Като по учебник
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Като по учебник

"Да минеш по йерархичната стълбичка ти дава увереност. Не можеш директно да станеш мениджър. Трябва постепенно да се доказваш. Не може и десет години да си на една и съща позиция, но едно постепенно израстване е добър знак, че се усъвършенстваш и натрупваш знания и опит", казва Йорданка Павлова

Като по учебник

Финалистът в Next Generation Йорданка Павлова попада в банковия сектор като стажант, а в момента работи по едни от най-големите сделки в България

20499 прочитания

"Да минеш по йерархичната стълбичка ти дава увереност. Не можеш директно да станеш мениджър. Трябва постепенно да се доказваш. Не може и десет години да си на една и съща позиция, но едно постепенно израстване е добър знак, че се усъвършенстваш и натрупваш знания и опит", казва Йорданка Павлова

© Капитал


Конкурсът

На 29 ноември "Капитал" отличи победителите конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2012. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени мениджъри в още две категории – "Next Generation предприемач" и "Next Generation мениджър в корпоративна среда". Те получиха частични стипендии за същата MBA програма.

Конкурсът протече на два етапа. До края на септември бяха събрани общо 61 кандидатури, всички бяха оценени и от тях вътрешно жури на "Капитал" и WU Executive Academy избра 12 финалисти. Във втория етап финалистите преминаха през интервю с него, след което избра и тримата победители.

Вярваме, че промяната на средата, в която живеем и работим, може да се случи през хората, а Next Generation събира именно такива личности - те се интересуват от образование, те са модерни, любопитни и отворени към света, успешни, работливи и търсещи мениджъри с ценности и визия. Затова "Капитал Daily" представя всеки от финалистите.

"Със сигурност като малка не съм мечтала да стана финансист и банкер", така започва историята си Йорданка Павлова. "По-скоро си мечтаех да се занимавам с музика, но за съжаление нямам необходимия талант за това." Когато я срещам, тя е изминала съвсем сама пътя от стажант до мениджър в един от най-интригуващите сегменти на най-голямата банка в България.  

Начало

През 2000 г., когато завършва английска езикова гимназия в София, тя решава да се насочи към сферата на икономиката и бизнеса. Започва да учи бизнес администрация в Нов български университет (НБУ) и след втората година избира да специализира в сферата на финансите. За да завърши бакалавърската си степен, в средата на 2004 г. тя отива на стаж в тогавашната HVB Bank Biochim. "Това, което видях, не беше съвсем същото, което си представях, но сега е доста по-вълнуващо и интересно", казва с усмивка Йорданка. "Оперативната работа не беше достатъчна, за да усетя истинското банкиране, но в разговорите с колегите успях да почувствам духа на бизнеса и това ме убеди, че искам да бъда част от този сектор."

Йорданка се дипломира през 2004 г. Около година след стажа си получава обаждане, съпроводено с предложение за работа от същата банка. Приятно изненадана, тя приема и през август 2005 г. става част от банковия сектор. Позицията й е акаунт мениджър бизнес клиенти в един от клоновете на HVB Bank Biochim, а работата й е да обслужва малки компании.

Година по-късно тя се включва във вътрешен конкурс за акаунт мениджър корпоративни клиенти. Печели го и преминава на следващото ниво. През 2007 г. HVB Bank Biochim, Булбанк и Хебросбанк се сливат в Unicredit Bulbank и Йорданка е поканена да остане в новосформираната структура като помощник-мениджър отношения с клиенти в звеното, отговарящо за големи корпоративни клиенти. Позиция, която отново я изкачва още едно стъпало нагоре, а работата й е да подпомага комуникацията с клиентите от един по-висок сегмент. В началото на 2008 г. самата тя е назначена за мениджър отношения с клиенти в специализирани транзакции, част от управление "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране". Работата й е в сферата на синдикираните кредитни транзакции - финансирания на мащабни проекти, при които няколко банки, т.нар. синдикат, си поделят риска за реализирането им – област, тогава сравнително нова за българския банков пазар. Докато заема тази длъжност, за да комбинира надграждането на своите знания и опит и търсенето на нещо ново, тя завършва магистратура по финанси отново в Нов български университет с фокус върху международен бизнес и търговия.

За стълбата

"Банките са един сравнително консервативен и традиционен бранш... развитието става постепенно, а и това според мен е правилният път", коментира Йорданка. Малките позиции те "каляват" в оперативната работа, всекидневният контакт с по-малки клиенти от различни сегменти ти дава възможност да си изградиш отношение, да промениш нагласата си и да си създадеш усещане за функционирането на средата. Това ти дава умения, които след това са страшно ценни в комуникацията с клиенти и управлението на проекти от далеч по-голям мащаб. "Да минеш по йерархичната стълбичка ти дава увереност", коментира тя. "Не можеш директно да станеш мениджър. Трябва постепенно да се доказваш. Не може и десет години да си на една и съща позиция, но едно постепенно израстване е добър знак, че се усъвършенстваш и натрупваш знания и опит, които ти дават увереност, че е време да направиш следващата стъпка."

От началото на 2012 г. тя е старши мениджър "Глобални инвеститори" към управление "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" на Уникредит Булбанк. Работата й обхваща целия процес на договаряне на една синдикирана кредитна сделка - от идентифициране на потенциалната възможност, намиране на подходящите партньори за финансиране на даден проект, през изготвяне и договаряне на детайлите и параметрите с всички участници до момента на сключване на сделката, или хепиенда, както самата тя го нарича. Зад този процес стоят много хора в много различни структури, уточнява Йорданка. Всяка от финансиращите институции на един синдикиран кредит се включва в работата по един проект с екип от двама-трима души, които в продължение на месеци работят целодневно, за да балансират между желанията, критериите и интересите на всички страни. В зависимост от типа на проектите това са големи финансови институции на местния и международния банков пазар, външни експерти, технологични специалисти, юридически кантори и т.н.

Често представата за банковия служител се изчерпва с бюро, компютър и костюм. Йорданка обаче споделя, че прекият й принос и стил на работа са от огромно значение за крайния резултат и това много силно я мотивира. Казва, че въпреки всеобщото впечатление за банките като огромни, скучни и тромави институции в работата им има много динамика и достатъчно място за личен почерк и индивидуалност.

Визитка

Йорданка Павлова (31) е старши мениджър "Глобални инвеститори" към управление "Корпоративно, инвестиционно и частно банкиране" в Уникредит Булбанк. Професионалната си кариера започва като стажант в банковия сектор преди повече от седем години и постепенно се придвижва нагоре в йерархията до сегашната си позиция.

Бакалавър е по финанси и магистър по международен бизнес в Нов български университет в София. Преминала е през редица допълнителни обучения и програми за професионално усъвършенстване и допълнителна квалификация. Заради завидната си целенасоченост и постоянство тя става един от финалистите в Next Generation 2012.

Цели и оценки

Младият мениджър споделя, че не таи по-специални сантименти към някои от проектите, с които се е занимавала, защото всички са различни и интересни. Питаме я за провал в някоя сделка, а тя се усмихва широко и ни казва, че за момента няма такъв - всички сделки са завършвали успешно, но уточнява, че проекти от такъв мащаб предполагат, че страните имат интерес от постигане на общата цел. "Най-любима ми е началната фаза", разказва тя. "Страхотно е да видиш реализиран един проект, на който си посветил половин година от живота си, но тръпката от една предстояща сделка, осъществяването на контакта с всички партньори и постигането на консенсус е най-интересното за мен."

Йорданка е част от екипа, работил по редица мащабни сделки на българския пазар, сред които сделката за финансиране на най-големия вятърен парк в България, проектът "Св. Никола" на AES Geo Energy, реструктурирането на кредитните задължения и продажбата на БТК, приключена в края на миналата година, в която UniCredit Austria беше един от кредиторите; сделката на италианската Petrovilla Group, собственик на 90% от ВЕЦ "Своге", за деветте водноелектрически централи от каскадата "Среден Искър", финансирана от Европейската банка за възстановяване и развитие и UniCredit, и др.

Йорданка определя работата си като изключително специфична и трудоемка, но не крие удовлетворението, което й носи. "Със сигурност е мотивиращо да застанеш сред един 156 мегаватов вятърен парк с 52 перки, за чието изграждане си допринесъл по някакъв начин." На въпроса къде се вижда в следващите пет години Йорданка отговаря, без да се замисля – в света на банките.

Досега работата в чужбина не е била неин приоритет, но смята, че прогресът там е доста по-труден. "Колкото и клиширано да звучи, смятам, че България има нужда от нашето поколение, защото ние сме хората, които би трябвало да подпомогнат развитието й", коментира тя. Мениджърът споделя, че отправя поглед навън основно с идеята да продължи образованието си. Иска и да натрупа повече международен опит. "МВА обучението е следващото образователно ниво, към което се стремя", казва Йорданка. "Отново бих избрала специалност, свързана с банки и финанси, защото съм сигурна за себе си, че това е сферата, в която искам да се развивам."

Това е и основният й мотив да се включи в конкурса за млади мениджъри и предприемачи Next Generation. А постоянството и целенасочеността, с които се развива като мениджър и които показва в кандидатурата си, й осигуряват място сред финалистите. Това е първият подобен конкурс, в който участва, и класирането си сред финалистите възприема като доказателство, че през всички тези години е свършила добра работата. "Много е важно дори в ежедневната си работа да получаваш оценка за това, което вършиш. Така се чувстваш мотивиран да продължиш."

