Графика на деня: България е в дъното на ЕС по дял заети в IKT сектора

Близо 8 млн. души в рамките на Европейския съюз са заети в сектора на информационните и комуникационни технологии (ИКТ). Това представлява 3.5% от всички заети в 28-те страни-членки, показват най-пресните данни на Евростат.

България е страната от ЕС, в която жените, заети в сектора, заемат най-голям дял – 28%, следвана от Румъния с 27%. В другия край на тази класация са Чехия и Словакия, в които мъжете са представляват 90% от всички заети в бранша.

Нашата страна е и сред тези, в които ИКТ специалистите са най-млади – близо 55% от тях са под 35 годишна възраст. Подобно е положението и в Литва, Латвия и Естония, докато в Италия, Дания, Финландия, Нидерландия и Швеция над 2/3 от служителите в ИКТ сектора са поне на 36 години и по-стари.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


3 коментара
 • 1
  xyha avatar :-P
  xyha

  В България и наоколо ИТ тата вършат всичко свързано . От хардуера през операционните системи , приложния софтуер , тестване и програмиране а понякога и нещо допълнително като счетоводство щот счетито не знае как се ползва компютър :-) . На запад си имат човек за всяко копче .

 • 2
  qdk12501326 avatar :-|
  qdk12501326

  В момента има голямо търсене в сектора и всеки го знае.Кофтито е, че от университетите масово излизат икономист, юрист и куп други ненужни на икономиката специалности.

  А истината е в ИТ сферата.Това е една от малкото възможности за създаване на по-сериозна средна класа и продукти с добавена стойност.

  Производството до 5-10 години ще се измести на изток, където работната ръка е повече и по евтина, в селското стопанство доминират близки до властта, в ресторантьорство и хотелиерство - 80% мутри и ченгета...останалото са продавачи и чистачи.

  Да се надяваме, че младите проучват пазара на труда и се насочат към тази сфера.

 • 3
  teob avatar :-?
  Теодоси Бялков

  Птредполагах , че ще сме по-нагоре.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал