Законът все още прикрива някои от кредитните милионери от ДС (видео)

Парламентът трябва да разшири обхвата на закона, за да стигнем до истината, казва Екатерина Бончева от Комисията по досиетата

Забраната за публикуване на досиетата на починали лица е заради "криворазбрана християнска мотивация", коментира Екатерина Бончева от Комисията по досиетата. "Ако някой поиска да чете документите на хора, които бяха убити през тези години, той може да ги прочете, но не може да ги публикува. Т.е. ако някой е бил сътрудник на ДС и е получил от т.нар. куфарчета, това не може да бъде разбрано от обществото" - така Бончева мотивира едно от предложенията за промяна в Закона за досиетата. Друга необходима промяна, според нея, е документите за кредитните милионери не само да бъдат разкрити, но и да бъдат публикувани. Вчера Народното събрание прие на първо четене такава поправка.

Петгодишният мандат на сегашния състав на комисията изтича този месец и парламентът трябва да избере нови членове. Вицепремиерът Цветан Цветанов вече съобщи, че ГЕРБ ще подкрепи председателя на комисията Евтим Костадинов за втори мандат. В това видео Екатерина Бончева обяснява какво е необходимо да бъде направено, за да може обществото да разбере по-голяма част от истината. 

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


7 коментара
 • 1
  geordgeo avatar :-|
  geordgeo

  "В това видео Екатерина Бончева обяснява какво е необходимо да бъде направено, за да може обществото да разбере по-голяма част от истината."

  А защо да не разберем цялата истина? Едно поколение мина и още едно ще мине, а истина ще потъне в забвение, това са истинските мотиви на всички управляващи досега, нали и от тях има в "черните" списъци.

 • 2
  borko99 avatar :-|
  Борко

  истината никога няма да излезе на яве, каквото трябва да се крие, то винаги ще си остане скрито и ние нищо няма да разберем, колкото и да ни се иска.

 • 3
  mdinkova avatar :-|
  plovdivchanka

  До коментар [#2] от "borko99":
  Много си прав!! Голяма част от досиетата ги унищожиха през първите 3-4г. след 1989г. и "сините" , освен комунистите, имат голяма вина за това, но като се замисля, 90% от тях си бяха червени, но си пребоядисаха "ризите" и станаха демократи. Така че, следите се затрити и това сега отново е популизъм-да видим кои са кредитни ДС милионери. Нищо няма да се разбере, само може някой "непослушен" да "опере пишкира" и ще се резшуми и ще се забрави отново, но ще се говори, че някой се "бори" срещу червената олегархия!! Аз не им вярвам!!

 • 4
  borko99 avatar :-|
  Борко

  До коментар [#3] от "plovdivchanka":

  Какво да им вярваш те не са за доверие, иначе подслушват телефонни разговори и се правят на ЦРУ, а междувременно покриват страшни афери и ги крият зад камофлажа на дребни мошеници.

 • 5
  mdinkova avatar :-|
  plovdivchanka

  Извинявам се за техническата грешка в предишния ми коментар: олигархия разбира се, а не "олегархия"

 • 6
  analiziraitova avatar :-|
  analiziraitova

  Да кажеш част от истината си е абсолютна лъжа!!! Прехвърлянето на държавната собственост на определени хора е част от бедата. Другата част е , че те я похабиха.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал