Да счупиш бариерите си

Кристина казва, че първата й мениджърска позиция й позволява да се доближи до клиентите и дава й друга гледна точка върху бизнеса.

Да счупиш бариерите си

Победителят в NEXT GENERATION 2012 Кристина Стоицова започва кариерата си като програмист, но страстта й към работата с хора я превръщат в успешен ИТ мениджър

17099 прочитания

Кристина казва, че първата й мениджърска позиция й позволява да се доближи до клиентите и дава й друга гледна точка върху бизнеса.

© Юлия Лазарова


На 29 ноември "Капитал" отличи победителите конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2012. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени мениджъри в още две категории – "Next Generation предприемач" и "Next Generation мениджър в корпоративна среда". Те получиха частични стипендии за същата MBA програма.

Конкурсът протече на два етапа. До края на септември бяха събрани общо 61 кандидатури, всички бяха оценени и от тях вътрешно жури на "Капитал" и WU Executive Academy избра 12 финалисти. Във втория етап финалистите преминаха през интервю с него, след което избра и тримата победители.

Вярваме, че промяната на средата, в която живеем и работим, може да се случи през хората, а Next Generation събира именно такива личности - те се интересуват от образование, те са модерни, любопитни и отворени към света, успешни, работливи и търсещи мениджъри с ценности и визия. Затова от днес всеки вторник и петък "Капитал Daily" ще представя един от дванайсетте финалисти. Започваме с победителя в конкурса Кристина Стоицова.

Членовете на журито на Next Generation се бяха опитали по различни начини да затруднят или предизвикат Кристина Стоицова, а тя винаги отговаряше спокойно и аргументирано. Накрая от ръкава си извадиха "А какво може да те притесни?". Кристина за момент извърна погледа си встрани, сякаш за да се концентрира, каза бавно "Хм... добре" и докато направи пауза, вече имаше отговор.

Даде пример с времето, когато започва да се занимава с кайтсърфинг. На вид Кристина e дребна и крехка, а при този екстремен спорт, ако не знаеш как да управляваш крилото, вятърът без усилия може да те разбие на скалите. Тогава, качвайки се на сърфа, тя се притеснява, вижда й се нечовешки трудно. Но това трае само първите минути, защото след това се концентрира и притеснението изчезва.

Кристина Стоицова, директор "Научноизследователска и развойна дейност" във VMware Bulgaria, излъчва специфична комбинация от спокойствие и целеустременост. Във внимателно обмислените и добре структурирани отговори, които получаваш на всеки въпрос, усещаш личното й отношение, искреността и изключително подредената мисъл. Това, както и силната й мотивация всичко, което прави, да има и позитивен ефект върху работата и живота на други хора много силно впечатлиха и журито на Next Generation.

Виртуални (и реални) възможности

Докато е в гимназията, Кристина се занимава много с математика. Това,в комплект с идеята й, че информатиката е гъвкава област с много възможности, я води към специалността "Компютърни науки" в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ). Желанието й да бъде независима максимално скоро пък я извежда на пазара труда още във втори курс. Годината е 2002 г., а ИТ бизнесът в страната по-скоро освобождава хора, вместо да търси нови.

Отнема й шест месеца, за да започне работа като начинаещ програмист в Most Computers. Компанията се занимава основно с продажба на хардуер, а Кристина работи по създаването на софтуер, който да бъде използван за вътрешни цели. "Поради ситуацията на пазара и липсата ми на опит,целта ми беше да докажа, че има какво да дам на компанията, че притежавам не само знания, но и правилно отношение", разказва за тогава Кристина. 

След време осъзнава, че е важно и какво компанията дава на нея и на кариерата й. Това води към следващия ход. Става част от българския софтуерен разработчик BSH. За четирите години, които прекарва там, нещата за нея доста се променят. Започва като програмист, след това става проектен мениджър, а накрая оглавява отдела за електронна търговия. В същото време учи магистратура по електронен бизнес в СУ. "В една малка за световните и средна за българските стандарти компания пряко виждаш собствения си принос. Беше много ценно, че ми се гласуваше доверие, а и успях да видя реализирано всичко, за което учех", обяснява Кристина. Мениджърската позиция й позволява да се доближи до клиентите, дава й друга гледна точка върху бизнеса. Оценява, че техническото й образование и познания много са й помогнали да бъде успешен мениджър в ИТ сферата. "Не можеш да мотивираш специалистите, ако нямаш общ език с тях и не разбираш комплексността на това, което вършат."

Нова среда

През май 2008 г. усеща, че е достигнала своя лимит, и месец по-късно започва работа в българския офис на VMware, международен лидер в сферата на виртуализацията и облачните технологии. Само локалният офис е шест пъти по-голям от предишната й фирма, а в международен мащаб компанията има над 14 хил. служители. Тотално различната среда - и като мащаб, и като начин на работа – стават причина да преосмисли целия си опит и практики дори в обикновени аспекти като комуникация и координация с колегите, които вече не са на разстояние съседната стая, а част от тях се намират в различна часова зона.

"За много хора голямата компания означава всичко да се случва по-бавно", обяснява Кристина. "Истината е, че пътят, който извървява една идея, докато бъде одобрена, е по-дълъг, особено ако тя носи значителна промяна. Големият мащаб изисква нови умения, които да я представят добре и да подсигурят нейния успех."

Кристина е човек, вкусил от различните мащаби в бизнеса, но споделя, че не таи предпочитания. "Всички силни международни компании в момента са тръгнали от малък стартъп, но със значима идея. Важен е смисълът на това, което правим, и да виждам влиянието си върху продукта", казва тя.

