Гърция е по-близо до напускане на еврозоната от всякога (видео)

Европейските лидери обаче ще се опитат до последно да предотвратят този сценарий

"Досега в историята на финансите спокойно разпадане на паричен съюз практически не се е случило никога. През по-бурните години се е минавало дори през война", коментира икономическият редактор в "Капитал" Николай Стоянов. Според него, ако Гърция напусне еврозоната, ще има трудност дори да остане в Европейския съюз. "За да удържи кризата, на Гърция ще й се наложи да приложи много антиевропейски мерки – ще трябва да наложи контрол на капиталовите потоци и граничен контрол, който да спира физическото изтичане на пари".

Предстоящите нови парламентарни избори в Гърция на 17 юни са решаващи и затова европейските лидери се опитват да убедят гръцкия избирател кое е правилното решение, като все по-често говорят за връщане към драхмата. "Освен това опасността от тотална банкова криза би трябвало да е спирачка за Гърция да предприема тази крачка", коментира още Николай Стоянов.


Благодарим Ви, че четете Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Вече съм абонат Абонирайте се
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


26 коментара
 • 1
  latinka_ avatar :-?
  latinka_

  Агонията продължава , евросъюзът се предава.

 • 2
  ivan_ivanoff avatar :-|
  ivan_ivanoff

  Да не ни се случва да се окажем на мястото на Гърция,защото ситуацията е повече от плачевна.И при толкова протакане във времето на прилагане на необходимите ограничителни мерки, сега е повече от сигурно че което и да е следващото правителство то няма да успее да мотивира приемането и спазването на подобни рестрикции. Гърците са нетърпеливи, иска трезултати тук и сега и не обичат някой да им нарежда какво да правят.Те вече са преживели периода на следвоенното ограничение и липса на средства и не искат никога да се окажат отново там, в изходна позиция и да трябва да натрупват капитал отново.

 • 3
  m17 avatar :-(
  m17

  До коментар [#2] от "ivan_ivanoff":

  Напротив, Гърция никога не е преживяла истинска национална катастрофа и нещо повече - не е надживяла идеалистичните комунистически мечтания. И понеже очевидно гръцките избирате не са достатъчно зрели да си извадят изводи от страданията на другите, сега са на път да изживеят своята комунистическа мечта. А ние в България знаем как свършва тази илюзия.

 • 4
  vadin avatar :-?
  Novakov

  В случай, че Израел и Гърция действително изградят тръбопровод за газа, който руснаците, ще вадят от териториалните води на Кипър и Израел, Европа ще се откаже ли да го купува?

  В случай, че на гърците им се наложи да заместят европийските туристи не са ли руските туристи, които ходят в Турция, тези, които ще бъдат поканени?

  Дали Русия, няма да се сдобие с вековно лелеяната мечта за база в средиземно море?

  Дали, неоосманизма на Турция, няма да се разгорещи, не само по отношение на вечният враг Гърция, но и на целите Балкани?

  След като, виждахме, че Гърция преяжда и става ленива, защо продължавахме да наливаме кредити, от алчност ли?

  Да не би да стане така, че заради, някакви си дългове(които знаем как сме постигнали), ние европейците, да откъснем голяма част от балканите отново?

  Дори и твърдоглавите германци май вече разбират, че цяла Европа се отврати от начина по който унизиха Гърците.

  Все въпроси, които тройката - ЕС, ЕЦБ, МВФ, ще трябва да осмислят през приказката за птичето, което ако много го стискаш умира, но ако не го държиш отлита.

  Европа, май се надцени и ще трябва да потърси баланс и да даде ясни сигнали още преди следващите избори в Гърция.

 • 5
  jojin avatar :-(
  jojin

  До коментар [#3] от "m17":
  Забележителните глупости които си родил в миг на нервен припадък припадък са толкова шизофренични и нямащи нищо общо с действителността, че дори не са смешни....Вероятно ние в България сме "зрели", за разлика от гърците, които винаги с оръжие в ръка смело са отстоявали националното си достойнство и интереси, защото превърнахме страната си в "територия", напълно декапитализирана, деиндустриализирана, управлявана от мутро-партийки, политически опортюнисти, обслужващи единствено и само чужди, анти-български интереси. Явно ще трябва още дълго да се гърчим в клещите на удобния за немското ЕСССР "мутрокапитализъм", който ще унищожава все повече страната ни и стабилно ще продължава да я държи с най-високи нива па корупция, и с най-нисък жизнен стандарт и с най-откровенно срастване на мутро-капитал, престъпност и карикатурното подобие на държавна администрация,...Е точно този "европейски" модел гърците не желаят и няма да допуснат, за разлика от туземните български псевдо-европейски "мутро-демократи"....

 • 6
  m17 avatar :-P
  m17

  До коментар [#5] от "jojin":

  Е толкова глупости сте надрънкали че не успях да ги осмисля всичките. А относно гърция в следващите няколко месеца ще видите нагледно какво желят и какво ще допуснат гърците. И после елате пак да ми обяснете колко "смело" и "гордо" гърците си отстоявали интересите.

 • 7
  oserv avatar :-|
  Patilan

  Купонът ще си заслужава гледането !!
  Жалко че се толкова близко обаче...


  [quote#4:"Novakov"]След като, виждахме, че Гърция преяжда и става ленива, защо продължавахме да наливаме кредити, от алчност ли? [/quote]

  Виж ся мой човек, много бързо забравяш че Гърция фалшифицира отчетите си до последно. Губещите от това фиаско, освен гърците са и самите европейци. Ако знаеха че има такава заплаха, щяха със сигурност да и размахат пръст.

 • 8
  lol avatar :-|
  lol

  [quote#5:"jojin"]защото превърнахме страната си в "територия", напълно декапитализирана, деиндустриализирана, управлявана от мутро-партийки, политически опортюнисти, обслужващи единствено и само чужди интереси[/quote]

  Това за гърция ли го пишеш, защото да вярно е .

 • 9
  anihilator_jack avatar :-|
  anihilator_jack

  До коментар [#3] от "m17":

  Не е вярно - първата национална катастрофа за гърците се случва след като Мустафа Кемал им нарита задниците в Мала Азия и с това сложи край на така лелеяната Мегали идея. Както е тръгнало това ще е втората.

 • 10
  131313 avatar :-(
  appen 13

  До коментар [#8] от "lol":
  Не е Гърция, тя все още е нормална европейска държава, описвам територията България, която все по-малко прилича на държава, а още по-малко на европейска държава....


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал