Кариерни завои

"В бизнеса не можеш да сложиш калъп. Всяка сделка е различна, затова е важно човек да има поглед върху различни сфери," казва управителят на "Райфайзен имоти", който беше финалист в конкурса на "Капитал" за млади мениджъри и предприемачи Next Generation.

Кариерни завои

Финалистът в Next Generation 2012 Божидар Захариев казва, че не обича да си слага рамки и така преминава от Ню Йорк в София и от правото в недвижимите имоти

18431 прочитания

"В бизнеса не можеш да сложиш калъп. Всяка сделка е различна, затова е важно човек да има поглед върху различни сфери," казва управителят на "Райфайзен имоти", който беше финалист в конкурса на "Капитал" за млади мениджъри и предприемачи Next Generation.

© Анелия Николова


Конкурсът

На 29 ноември "Капитал" отличи победителите конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2012. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени мениджъри в още две категории – "Next Generation предприемач" и "Next Generation мениджър в корпоративна среда". Те получиха частични стипендии за същата MBA програма.

Конкурсът протече на два етапа. До края на септември бяха събрани общо 61 кандидатури, всички бяха оценени и от тях вътрешно жури на "Капитал" и WU Executive Academy избра 12 финалисти. Във втория етап финалистите преминаха през интервю с него, след което избра и тримата победители.

Вярваме, че промяната на средата, в която живеем и работим, може да се случи през хората, а Next Generation събира именно такива личности - те се интересуват от образование, те са модерни, любопитни и отворени към света, успешни, работливи и търсещи мениджъри с ценности и визия. Затова от днес всеки вторник и петък "Капитал Daily" ще представя един от дванайсетте финалисти.

Божидар Захариев вярва в пътя, който си е избрал, и продължава да го следва. Само че за разлика от много хора, управителят на "Райфайзен имоти" не държи този път да е съвсем прав и обича разнообразието, което му предоставя възможността да сменя посоката. Завършва две специалности в щатски университет, изоставя Америка, за да се върне в България, преминава от правото към недвижимите имоти, после за малко пак се връща в САЩ. И във всички тези завои се вижда неуморност в търсене на нови знания и опит.

Американски истории

Като малък Божидар Захариев си поставя две цели - да стане адвокат и да е първият в семейството си с висше образование. След като през 1999 г. завършва Американския колеж в София, кандидатства в няколко университета в САЩ и избира Ithaca College в щата Ню Йорк. Разходите по средното и висшето му образование са непосилни за неговото семейство, затова и на Божидар му се налага и на двете места да поддържа висок успех, за да си осигурява стипендии.

Специалностите му в Итака са две - история и политология, като втората е с концентрация право. Докато учи, се старае максимално да оползотворява времето си. Посещава допълнителни часове, работи на две места. "Работех дори в пекарната към стола", разказва той. "Ставах в пет сутринта, в осем започваха лекциите, а в три следобед отивах на втората си работа."

Докато е в САЩ, две поредни години печели грантове за свои изследвания. В първия случай прекарва едно лято в Princeton University, където изучава съвременната политика на САЩ, а година по-късно отива в Оксфорд, за да изследва съвременната британска политика.

През 2004 г. Божидар се дипломира и се мести в Ню Йорк. Започва работа в манхатънската правна кантора Torys. "Офис от XIX век, тежки дъбови мебели, също като по филмите", разказва той. Там прекарва повече от година, затрупва се с нови и нови проекти, старае се да е постоянно зает и да извлече максималното от работата. Често остава до късно в офиса, а американското законодателство поощрява работата извън работно време и така Божидар успява да спести малко пари. "Придобих много опит и сякаш животът ми беше вече настроен да продължа да се занимавам с право и за в бъдеще", обобщава той.

Едно българско лято

През лятото на 2005 г. обаче се връща в България. Запознава се с тогавашната си приятелка и решава да остане за няколко месеца, които прерастват в година. Тук Божидар започва работа в нова фирма и нов бранш. Компанията е Asta Bridge Properties, едно от дъщерните дружества на AG Capital (бившата "Адрес груп"), а сферата е недвижими имоти, които точно тогава са в бума си. "Това предлагаше много възможности и много за учене от архитекти, проектанти, счетоводители - изобщо всички въвлечени в работата и техните много и различни гледни точки", обяснява той.

Минава известно време и мениджърът се замисля отново за Щатите. Кандидатства за магистратура по право и получава стипендия в University of Michigan. Заминава, но нещо не е както трябва. Домъчняло му за България, казва. И така десет дни по-късно изоставя правото и стипендията, за да се върне да живее с приятелката си. Няколко месеца по-късно тя решава, че иска да замине за Щатите, където е и до ден днешен.

След второто си връщане Божидар започва работа в компания Tishman по проекта за Sofia Airport Center, логистичен и бизнес парк. Кризата вече е започнала и се усеща дори в България. Въпреки това той успява да си свърши работата успешно. Повечето площи, за които отговаря, са отдадени на наематели и работата с недвижими имоти в този й вид му омръзва.

Нов старт

"Вече бях натрупал опит в правото, в строителството, отдаването и продажбата на недвижими имоти, обяснява Божидар. Затова реших да се запозная по-отблизо с банките, които в момента са един от най-интересните играчи в бизнес живота на България, Европейския съюз, а и на целия свят." Така новото му поприще става "Райфайзен имоти", където е назначен за един от двамата управители на дружеството.

Обяснява, че неговата работа е по-оперативна. "Това, което ни отличава от останалите агенции, е, че освен с клиенти на банката работим и за свободния пазар", уточнява мениджърът. "Работим с жилищни и търговски имоти, парцели, консултации, дори маркетингови проучвания." В компанията в момента има двайсет и двама души, около десет са в София, а останалите – в Пловдив, Варна, Бургас и Русе.

Офисът му е семпъл и минималистично обзаведен, сякаш никой не се застоява кой знае колко там. Божидар разказва, че идва преди всички на работа, за да планира деня си. Част от работния му режим включва минимум две срещи дневно с клиенти или партньори. Търси директния контакт и в общуването с колегите си. Твърди, че е разпределил хората си в офиса по най-удобния начин, за да може комуникацията между тях да протича най-ефективно. "Не съм по празните приказки, обичам да комуникирам с хората, но обичам нещата да се случват и търся ефикасността", обяснява той.

Споделя, че не се страхува от оперативна работа, даже напротив, тя му вдъхва живот. "Много мениджъри, достигнали до по-висока позиция, започват да гледат на всичко под тях като на мръсна работа", коментира Божидар. "Аз съм достатъчно млад и доскоро съм бил по-ниско в йерархията, така че за мен е удоволствие да се връщам на бойното поле от време на време."

Визитка

Божидар Захариев (32) е управител на "Райфайзен имоти". След като завършва Американския колеж в София, заминава за Щатите. Учи в Ithaca College, щата Ню Йорк. Завършва история и политически науки с концентрация право. Кариерата си започва като юрист в САЩ. Когато се връща в България, се насочва към недвижимите имоти - бранш, от който е и част до ден днешен. Божидар е един от 12-те финалисти в конкурса за млади мениджъри и предприемачи Next Generation 2012.

За хората

Минути преди да започнем нашия разговор, Божидар интервюира кандидатка за работа в компанията. Връщам го към темата за намирането на служители в България и той казва, че ситуацията в момента му се струва доста парадоксална. "Живеем в икономическа среда с двуцифрен процент безработица и въпреки това много трудно намираме качествени хора", започва той. "Една част от безработните имат много високи изисквания и отказват да работят, ако не ги постигнат. Други пък нямат никаква квалификация, независимо че имат висше образование."

В търсенето на хора предпочита личния контакт, а не външни компании или посредници. "Убедил съм се, че личните препоръки от мениджъри, познати и приятели в повечето случаи са най-добрият начин да се наеме човек. Ако някой се ангажира и гарантира за даден човек, в повечето случаи той се оказва печеливш [вариант]", обяснява той.

В собственото си учене е акцентирал върху развитието на креативността и сега се опитва да я използва в работата си. Счита "праволинейността", както сам се изразява, за проблем. "В бизнеса не можеш да сложиш калъп. Всяка сделка е различна, затова е важно човек да има поглед върху различни сфери", коментира той. Смята, че именно способността му да търси нестандартното и да води, вместо да следва утъпканите пътеки, му е помагало да си намира работа в толкова различни компании, и то със своето образование в сферата на обществените науки, а не на бизнеса.

Вяра в средата

Божидар кандидатства в конкурса Next Generation, защото са минали няколко години от последния му досег с академичната работа. Поддържа връзки с преподаватели и колеги, но му липсва усещането за развитие на чисто интелектуално ниво. Досега липсата на бизнес бекграунд е компенсирал с четене и допълнители курсове по счетоводство и финанси. Главното, към което обаче се е стремил, е да има свой ментор в работата, за да учи чрез практиката. "За съжаление в България липсва това мислене, затова много студенти излизат на пазара изплашени и неспособни да изказват мнение... Пасивността е голям проблем", споделя той. "Дори да не успееш в нещо, ти добиваш представа, научаваш нещо ново за себе си, на какво да наблегнеш, къде са слабите и силните ти страни."

Божидар споделя, че Next Generation му е върнал в известна степен вярата, че в България има амбициозни хора с още много път пред тях. "Прави ми впечатление, че има много хора на възраст около 30 години, които вече са на ръководни постове. Това почти няма как да се случи в някои от по-развитите страни. Там вратите се отварят пред теб едва след като извървиш един доста по-дълъг житейски път", обяснява той. Смята, че успелите трябва да се показват, защото това връща оптимизма у хората. "За жалост често в България хубавото не успява да изпъкне, защото негативизмът ни е като похлупак, който задушава всичко позитивно."

Повече завои

Божидар казва, че когато разкаже историята си, по-често го питат "защо, ти луд ли си", вместо да му кажат браво или да го питат как се справя в България. Той обаче е доволен, че е в Европа, защото според него от тук е по-лесно да се прави бизнес. Доволен е и от решенията, които е взимал в живота си. Казва, че не си го представя по друг начин. Много от съучениците и познатите му са по-добре образовани или пък много по-богати от него, смята, че това се дължи на тяхната "праволинейност". "Правил съм много завои по пътя си, но не съжалявам за нито един от тях. Бих се върнал, за да ги изживея пак, за да направя още повече завои, но не бих го променил", обобщава той.

Засега вижда себе си в сферата на недвижимите имоти, но не казва, че не си слага рамки. "Може след година да съм все още тук, а може и следващия път, в който се срещнем, да ти разказвам за нова бизнес идея", смее се той.

Конкурсът

На 29 ноември "Капитал" отличи победителите конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2012. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени мениджъри в още две категории – "Next Generation предприемач" и "Next Generation мениджър в корпоративна среда". Те получиха частични стипендии за същата MBA програма.

Конкурсът протече на два етапа. До края на септември бяха събрани общо 61 кандидатури, всички бяха оценени и от тях вътрешно жури на "Капитал" и WU Executive Academy избра 12 финалисти. Във втория етап финалистите преминаха през интервю с него, след което избра и тримата победители.

Вярваме, че промяната на средата, в която живеем и работим, може да се случи през хората, а Next Generation събира именно такива личности - те се интересуват от образование, те са модерни, любопитни и отворени към света, успешни, работливи и търсещи мениджъри с ценности и визия. Затова от днес всеки вторник и петък "Капитал Daily" ще представя един от дванайсетте финалисти.

Божидар Захариев вярва в пътя, който си е избрал, и продължава да го следва. Само че за разлика от много хора, управителят на "Райфайзен имоти" не държи този път да е съвсем прав и обича разнообразието, което му предоставя възможността да сменя посоката. Завършва две специалности в щатски университет, изоставя Америка, за да се върне в България, преминава от правото към недвижимите имоти, после за малко пак се връща в САЩ. И във всички тези завои се вижда неуморност в търсене на нови знания и опит.


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


16 коментара
 • 1
  interesen1 avatar :-|
  interesen1

  Ако човек е живял в чужбина, където много млади нашенки очакват да намерят милионери-съпрузи, въобще няма да се изненада от "неправолинейния" път, описан в статията.
  Впечатлително е, че човек с добро образование е решил да остане на Балканите.

 • 2
  pontifex avatar :-P
  pontifex

  Искрени поздравления за г-н Божидар Захариев - той, подобно на доста други българи (в това число и аз самият) показва, че човек може да се завърне в родината си, въоръжен с добро образование и решимост, и да осъществи мечтите си. С труд и постоянство всичко става възможно.

 • 3
  petsim avatar :-|
  petsim

  Само "труд и постоянство"Браво- Е не !!!!
  Може да има и такива дето все още вярват в дядо Мраз ,а???
  Какви хора сте ?

 • 4
  plamen.iv.ivanov avatar :-|
  Plamen

  Браво!!! Капитал, моля публикивайте по-често истории на успели българи у нас и зад граница, колкото и абстрактно понятие да е успеха. Всеки трябва да намери своя модел за следване в такъв тип хора, а не в ежеминутно показваните физиономии по всички медии.


  Публикувано през m.capital.bg

 • 5
  cinik avatar :-|
  cinik

  Поредицата е много добър контрапункт на групата "погрешно родени", както ги нарече един коментатор - хората, на които всяка 2-ра фраза на устата е "Как можЕх баш тук Ъ се рОдим!" и всяка трета - нещо с "Терминал 2".

  Моята мечта е, така както банковият и имотният сектор раздуха един огромен балон, за целите на което засмукаха доста наши кадри от чужбина, сега същият "балон" да се раздуе в науката и развойната дейност. И да се спука някой ден, ще му простим в името на по-дългосрочните ефекти, които ще е произвел....

 • 6
  gimelim avatar :-|
  gimelim

  Поздравления за успех.

  Имам частично несвързан въпрос с текущия конкурс. Виждайки снимките на финалистите у мен се създава впечетление, че изглеждат поне 5, да не кажа 10-15, години по-възрастни от истинската им възраст.

  Как е възможно? Има и други българи на ръководни позиции, но изглеждат сякаш по-близо до истинската си възраст.

 • 7
  refused avatar :-|
  refused

  Начинът, по който изглежда някой няма никакво отношение върху това, което е постигнал и възрастта му. People are people.

 • 8
  alien_s avatar :-?
  Jessika

  Много ми стана симпатичен този Божидар. Желая му успех!
  Хубаво е да се прочете позитивна новина от България.

 • 9
  gimelim avatar :-|
  gimelim

  Къде съм коментирал характера, кариерата му и външния вид като цяло? Казвам само ,че физиономиите на финалистите в този конкурс изглеждат доста състарени! Не бих повярвал, че е под 38-40год, и си мислех ме има печатна грешка дълго време, но това може и да има положителен ефект в някой среди.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  gimelim avatar :-|
  gimelim

  Къде съм коментирал характера, кариерата му и външния вид като цяло? Казвам само ,че физиономиите на финалистите в този конкурс изглеждат доста състарени! Не бих повярвал, че е под 38-40год, и си мислех ме има печатна грешка дълго време, но това може и да има положителен ефект в някой среди.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чумата на корупцията

Чумата на корупцията

Цената на газовата корупция

Цената на газовата корупция