Визитка

Кристина Стоицова (30) е директор "Научноизследователска и развойна дейност" във VMware Bulgaria, офис на щатския лидер в сферите виртуализация и облачните технологии. През 2002 г. започва кариерата си като програмист, докато учи компютърни науки в Софийския университет "Св. Климент Охридски" (СУ). Три години по-късно вече се занимава с мениджмънт и завършва магистратура по електронен бизнес отново в СУ. Работи във VMware от 2008 г.

Заслужена отговорност

VMware стъпва на българския пазар в края на 2007 г. Заради качествата на създадения екип американският гигант придобива компанията за цялостни аутсорсинг услуги за софтуерни разработки Sciant Research. Кристина казва, че българският екип си е извоювал отговорна роля за бизнеса на компанията, като директно допринася за основния й продукт. Процес, зад който седят много и способни хора.

Фирмата има много стриктни изисквания и дълъг процес на подбор, в който се търсят не само опит и познания, но отношение, способност за поемане на отговорност, желание за работа в екип. "Една от причините да намираме страхотни хора е вече добрият екип, който сме оформили", споделя Кристина и казва, че добрите хора привличат още добри хора.

Когато кандидатства за конкурса Next Generation, Кристина е старши мениджър "Научноизследователска и развойна дейност", а още докато тече надпреварата, е повишена до директор в същото направление. "Средата се променя постоянно и в момента, в който стане ясно, че изпълняваш повече от това, което се е очаквало от теб, получаваш повишение", обяснява. Във VMware има точно определена йерархия, по която всеки служител може да се развива, но механизмът на повишаване не е свързан с овакантяване на дадена позиция. Когато човек има определени постижения и резултати, компанията го издига едно стъпало по-нагоре.

Вдъхновения

Вече над десет години Кристина работи в България и засега не вижда потребност да напусне страната, но не изключва и такава възможност. Казва, че в България се чувства у дома, тук вижда възможности за развитие и свежи хора, с които работи. Не отрича, че има и неща, които я дразнят. Не харесва склонността на хората да се оплакват и недоволстват, вместо да потърсят проблемите в себе си и да осъзнаят, че само така могат да променят нещата. "Все още мениджърите в държавния сектор нямат знанията, уменията и визията на хората от бизнеса", обяснява тя. "Когато си работил, за да си създадеш дом в България, а на улицата пред дома ти няма асфалт, това влияе доста върху качеството на живота." Сега си е поставила за цел да провежда чести срещи с кмета на района, в който живее, за да вмени някаква доза инициативност и да постигне това, на което смята, че тя и съседите й имат право – асфалтирана улица.

Включвала се е в няколко кампании с благотворителна цел, една от които курсове по компютърна грамотност за деца без семейство. Споделя, че би продължила да го прави, ако вижда постоянство в подкрепяните каузи и ясна идея за целите им. "По-голям фен съм да правя каквото е нужно некампанийно", споделя тя. А именно комуникацията и желанието за промяна към по-добро е нейното вдъхновение. Харесва й, че в работата си дава възможност на колегите си да се "надскачат", и още повече, че те го правят.

Извънкласни занимания

Кристина се бори с личните си ограничения не само в кариерния си път, но и в свободното си време. Казва, че участва в Next Generation, за да даде равносметка сама за себе си и да се запознае с хора със сходни интереси. И признава, че включените към конкурса публични изяви я извеждат извън "зоната й на комфорт".

Част от "извънкласните" й занимания също са прицелени в преодоляването на личните й лимити. Преди години започва да кара ски, за да превъзмогне страха си от височини. Точно за да надскочи себе си, се научава и да плува. След това идва и времето на кайтсърфинга и уейкбординга и признава, че две лета е ходила със синини. Екстремните спортове са й отдушник, защото изискват максимална концентрация и я разтоварват, но най-вече я карат "да си чупи бариерите".

В скуоша, който е друго от обичайните й занимания извън офиса, харесва комбинацията от физическо усилие и стратегия, при която трябва да реагираш много бързо. Не е изоставила и любовта си към математиката и статистиката. Кристина прехвърля тези си познанията и тръпката от "психологическия елемент" към играта на покер с колеги. И след като ни разказва всичко това, добавя, смеейки се: "Държа да отбележа, че в нито един от тези спортове не съм постигнала кой знае какви успехи."

На 29 ноември "Капитал" отличи победителите конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2012. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени мениджъри в още две категории – "Next Generation предприемач" и "Next Generation мениджър в корпоративна среда". Те получиха частични стипендии за същата MBA програма.

Конкурсът протече на два етапа. До края на септември бяха събрани общо 61 кандидатури, всички бяха оценени и от тях вътрешно жури на "Капитал" и WU Executive Academy избра 12 финалисти. Във втория етап финалистите преминаха през интервю с него, след което избра и тримата победители.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


1 коментар
 • 1
  fidoskof avatar :-P
  MILKO

  Победителят в NEXT GENERATION 2012 Кристина Стоицова започва кариерата си като програмист, но страстта й към работата с хора я превръщат в успешен ИТ мениджър
  ---------------

  тази млада дама име всички основания да вземе приза !
  преминала е през стъпалата , очевидно успешно.......полага й се по право полученото като позииция.

  тази млада дама Произвежда стока - не е поредният "консултант" по веригата .

  желая й трудна и трънлива пътека Нагоре -
  за да й е сладък успеха ;)


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал