с магнитуд от 5.7 по Рихтер, но пораженията от него бяха много по-големи, отбелязва Емил Ботев, ръководител на секция "Сеизмология" в Геофизичния институт към БАН. Ако сега щетите са само пукнатини по сгради и прекъснато електрозахранване на места в района на Перник, тогава имаше загинали и ранени хора, а около 80% от жилищата в района останаха необитаеми.

Земетресението в Стражица предизвика промени в законодателните изисквания за строителството на сгради. Въведоха се много по-сроги антисеизмични критерии, коментира Ботев. Според него именно тези законодателни промени от 1987 г. са причина сега да има по-качествено строителство и по-малко щети. А, ако някъде има проблеми, те са свързани именно с лошото стротиелство. 

Един от големите трусове, които също предизвикват сериозни поражения, е този в района на румънския град Вранча от 1977 г. Той е с магнитуд от около 7.4 по скалата на Рихтер, но се усеща и в Свищов, а ефектът е срутени сгради и над 100 загинали.

Земетресението от 1917 г. в района на София пък довежда до срутването на сгради и на ул. "Алабин" в центъра на София. По данни на Геофизичния институт към БАН едно от най-силните земетресения в страната през последното столетие е това в района на Благоевград, което достига до 7.8 по скалата на Рихтер.

Ето и целият списък на най-големите земетресения, който ни предоставиха оттам:

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


11 коментара
 • 1
  boby1945 avatar :-P
  boby1945

  "но се усеща и в Свищов, а ефектът е срутени сгради и над 100 загинали."

  Ако искаме да сме точни загиват поне два пъти повече но в САМО две лошо проектирани сгради, тази на общежитието на Свилоза и на градският съвет....
  Падна и сградата на гарата на 4 етажа, проектирана от същите майстори, но в нея нямаше хора, извън работно време......

  Получи разрушения и църквата на Кольо Фичето но заради "ремонти" в десния неф.....
  ВСА по същата причина, някой беше правил ремонти....

 • 2
  kaddisfly avatar :-|
  kaddisfly

  Земетресението в Турция (Измит) през 1999 г. се усети също много сериозно в Южна България! Добре че сега сеизмичните вълни бяха най-леките при тези стойности!

 • 3
  ikg29565817 avatar :-|
  Веселин Николов

  Имаше силно земетресение и през юни 1990 г., което се усети силно в София. Помня, че беше в същия ден, когато се игра финала за купата на България между ЦСКА и Сливен.

 • 4
  cormoranstrike avatar :-|
  cormoranstrike

  До коментар [#3] от "comtec":
  Спомням си го - имаше няколко труса. Двата по силни бяха - един около обяд и един през нощта.

 • 5
  sandoy avatar :-|
  sandoy

  Имаше едно земетресение когато бях ученик 1999-2000 трябва да е било, разлюля 4-ка, забравих къде беше епицентъра

 • 6
  gope avatar :-|
  Gopeто

  [quote#0:"Капитал"]Земетресението от 1917 г. в района на София пък довежда до срутването на сгради и на ул. "Алабин" в центъра на София[/quote]
  А в 21 век без земетресение сграда на същата улица "Алабин" уби две невиини момичета.

 • 7
  vladimiryosifov avatar :-?
  Владимир Йосифов

  СЕМ трябва да глоби българските национални телевизии за мълчанието им през нощта !!!
  Това е отвратително . Между двата силни труса телевизии показваха на запис новини от предишни дни.Това показа, че в националните телевизии няма дежурен екип или ако има дежурни са пияни . Няма как да са не са събудени при труса .

  СЕМ, представете си безсилието и страха на хората, които Ви плащат заплатите !
  Вие трябва да дадете знак на националните телевизии, че това не е добра практика .
  Няма значение, че Българската съдебна система ще оспори глобата Ви.
  СЕМ, ГЛОБЕТЕ ТЕЛЕВИЗИИТЕ с по 100 български лева !

 • 8
  tsonkooo avatar :-|
  Тsonkooo

  Като на моста в Бяла - отнесе го водата, но само тази част, която беше проучвана от пишман инженерите как е строил Фичето и след това не са могли да я възстановят в предишния си вид.

 • 9
  sonnya_v avatar :-|
  sonnya_v

  "На 27 октомври 2004 г. в 23.36 ч. е регистрирано земетресение с епицентър на около 430 километра североизточно от София, извън територията на страната. Земетресението е с магнитуд около 5.5 по скалата на Рихтер. Няма жертви, но трусът е усетен на територията на цялата страна, с изключение на областите Благоевград и Кюстендил. Има нанесени щети на сгради в Силистра, област Разград, Русе, Плевен." Това се усети на повече места от снощното, но след като е на на 400 км от свещената ни столица, явно не е достойно за медиен коментар и обществено внимание.

 • 10
  led_zep.23 avatar :-|
  Lady Zeppelin

  "Според него именно тези законодателни промени от 1987 г. са причина сега да има по-качествено строителство и по-малко щети. А, ако някъде има проблеми, те са свързани именно с лошото стротиелство. "
  Това обяснение ме се струва малко неточно, защото в центъра на София голямата част от сградите са строени доста преди 1987 година.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал