Цената на времето

Финалистът в Next Generation Теодор Панайотов е едва на 25, но вече има близо 10 години опит и е убеден, че не бива да се разчита на идеята за сигурност

В наши дни човек на 25 години вече е "стар" и отдавна трябва да е избрал своя път, за да може да надгражда, смята финалистът в Next Generation Теодор Панайотов.
В наши дни човек на 25 години вече е "стар" и отдавна трябва да е избрал своя път, за да може да надгражда, смята финалистът в Next Generation Теодор Панайотов.    ©  Капитал
В наши дни човек на 25 години вече е "стар" и отдавна трябва да е избрал своя път, за да може да надгражда, смята финалистът в Next Generation Теодор Панайотов.
В наши дни човек на 25 години вече е "стар" и отдавна трябва да е избрал своя път, за да може да надгражда, смята финалистът в Next Generation Теодор Панайотов.    ©  Капитал

Конкурсът

На 29 ноември "Капитал" отличи победителите конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2012. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени мениджъри в още две категории – "Next Generation предприемач" и "Next Generation мениджър в корпоративна среда". Те получиха частични стипендии за същата MBA програма.

Конкурсът протече на два етапа. До края на септември бяха събрани общо 61 кандидатури, всички бяха оценени и от тях вътрешно жури на "Капитал" и WU Executive Academy избра 12 финалисти. Във втория етап финалистите преминаха през интервю с него, след което избра и тримата победители.

Вярваме, че промяната на средата, в която живеем и работим, може да се случи през хората, а Next Generation събира именно такива личности - те се интересуват от образование, те са модерни, любопитни и отворени към света, успешни, работливи и търсещи мениджъри с ценности и визия. Затова "Капитал Daily" представя всеки от финалистите.

Мъгливата зимна утрин в квартал "Витоша", близо до софийския зоопарк, където се срещам с Теодор Панайотов, успява да събуди в него спомени. Три години по-рано, на почти същото място за пръв път от доста време той се озовава без работа, с бебе и задължения и това му помага да осъзнае, че независимо колко работиш и как печелиш, нищо не ти дава сигурност.

Компютри, бокс и... расти

Това, което веднага отличава Теодор Панайотов от другите кандидати в конкурса за млади мениджъри и предприемачи Next Generation, е момчешкото му изражение. Въпреки ризата, сакото и скъпия на вид часовник, той изглежда дори по-млад от своите 25 години, а разказите за редица компании, проекти и стартъпи от такова момчешко лице звучат почти нереално.

Желанието да излезе на пазара на труда обзема Теодор около шестнайсетата му година. Макар нелегално, той започва да работи като преводач в софийска кабелна телевизия. Горе-долу по това време се изнася от вкъщи. Година по-късно, през 2004 г., но този път срещу подпис от родител, става системен администратор в Минно-геоложкия университет в София, където родителите му са преподаватели. Спомня си, че заплатата му е шеметните 100 лв. на месец.

През 2004 г., когато още е в 11 клас, Теодор завършва мрежовата академия на Cisco и кандидатства за работа в Spectrum Net, където прекарва 2 месеца. По-добро предложение го отвежда в Orbitel. Там работи, докато е ученик в 11-и и 12-и клас, което почти му коства завършването на Технологичното училище "Електронни системи" към Техническия  университет в София. "Нямах никакво време за училище. Ходех на работа, тренирах бокс и завърших 12-и клас с 480 неизвинени отсъствия, разказва той. Бях 90-килограмов компютърджия с расти и понякога насинени очи, но бях симпатичен на директорката и това ме спаси от изключване."

В деня след абитуриентския си бал Теодор отива на интервю в Siemens. Харесват го и на 19 години той става старши тийм лидер на екипа за мрежова поддръжка в Централна и Източна Европа. В края на 2007 г., след почти година в компанията, Теодор напуска и се присъединява към българската компания за ИТ решения ITCE. В началото на 2009 г. той става част от екипа на Service Centrix, ИТ компания, основана почти година по-рано и създаваща бизнес решения чрез виртуализация, инфраструктура и информационна сигурност.

Бизнес експерименти

Нещата за фирмата потръгват, реализират силни партньорства, стигат до големи международни клиенти. Годината е 2009, Теодор е на 22, заема позицията на консултант и се ражда първата му дъщеря. "Реших, че съм си уредил живота и едва ли не съм готов да изляза в пенсия", раказва той с известна доза самоирония. Малко след това работата му в компанията не върви и той се разделя с нея по взаимно съгласие. "Имах куп лизинги и малко дете. Два месеца не спах, за да измисля изход от ситуацията. Всичко, през което преминах тогава, ми помогна да разбера, че идеята за сигурност в наши дни всъщност е изключително условна", споделя той.

Теодор "изплува" благодарение на социалната бизнес мрежа LinkedIn. Тя го свързва с компания, която търси трейнъри, и той започва да води обучения в английски компании, сред които например British Telecom.

По това време бизнес експериментите му също продължават с пълна сила. Заедно с англичаните, които го наемат на работа, стартират ProNetExpert East, компания с представителства в Единбург и София. Компанията се занимава с мрежови консултанции и обучения. В почти същия бранш, но в България, става съосновател на DIT-BG. Междувременно се среща и с шефа на Fast Lane, компания за ИТ обучения, един от най-големите партньори на Cisco в света. Заради няколко спечелени търга за обучения в България Теодор получава предложение за работа като мениджър бизнес развитие на компанията за Центрана и Източна Европа.

Така през 2010 г. той се оказва с два стартъпа и договор с Fast Lane през компанията си Ojybo, собственост на него и съпругата му. ProNetExpert East реализира няколко проекта за Apple, Royal Bank of Scotland, Cisco и др. DiT-BG пък се включва в изграждането на 4G мрежата на Mtel. Но бизнесът и на двете компании не оцелява и Теодор излиза от DiT-BG, а ProNetExpert East остава без дейност. "Като истински предприемачи без опит не можахме да продължим нататък", обяснява Панайотов.

Визитка

Теодор Панайотов (25) започва кариерата си като преводач, после е системен администратор, мрежови инженер, минава и през консултантския бизнес. В момента е мениджър бизнес развитие в компанията за обучения Fast Lane, партньор на Cisco Systems. Той е един от 8-те трейнъра, които обучават търговските екипи на компанията.

Последният му предприемачески проект е It-Instructor.com, сайт за аутсорсинг на IT трейнъри в целия свят.

Бакалавър по мрежови технологии от НБУ, в момента Теодор завършва магистратура по управление на човешки ресурси към същия университет.

Той беше най-младият кандидат в конкурса за млади мениджъри и предприемачи Next Generation и неговите инициативност, хъс и постижения станаха причина да попадне сред финалистите .

Настояще

От 2012 г. младият мениджър поема развитието на Fast Lane и в Близкия изток. През изминалата година пътува в Кувейт, Саудитска Арабия, Ливан, Йордания, Обединените арабски емирства, Ирак и Индия. "Работата ме среща с хора от средната класа, които са на добри позиции или имат собствен бизнес. Това ми дава много нови идеи, възможности и контакти." Понякога все още му се налага да преподава. Предимно работи с партньорите на Cisco Systems и по-точно ги обучава как да продават новите си продукти.

От есента на 2012 движи IT-Instructor.com - нов проект, който в момента трупа популярност, има своите клиенти и по думите на Теодор дори носи печалби. Сайтът, най-общо казано, помага на фирмите, които се нуждаят от обучители в сферата на информационните технологии, да си ги набавят по най-лесния начин и от възможно най-удобното за тях място.

Екипът на компанията в България е едва петима души, обединени в един по-скоро виртуален офис. Десетина филипинци пък се грижат за "присъствието" на IT Instructor в Google. В момента сайтът има база данни от около 340 трейнъра от целия свят. Теодор разказва, че за последните 6 години, прекарани в ИТ средите, е успял да завърже достатъчно контакти и "ловът" на специалисти чрез лични контакти и в социалните мрежи засега е най-успешен.

Целта на сайта е да бъде максимално автоматизиран и гъвкав. "От гледна точка на цена не сме много по-евтини, защото моята идея никога не е била това", обяснява той.

Концепция

Едно от вдъхновенията, за които Теодор си признава, е книгата How To Get Rich (от англ. "Как да станеш богат") на ексцентричния британски издател Феликс Денис, създател на PC World и редица списания за технологии и хобита на британския пазар. В нея авторът обяснява, че в света най-много пари имат тези на върха, а останалите работят за тях цял живот срещу идеята за сигурност. Концепцията на младия мениджър е подобна. "Искам да инвестирам в нови идеи и да им се отдавам напълно до момента, в който те могат да са напълно ефективни самостоятелно. Да съм част от ежедневната работа е прекалено ангажиращо, а за мен най-важно е свободното ми време." Казва, че иска да спечели толкова пари, че като стане на 40, да може да спре да работи и единствено да инвестира в проекти, които му се струват смислени и потенциално печеливши.