Ски шампион

През зимата любимото й занимание извън обичайните часове в офиса са ските. Старае се да прекарва зимните си уикенди по пистите в България, а когато има време, да пътува и в чужбина. През последните три години е шампион във вътрешния ски шампионат на банката, но признава, че макар да е израснала в полите на Витоша, все още има да се усъвършенства, за да достигне нивото на италианските и австрийските си колеги, които от деца се спускат по алпийските писти. Летния период пък оползотворява в тенис и край морето. Споделя, че обича да прекарва времето си в различни по вид занимания - ако един ден може да я намериш да релаксира в някой СПА център, напълно възможно е на следващия ден да прави преход и да се катери по скалите, за да достигне входа на Харамийската пещера край Триград в Родопите.

Конкурсът

На 29 ноември "Капитал" отличи победителите конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2012. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени мениджъри в още две категории – "Next Generation предприемач" и "Next Generation мениджър в корпоративна среда". Те получиха частични стипендии за същата MBA програма.

Конкурсът протече на два етапа. До края на септември бяха събрани общо 61 кандидатури, всички бяха оценени и от тях вътрешно жури на "Капитал" и WU Executive Academy избра 12 финалисти. Във втория етап финалистите преминаха през интервю с него, след което избра и тримата победители.

Вярваме, че промяната на средата, в която живеем и работим, може да се случи през хората, а Next Generation събира именно такива личности - те се интересуват от образование, те са модерни, любопитни и отворени към света, успешни, работливи и търсещи мениджъри с ценности и визия. Затова "Капитал Daily" представя всеки от финалистите.

"Със сигурност като малка не съм мечтала да стана финансист и банкер", така започва историята си Йорданка Павлова. "По-скоро си мечтаех да се занимавам с музика, но за съжаление нямам необходимия талант за това." Когато я срещам, тя е изминала съвсем сама пътя от стажант до мениджър в един от най-интригуващите сегменти на най-голямата банка в България.  


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

10 коментара
 • 1
  ivpetr avatar :-|
  ivpetr

  Успех.

 • 2
  bestbuy avatar :-|
  За да останат ХОРА в България.

  Това е същата банка , в която имат убийствената позиция "Специалист Заможни клиенти" ;)
  Мацето изглежда хубаво, но банката - не благодаря !

 • 3
  alegria avatar :-|
  Dum vivimus, vivamus

  В тази банка имаше едни лелки на много високи позиции, чиито основна работа е да се подписват под безумията на Хампарцумян и пъпката. А инак искрено желая успех на Й. Павлова.

 • 4
  k_ avatar :-|
  k_

  ККато порочетох за НБУ и дотам.
  Милиционерите вече са с дипломи и докторати, имат и банки.
  Сетне на другата страница ветрени паркове и алабала.
  Нема лошо - момето си е мислело, че е мениджър, ама неиния път води към никъде и е фалшименто.
  Тъпо е да полгъват младите с подобни кейс сторите.

 • 5
  province2001 avatar :-|
  province2001

  Това платена реклама на НБУ или на Булбанк ли е, в който за поредна година намаляват студентите, а банката пък има проблем с обслужването и цените на продуктите си? Показателно е че няма коментари, т.е. подобни статии носят на Капитал бонуси, измерими в пари, а не в читателски интерес. Жалко, слагайте му поне отметка за реклама, за да не си губим времето.

 • 6
  nefertiti_egipt avatar :-P
  Нефертити

  Успех, Данче :-)

 • 7
  f2 avatar :-|
  Imaginary Friend

  Горните двама специалиста живеят някъде в средата на миналия век. Банковата и академична реалност са се променили от тогава. Приемете го.

 • 8
  cinik avatar :-|
  cinik

  Нищо лошо, но 3 от 4-те изредени проекта в службата са достоен пример за книгата на Румен Аврамов "Държавният капитализъм". И финансовият сектор доста се е омързелевил покрай квази-държавните гаранции за ВЕИ, договорите тип "всичко осребрявам" с НЗОК и европейските субсидии за фермерите, които стават гарантиран залог по кредита още преди фермерът да ги е помирисал. Преди 15 години беше типично за банкерите да броят стоката по рафтовете в склада на длъжника, да стоят в ъгъла на магазина и да следят оборота, и така докато фирмата порасне. Сега всички се навъртат около държавния казан, а за пълнеж пускат потребителски кредити на 18% лихва.

 • 9
  joro711 avatar :-|
  joro711

  За съжаление точно тази банка ми е в черния списък и въобще не ме интересува какви кадри работят там. Не бих поверил пукната пара на тази банка, както и на БНП Париба също.

  Публикувано през m.capital.bg

 • 10
  id_1 avatar :-|
  !D !калпав е новия вид Дневник!

  До коментар [#5] от "province2001":

  Прав сте !Понамирисва цялата сладникава статия.
  Кариера ,доволство и удоволетвпреност за бг.банка/прикрита зад италинаски дизайн/..хайде няма нужда пък чак толкова дасе лъжем.
  Уникредит -НЕ става!


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чумата на корупцията

Чумата на корупцията

Цената на газовата корупция

Цената на газовата корупция

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK