Новият брой: Новите визи

Фотогалерия NEXT GENERATION 2013: Интервюта с финалистите

7348 прочитания
В края на миналата седмица "Капитал" проведе финалния етап от своя конкурс за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2013. В него петчелнното жури на конкурса се срещна с всеки един от 10-те финалисти, избрани сред общо 28 кандидати.
Голямата награда в конкурса е пълна стипендия в Professional MBA програмата на WU Executive Academy, Виена, които са академичен партньор на проекта NEXT GENERATION.
Събеседванията се провеждаха на английски език - работен както за конкурса, така и за MBA програмата.
В първия етап на конкурса желаещите можеха да участват, като подават свое CV и попълнена апликационна форма. В нея те трябваше да разкажат за своите постижения и визия за развитие на бизнеса, в чието управление участват, да представят защо са най-добрият кандидат, да подготвят кратко есе на една от следните теми: предложения към правителството за мерки и реформи, които да осигурят стабилност и икономически растеж, основните предизвикателства при управление на хора и как биха се справяли с тях в своята организация или какви са компонентите на един устойчив и социалноотговорен бизнес и как биха ги приложили в своята организация.
Първа журито срещна Златина Михайлова, управител на консултантската компания Denkstatt Bulgaria и мениджър "Организационно развитие" за цялата denkstatt Group, която има офиси в Австрия, Унгария, България, Румъния, Сърбия и Испания. Златина разказва, че докато в българския офис отговаря за цялостното управлението на процеси, проекти и хора, за устойчивото развитие на бизнеса, спазването на ценностите и постигането на целите, задачите й в рамките на цялата група са фокусирани върху структурирането на процесите за управление на хора и знания.
Васил Василев е мениджър "Организационно развитие" в BTV Media Group. Бил е част от HR екипа, който трябвало да извърши сливането на bTV с GTV и ProBG. Тогава те трябва да извършат сериозна оценка на персонала и да направят сериозни съкращения, като междувременно утвърдят и развият нова корпоративната култура в медиата.
Вихрен Богданов е мениджър за страната на Inter Cars Bulgaria, дъщерна на полската група за търговия с авточасти Inter Cars. Той разработва бизнеса на компанията в България от самото начало, като използва необичаен подход - всеки свой нов клон Inter Cars открива, като първо намира подходящия за него мениджър и тогава създава самия клон и структурата му. Вихрен казва, че освен обичайно споменаваните качества, един лидер трябва да бъде предвидим.
Екатерина Калева е лийд инженер в българкия офис на Johnson Controls. Тя отговаря за различни проекти за разработка на софтуер и съответните им екипи. Казва, че се вдъхновява от оптимизацията на процеси и ресурси, както и от автоматизацията. В момента разработва собствен сайт - eлектронен магазин и платформа за автори на ръчно изработени бижута - който е нейн личен бизнес проект и който също възнамерява да автоматизира.
Иванка Колева е мениджър бизнес развитие в българския офис на компанията за технологии и услуги в сферата на мобилния маркетинг и реклама Velti. Тя отговаря както за ключови клиенти, така и за проекти с нови партньори. Казва, че за нея е важно работата й да изисква доза креативност.
Илина Лилова е директор на подразделението "Продукти за дома и грижа за тялото" - най-голямото - във "Фикосота синтез". Отговаря за цялата му дейност - от разработването на нови продукти през производството до маркетинга, продажбите и бизнес развитието. Ръководи 260 души, а е в компанията от времето, когато офисът е в Шумен и се състои от няколко човека. Казва, че нейният мениджърски подход е да дава свобода на хората да постигат поставените цели по начина, който намерят за удачен.
Йоана Пенина е генерален мениджър на Design Board Sofia, българският офис на белгийската Design Board. Компанията се занимава с брандинг и специализира в дизайна на опаковки. Едно от най-големите предизвикателства и постижения, които Йоана отчита, е превръщането на българското дружество от аутсорсинг офис в пълнокръвна компания със собствени клиенти и разработки.
Неда Хицова е маркетинг мениджър в софтуерната компания InterConsult Bulgaria, разработваща специализирани продукти за мореплавателната индустрия, финансовия и ютилитис секторите, инженеринга и др. Самата тя е софтуерен инженер по образование, но разбира, че това, което истински я зарежда, е сферата на маркетинга и продажбите на ИТ решения.
Орлин Калев е мениджър на Electrawinds Bulgaria, които притежават ветропарк за 11.4 млн. евро край Шабла. Заради трудната ситуация, пред която е изправен секторът, плановете за нови инвестиции на белгийската група Electrawinds са в етап на изчакване. Орлин остава единствен служител на компанията в България, а всички дейности се аутсорсват на външни изпълнители. Мениджърът казва, че смята да посвети кариерата си на развитието на възобновяемите енергийни източници и вярва, че след 50-60 години те няма да са това, което ние познаваме днес. Отскоро Орлин е член на надзорния съвет на Българската ветроенергийна асоциация.
Благовест Белев, един от двамата управители на българското дружество на компанията за обмен на злато, сребро и валути Tavex, беше последният финалист, който се срещна с журито. Той и партньорът му започват работа по бизнеса през 2009 г., когато Благовест завършва образованието си. В момента Tavex има 8 офиса в страната и 58 служители, a Благовест работи по разработването на нови пазари извън България.
Журито на конкурса се състои от членове, които също отговарят на критериите за NEXT GENERATION мениджър - те са млади, работят с хъс и енергия и се стремят да бъдат отговорни лидери в своята среда. Сред петимата членове на журито е директорът на MBA програмите във WU Executive Academy Александър Дамев.
Изпълнителният директор на "АББ България - клон Севлиево" Руслан Папазян (в средата) е част от журито на конкурса за втора поредна година. Той участва в качеството си на победител в NEXT GENERATION 2011 заради своята съпричастност към каузата на конкурса да промотира млади и успешни лидери в бизнеса, които допринасят за промяна на средата в България.
Член на журито за първи път и по същата причина беше и миналогодишната победителка в конкурса - Кристина Стоицова (вдясно), директор "Научноизследователска и развойна дейност" във VMware Bulgaria.
Тази година към журито се присъедини и Мария Денева, мениджър "Човешки ресурси" в "Челопеч майнинг", които са партньор на NEXT GENERATION.
Представител на "Икономедиа" (издателят на "Капитал" и "Дневник") в журито беше търговският директор Станислава Атанасова (в средата).

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

3 коментара
 • 1
  tamusen avatar :-|
  Бил Тамусен

  Стига с тези MBA тъпотии. Земята няма кой да я работи, българското село пълно с турци, цигани или пустее. Вие още на филми я карате.

 • 2
  poinerciya avatar :-P
  По инерция

  [quote#0:"Булгаристан"] Фотогалерия NEXT GENERATION 2013: Интервюта с финалистите [/quote]

  това дори за ХедХънтинг не става !
  двата/трима представители на ИТ сектора , чудесно ;)

  останалите - поредните продавачи на илюзии !
  няма на кого да се продават илюзии-трябва да се произвежда!

  на един работещ - пет обслужващи ..........
  не става така

 • 3
  zamen avatar :-(
  Чарли Мишкин

  И младите ни мениджъри като старите.
  [quote#2:"Ибрикчийски"]на един работещ - пет обслужващи[/quote]
  Няма хора от реалното производство, А само
  [quote#2:"Ибрикчийски"]поредните продавачи на илюзии [/quote]


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход