С електромобил в София (видео)

Какво, колко, къде – отговори на основните въпроси за автомобилите на ток

До момента в София има само 7 публични зарядни станции за електромобили. На пръв поглед са малко, но пък броят на този вид превозни средства е само два пъти повече. От това видео ще научите кои марки предлагат на пазара в България автомобили на ток, къде може да зареждате, колко време издържат батериите и колко струва да караш електромобил.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
27 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  epoc avatar :-?
  epoc
  • - 4
  • + 7

  Хубав начин на зареждане, а за синя зона междувременно плаща ли се? Щото тия 30 минути зареждане (и при това спиране на улицата) си е голям бъзик....

  Нередност?
 • 2
  paulin avatar :-P
  sofi_anka
  • - 2
  • + 2

  Дали ще можем да си зареждаме и кемперите на тези места, ако ни се наложи ?

  Нередност?
 • 3
  oserv avatar :-|
  Patilan
  • - 36
  • + 18

  Еххх, само да беше толкова лесно !
  Психозата с електрическите коли единствено доказва силата на маркетинга, нищо повече !

  Фактите са, че на тои етап елктрическите коли са много по-замърсяващи околната среда отколкото коли с ДВГ.
  - източника на енергия в голяма степен са въглища, а добива и преноса на енергия от въглища до батерията включва няколко технологични етапа (изгаряне, трансформация в енергия, пренос, и нова транформация в напрежение за потребителски цели). При всеки етап има зазуби, и общото КПД е по-ниско от това на петрола.
  - газът е чист но не масов източник на енергия.
  - атомът е евтин , но опасен . А за складирането дори не ми се говори.
  - възобновяемите източници на енергия са скъпи.

  Производството на батерии е изключително енергоемко и има огромен въглероден отпечатък !!!

  Положителното на електрическите коли е че ще изчистят градовете, но за семтка на някоя бедна дръжава, която ще бъде превърната в токсична дупка.

  Разберете че по-евтина и по-достъпна енергия от петрола няма !!

  Нередност?
 • 4
  dark_dirk avatar :-|
  Симо
  • - 11
  • + 17

  Това е бъдещето. Независимо дали ви харесва или не. Когато започне спада на добива на петрол след 2015 г. и бензина стане скъп, електромобилите ще станат изгодна алтернатива.

  Нередност?
 • 5
  spatz avatar :-|
  spatz
  • - 4
  • + 40

  Всичко е страхотно, но липсва най-важното. Въпросът "Къде е Столична община"? Отговорът: Няма я.

  Карам служебен електромобил от около една година. Зареждам единствено в гаража от контакт 220 волта. Зарядни станции в София няма, ако изключим зарядните кутии на "Фулчарджър". Те по своята същност са контакт, изнесен на улицата, а не зарядна станция.

  Защо няма зарядни станции? Защото СО няма желание или капацитет. Или двете едновременно.

  За да изградиш зарядна станция ти е нужно (1) разрешително за строеж - по смисъла на Закона за устройство на територията (ЗУТ) зарядната станция се разглежда като сграда - и (2) присъединяване към мрежата на ЧЕЗ/ЕВН/Е.ОН. Първото към момента е невъзможно за тротоарна площ, паркинги и др. терени в градска среда. Тези площи са публична собственост и няма как да се предостави вещно право/преодстъпено право за строеж на частни компании, без концесионна процедура. Такава би отнела години.

  От компанията Фулчарджър решиха проблема, като използваха съществуващите сервитути и кабелни трасета на фирма "Улично осветление", за да закачат зарядните си кутии на стълбовете им и да ги вържат към електроразпределителната мрежа. За тези кутии разрешително за строеж не е необходимо, а за монтирането им е достатъчно да има разрешение за поставяне. Дори и в този сравнително прост случай има доста процедурна гимнастика със спорна правна тежест.

  Нашата компания предложи в писмен вид на СО на 14.07.2011 г. да дари на Общината шест зарядни станции, които да бъдат инсталирани върху тротоарите на ключови места в града. Отговор нямаме и до днес. Горе-долу така се спазва и изискването върху специално обозначените паркоместа за електромобили да паркират само ел. превозни средства. Дори на репортажа на "Капитал" се вижда, че на маркираното със зелен цвят паркомясто е паркирал най-обикновен "Пасат" (3:18 мин.). Забележете, че това паркомясто е пред сградата на Столична община на ул. Московска 33.

  Електромобилите все още са доста скъпи и ще бъдат такива още няколко години. До тогава в България няма да се случва кой знае какво, освен ако СО и други държавни институции на променят позицията си на тотална незаинтересованост. Много компании биха си купили фирмени електромобили, ако получат административна подкрепа - премахване на ДДС за първите 1000 бр.; възможност за безплатно паркиране и т.н. Това не струва нищо, но носи ползи. И то не само по-чист въздух и по-безшумна градска среда. Електрическите превозни средства са мобилни батерии за складиране на излишна електроенергия. А комуникационните им софтуери може да бъдат разработвани в България. Политиката на Естония е показателна за това как държавата може да подкрепя бизнеса с премахване на административни тежести, поощряване на е-правителството и създаване на пилотни проекти в подкрепа на местните бизнеси и разработки.

  Кога и у нас?

  Нередност?
 • 6
  solaar avatar :-|
  solaar
  • + 9

  До коментар [#5] от "spatz":

  Много ми е интересно е да споделиш повече впечатления. Изминати километри при включени фарове, отопление, зимата колко пада капацитета на батерията, ако спускаш по наклон зарежда ли нещо и т.н. Благодаря!

  Нередност?
 • 7
  email avatar :-|
  email
  • - 1
  • + 8

  До коментар [#3] от "Patilan":

  А ти разбери че по-голяма глупост от това да горим петрола няма! Нефтът за нас епо-важен като суровина за производство за стоки за битра и химическата промишленост... без петрол загиваме не защото няма с какво да се движим... а защото няма да имаме суровина да произвеждаме 95% от всичко което ни заобикаля. Ще се върнем по селата с каруците и ще се храним от дървени копанки... цялата ни химическа индустрия е базирана на нефта. Не е много умно да го изгаряме, в този план никак не е изгодно това което казваш и всякакви сметки за КПД са безмислени. Без нефт загиваме като цивилизация, нефтът алтернатива няма за съжаление и ние се показваме като неразумни същества.

  Нередност?
 • 8
  oserv avatar :-|
  Patilan
  • - 8
  • + 1

  До коментар [#7] от "email":

  +1 Съгласен съм с тебе.
  Ще добавя само, че петролът е по-важен дори от това което казваш по-горе.
  Петролът е важен най-веч за производство на храна :)


  [quote#7:"email"]и всякакви сметки за КПД са безмислени[/quote]

  Това за съжаление е епохална глупост !!!
  Съжалявам че вече ти бях кликнал плюсчето на коментара....

  КПД мила/и мой е имено показателя които определя дали една технология си заслужва или не.

  В примерът с електрическите автомобили, това означава че за изминаването на един километър, електрическият автомобил изгаря повече фосилни горива !!!
  Това че тези горива не ги виждате не означава че не съществуват !!!

  На този етап, електрическите коли са изключително енергоемки и замърсяващи. По вредност и безмисленост, електричският автомобил е превъзхождан единствено от биогоривата.

  Нередност?
 • 9
  solaar avatar :-P
  solaar
  • - 2
  • + 12

  До коментар [#8] от "Patilan":

  Ох, какъв смях предизвика в залата. Наистина без акъл се живеело цял живот. КПД-то на бензинката било по-голямо от това на електродвигателя и замърсяването по-малко?!? хахахха
  Електродвигателят (ЕД) винаги е бил много по-ефективен от ДВГ. Причините са хиляди, няма да ги изреждам всичките. Безпредметно е обаче да се сравнява електродвигателят с ДВГ. Няма как да сложим на един кантар Ватове и Джаул или Калория на използваното гориво. Всичко зависи от метода за получаване на електроенергията, мястото на получаване и това на изразходване. Важното е, че електроенергия може да се получава напълно без отделяне на CO2, докато при ДВГ такава опция няма. Също в градски условия в задръстване ЕД не разходва енергия, докато ДВГ замърсява постоянно.
  Другото изключително важно нещо е, че ДВГ има оптимални обороти, в които КПД е най-високо (при idling КПД-то е нищожно). Затова има създавени много дизел-електрически и "petrol-electric" машини (локомотиви, камиони-от големите за минната индустрия, хибридите). Това показва, че при големи (и явно не само) машини е по-ефективно превръщането на горивото в ел. енергия и след това в механична. Ето и предимствата: не се използват механични предавки, валове и скоростна кутия. ДВГ работи в оптимални обороти и осигурява максимален въртящ момент. Това увеличава живота му и намалява разхода на гориво с 20-50%; Задвижващите електродвигатели осигуряват голям въртящ момент при ниски обороти (много добре за тежки машини). Развъртат по-бързо от голям ДВГ, което увеличава ускорението. Управлението им е лесно - няма загуби в механичните предавки, както и голямо износване. ЕД е по-надежден, защото лагерите и механичните звена са по-малко и го няма превръщането на буталното движение във въртеливо - ЕД си се сърти около ос и оттам постига мн. голям диапазон на оборотите без износване. Затова тролеите Икарус в София, макар на 30+ години са толкова запазени и още се движат, докато автобусите отдавна отпаднаха и в края на живота си не приличаха на нищо.
  А, и още нещо мн важно - преди седмица от СЗО обявиха официално дизела за канцерогенен!

  Нередност?
 • 10
  email avatar :-|
  email
  • - 1
  • + 4

  До коментар [#8] от "Patilan":
  [quote#8:"Patilan"]Това за съжаление е епохална глупост !!! [/quote]

  Изобщо не е епохална глупост, ако не го вадиш от контекста... като го извадиш естествено, че е глупост.

  Няма никакво значение какво е КПД-то на една технология когато с нея прахосваме един ресурс, който ни е много по-ценен и жизненоважен не като гориво? Естествено, че в тази смислова рамка сметките за полезност са безпредметни. Ако се водим само от такива сметки то вървим към неизбежна гибел. Да го кажем така "Кое е по-добре, да отрежем ръка и да запазим живот, или да запазим ръка и да погубим живот?"

  Щем, не щем, истината е в ядрената енергетика, било опасно. Ами ако сме лекомислени и несериозни, да опасно е. Но ако подходим сериозно и отговорно няма нищо опасно.

  А на мен не е необходимо да обясняваш нито какво е КПД, нито какво е електромобил или ДВГ. Принципно има логика в това което казваш но все пак не съм убеден че:
  "На този етап, електрическите коли са изключително енергоемки и замърсяващи. По вредност и безмисленост, електричският автомобил е превъзхождан единствено от биогоривата."

  Говориш като бензинджия грубо казано!

  Ако сметнеш колко произведена енергия се губи всяка нощ... и ако приемеш, че е по-добре вместо да се губи да се зареждат батерии нещата май леко се променят или повечко?! Тоест, ние сега, тъй или иначе горим горива за производство на енергия която в голяма част е неоползотворена и изгубена през нощта... и не виждам как разлика от близо 60 процента в КПД-то на електродвигател и безнинов двигател я стопяваш така, че да докараш електромобила по-неизгоден от петролния? Не виждам как правиш общо КПД на електромобил по-ниско от на автомобил с ДВГ като за сравнение КПД-тата на двигателите грубо е: бензинов - 35%, дизелов - 45%, електродвигател 95%. Каквито и загуби да вмъкнеш по трасето от производство на електроенергия до изразходването и в електромобила не мисля, че сметките ти за общо КПД по-ниско от на конвенционален автомобил могат да се получат!

  А включваш ли в сметките отпадането на употребата на масла в големи количества те също са нефтопродукт.

  Въпреки принципната правота относно преувеличаването доколко зелен и екологичен е електромобилът, то крайното заключение го считам за преувеличено и невярно! Няма начин да ме убедиш, че общото КПД на електромобил е по-ниско от този с ДВГ докажи ми с факти къде стопяваш 60% разлика?

  Нередност?
Нов коментар