Новият брой: Накъде след вота
Close

Сигурността на сградите при земетресения (видео)

Експерти предупреждават, че строители икономисват от конструкциите на сградите заради кризата

"България има добри сеизмични норми. Новите европейски норми, известни като "Еврокод 8", са още по-добри. Въпросът обаче е в практиката", коментира преподавателят от Университета по архитектура, строителство и геодезия доц. д-р инж. Йордан Милев. Той е един от експертите, на които Столичната община поръча да изготвят доклад за последиците от земетресението миналата нощ.

Наблюдението на доц. Милев е, че в последните две-три години инвеститорите масово са започнали да преработват проектите на сградите и да икономисват от конструкцията. Според него този процес ще доведе до неспазване на сеизмичните норми. "Работи се под силен натиск. Работата в бранша е много малко и много хора са готови на компромиси с надеждата да се молят в църквата, да не се случи земетресение". Препоръката на Йордан Милев е общините и ДНСК да засилят контрола и да не допускат разрастването на тази практика.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
5 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  salamander avatar :-|
  salamander
  • - 1
  • + 3

  На нас пък точно днес там ни обясняваха как всички инженери се презастраховат и блъскат излишно много армировка и бетон

  Нередност?
 • 3
  iazo avatar :-?
  iazo
  • - 1
  • + 2

  Парадокси. В кризата се разви една основна тенденция : проектът се взима на база цена за проектиране, цените удариха дъното, а колегите непрекъснато си подбиват цените. В очите на инвеститора получаването на продукта "проект" е приравнен с нивото на всяка една стока, той смята в общият случай, че може да получи еднакво ниво, и получавайки най-ниската цена реално прави най-добрата сделка. Какъв е резултата? Масово се взимат проекти на изключително ниски цени, като това се компенсира с обема, който се изготвя и времето за което се прави проекта. Казано по-просто прави се по най-бързия начин във възможно най- малък обем за да оправдае ниските нива на заплащане. Възможно ли е това да е качествен продукт? Какво следва? Инвеститорът си взима проекта и търси реализацията на инвестиционния проект и тогава общо взето лъсва реално какво е получил. Въпросът, който е актуален е той има ли право да си ревизира проекта, да плати отново хонорар (доста по висок) за да получи адекватна строителна себестойност? Според мен - определено да и нещо повече - това има отрезвителен елемент за него за цената на интелектуалния труд, защото презастраховането не е сигурност, а преразход.
  Какви са рисковете за него?
  Да се компрометира конструкцията при безумна оптимизация? А дали този риск не е бил актуален при започването на проекта още?
  Само, че тук има една съществена част - проектантът гарантира труда си чрез ценз, юридическа отговорност и проектантска застраховка. Някой да е чул в БГ инвеститор да се е възползвал от професионалната застраховка на проектанта? Аз не. В момент на издънка - какво ще вземат на проектанта? Каквото има, а то в повечето случаи не е особено много.
  Какво става обаче с риска ако оптимизацията идва от главен изпълнител сключил договор за пълен инженеринг? Ами много просто - последния го лови сериозно шубето, защото при една издънка ще му съсипят финансовото състояние (определено има какво да му се вземе) и името, което аввтоматично го изважда от бизнеса. Е? Кога интересите на инвеститора са най-защитени? В тази линия някои институции у нас бяха наказани от Европейската Комисия за Защита на Конкуренцията защото не допускаха съчетаването на проект и изпълнение, което сегрегираше нашите фирми на европейския пазар

  Нередност?
 • 4
  daria_vip avatar :-P
  daria_vip
  • - 3
  • + 1

  Този Мухльо казва че те Конструкторите са готови да правят каквот и да е ,но ако нещо стане случайно (те се молили в църква ) и видиш ли не били виновни защото изцяло вината пада на държавата да извършва контрола над тях и да ги надзирава дали не са спестили материали (при все че открито се признава че ги пестят масово )
  Ами в нормална държава щеше да лежи в затвора и щяха да му отнемат правото да практикува и строи доживот заедно с прословутите му колеги за които говори защото хората плащат по 2000 евро на квадрат за строежи строени от подобни мухльовци и недоразумения .
  Не дай боже да падне сграда заради такива не бих могъл да ги нарека хора.

  Нередност?
 • 5
  petko41 avatar :-|
  petko41
  • - 1
  • + 4

  Господа журналисти и разни други,престанете да правите свободни съчинения, който са неверни. Тази фраза, че проектантите икономисват от конструкцията, е пълна безмислица и не може да е изказана от горепосочения доц. Милев. Слава богу,инженерната наука не е разтегателно понятие, а се подчинявана на правилници и нормативи, валидни за всички конструкций. Практиката - земетресеннието и липсата на повреди в стоманобетонните конктрукций потвърдиха това. Тези нормативи, освен че са задължителни за България и са общи с тези от ЕС, се спазват!!! Това е разликата между иннженерната наука и правосъдните закони, който корумпираните юристи не спазват.

  Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал

Снимка на деня

Снимка на деня