Заради опита си във всички предишни и настоящи компании Теодор споделя, че да намериш правилните хора, които да продължат идеите ти, е трудно и в повечето случаи доста скъпо. "Изпълнители на нашия пазар има много, но мислещите хора са истински трудни за намиране", споделя той. "Всеки си гони сигурността, никой не иска да работи в стартиращи организации с неясен успех." Теодор вярва, че хората ги е страх да поемат отговорност и да действат самостоятелно, особено когато оперират с пари. Вярва, че сам трябва да си създаваш кадри, защото в България има недостиг на качествени служители.

Въпреки това продължава да работи тук. Според него средата е сравнително контролируема, а фактът, че е трудно да пробиеш означава, че една идея, прокарана в България, лесно би била реализирана в чужбина.

Критики

Най-критичен Теодор е към образованието в световен мащаб. "Карат те да се страхуваш от грешките си и ти вменява, че да бъркаш означава, че си глупав, посочва той. Никой не ти обяснява, че в реалния свят трябва да изкарваш пари, да мислиш, да правиш бизнес." Той вярва, че образователната система трябва да бъде коренно променена и се надява да успее да се включи и помага за този процес. Според него всяко дете трябва да мисли в контекста на информационните технологии, защото те са бъдещето. Това обаче в никакъв случай не означава да се прекъсва връзката с физическия свят. Според Панайотов критичният проблем на образованието е, че ограничава хората. "Човек трябва да избира, а не да е затворен в система, която му казва какво да прави", коментира той. В момента учи човешки ресурси в Нов български университет и е недоволен, защото го карат да систематизира хората, което според него е невъзможно и неправилно. "Трябва да искаш да направиш нещо от себе си, но образователната система убива този устрем. За нея ти си тъп, защото не можеш да смяташ квадратни уравнения", смее се той.

План

В бъдеще Теодор е твърдо решен да започне MBA обучение, това е и една от основните му причини да се включи в Next Generation 2012. Разказва, че опитът го е научил как се движи фирма ден за ден. Видял е какво е да останеш без пари, но и какво е да печелиш. Възприема бизнеса като умение, което трябва да ти бъде разказано, и като знание, което трябва да бъде систематизирано. Смята, че в наши дни човек на 25 години вече е "стар" и отдавна трябва да е избрал своя път, за да може да надгражда. Затова си е поставил и друга цел - някоя от програмите на създадения през 2008 г. под егидата на НАСА Singularity University в Силициевата долина. Миналата година е кандидатствал неуспешно, но е решил, че ще пробва пак.

Въпреки че е едва на 25 и е прекарал голяма част от най-безгрижните си години в работа, Теодор твърди, че не се чувства изморен. Няма усещането, че работи, защото прави нещата, които обича. Едно време е имал офис в бизнес парка, но сега няма нужда от такъв. Сега с жена си имат кемпер, в който прекарват по 2-3 месеца годишно. "Еднакво удоволствие ми доставя да карам ски във Франция, да организирам обучение за клиент Х във Варна или пък да си продавам ИТ инструкторите в САЩ, споделя Теодор. Това, което най-много ми помага, е, че съм абсолютно мобилен." И сякаш в защита на тези думи телефонът. . . му звъни, миг по-късно стискаме ръце за довиждане, а той отива на работен обяд, за да се срещне с новия член на екипа на IT Instructor.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


12 коментара
 • 1
  nefertiti_egipt avatar :-|
  Нефертити

  Индивидуалното развитие е въпрос на личен приоритет. Още по-отговорно е да обучавш други хора и да се грижиш за тяхното професионално развитие.

 • 2
  funcy74 avatar :-|
  МилевГео

  Все пак впечатляващ кураж! Винаги съм казвал, че яките хора тръгват от нищото. Лошият опит е най- добрият учител за един умен и борбен човек - така се появяват истинските въпроси и отговори. Оттам вече е само труд и постоянство в преследване на мечтите! Браво още веднъж - радвам се, че има такива млади хора!

 • 3
  fidoskof avatar :-P
  MILKO

  До коментар [#2] от "Симеон Гаврилов":

  +++++

  ако се вярва на публикацията ,

  този млад човек е един от малкото българи
  (да не кажа Много малкото) които са разбрали най-важното ,
  ако искат да излязат от Матрицата:

  на Пазара единственото сигурно нещо е Липсата на сигурност.

  Последователите ,йесмените...винаги са в изобилие

  Няма кой да Пише формулите
  ----------
  очевидно този млад човек не е само добър компютърджия - такива има доста !

  Той е хедхънтър - ...а това е "Друга бира"

  успех и дано "зарази" с него повече хора

 • 4
  papad avatar :-|
  papad

  Аз пък виждам нещо друго - Виждам, че за 5 години това момче е сменило 10 работни места (независимо дали сам е стартирал или е работил за някой друг) Виждам човек, който не знае какво иска да прави - а само пробва хиляди неща, без да натисне здраво нито едно. Аз не бих го наел никога. Това е моето мнение, и то е базирано на моя опит с подобен тип хора "предприемачи" и доста години в бизнеса като цяло (не съм в ИТ средите, там май това е нормално).

  Не искам да обидя момчето или да умаловажа неговите постижения, но той няма да донесе стойност на нито една институция. Шанса му е да намери нещо революционно и дано го направи. Успех!

 • 5
  2.5 avatar :-?
  2.5

  Много готин младеж.
  "Карат те да се страхуваш от грешките си и ти вменява, че да бъркаш означава, че си глупав, посочва той. Никой не ти обяснява, че в реалния свят трябва да изкарваш пари, да мислиш, да правиш бизнес."

  Браво!

 • 6
  fidoskof avatar :-P
  MILKO

  До коментар [#4] от "papad":

  това е форум , т.е. говорилня и всички мнения са добре дошли ;)
  на това момче обаче не може да му се отнеме Едно:

  начинът на мислене.........
  той е в основата на Успеха , както и в движението "на ЮГ"

  ако до 25 год е сменил доста местоработи , освен твоята теза (която не е непременно грешна) има и друга - горчив опит !

  Именно горчивият опит е в основата на Успеха ,

  "никога НЕ Грешащият " е обречен на провал

 • 7
  misho73 avatar :-|
  misho73

  Всичко му е наред на момчето, липсва му само екстремен опит и мъдрост. С времето, предполагам ще придобие и двете. От друга страна, дълбоко уважавам хората, които са имали смелостта да се оженят рано и да създадат деца преди 25, което говори за самостоятелно мислене и кураж. Пасва на профила на успешния предприемач и вероятно ще успее. Успех!

 • 8
  misho73 avatar :-|
  misho73

  До коментар [#4] от "papad":

  [quote#4:"papad"]Виждам човек, който не знае какво иска да прави - а само пробва хиляди неща, без да натисне здраво нито едно. Аз не бих го наел никога.[/quote]

  Всяка порода кучета си има своите предимства. От кротко куче пазач не става, нито от мързеливо - ловец. А расовите масово се провалят ако трябва да излязат "на пазара" т.е. на улицата и да живеят живота на помияра, който според мен е най-умното куче. Мисълта ми е че този човек няма качества на служител, но пък точно тези хора стават за предприемачи и един ден самите те наемат хора :-) За ИТ сферата си прав - там една година е равна на осем "човешки", съвсем като при кучетата. При нас обичайните качества са бреме (примерно ранното ставане и добрия външен вид), а недъзите - желано предимство. Не вярвай на работлив ИТ, особено програмист - там движещата сила е мързела. Свещеният граал на програмирането е редукцията, а с нея се справят само ленивите, които са готови да си измъчат мозъка, но дори да не си мърдат пръстите. И това ги прави добри. За това няма добри програмисти китайци - те вече са се прецакали, научвайки 50 000 йероглифа (и свикнали с трудния начин) и връщане назад няма.

 • 9
  blago72 avatar :-|
  blago72

  Пълен смях. Точно прекалената сигурност, че винаги можеш да си намериш работа за някой-друг месец, ако си пограмист (средна ръка, дори не добър) дава криле.
  Видял съм буквално десетки такива пичове, които сменят работите си като кърпички, регистрират фирма след фирма с умерен успех и накрая ползата от тях е минимална.
  Един средностатистически проект в ИТ отнема ок. 6 месеца за завършване, после следва гаранционна фаза. Като гледам този младеж няма сигурно един проект, в който са в работил от начало до край, а вече глави лови. Не бих го наел да ми търси програмисти :)


  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  zloradi avatar :-|
  Radi Cholova

  На мен ми изглежда като доста вятърничев. Едно нещо не е докарал до край. Май е от хората дето имат прекалено голямо мнение за себе си, а реално нищо не вършат. Тъй като гледам е завлякал доста хора с пари и не е довършил нищо.

  Публикувано през m.capital.bg


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал