Близо до хората

Близо до хората

Васил Василев попада в сферата на човешките ресурси случайно. Оказва се, че му харесва и му се удава

Десислава Лещарска
12094 прочитания

© ЦВЕТЕЛИНА БЕЛУТОВА


"Когато чуе "държавна администрация", човек се сеща за голямата йерархия, за нефункционални структури, за по-различен начин за постигане на успех. Но аз научих много там, попаднах на страхотен екип."
"Случвало ми се е да обещая неща, които не зависят от мен, което е доста глупава грешка. Допускаш я в желанието си...да си полезен, но не го препоръчвам. Аз не бих го правил повече."
Конкурсът
Next Generation
На 26 юни "Ка­питал" отличи победителите в конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2013. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидер­ският потенциал иновативността, отговорностите, финансовите ре­зултати и пости­женията на канди­датите. Големият победител получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена - партньор на проекта. В конкур­са бяха отличени още двама мени­джъри. Те получиха частични стипен­дии за същата MBA програма.
Конкурсът проте­че на два етапа. За втория се класира­ха 10 финалисти. Те преминаха през интервю с журито, което избра и три­мата победители. От днес всеки вторник и петък на www.capital.bg/next ще ви предста­вяме по един от фина­листите.

И през ум не му е минавало, че ще работи в сферата на човешките ресурси (HR), но след близо 10 години в професията по-всичко личи, че му се получава добре. Васил Василев (32) е координатор Човешки ресурси в bTV от шест години, а от 2010 г. насам заема позицията мениджър Организационно развитие. Благодарение на работата HR екипa, част от който е Васил, bTV преминава успешно през сложния процес на сливането с PROBG и GTV. От една неособено функционална в този си вид мегаструктура с 900 служители bTV се трансформира в добре смазана машина с персонал от 530 човека. 

Сега HR екипът отговаря за хората във всички подразделения в компанията – телевизията, радиото и всички други проекти. "С повечето се познаваме не само поименно, но и лично, знаем си историите, защото сме заедно от доста време", разказва Васко.

Той създава впечатление на спокоен и лъчезарен човек – с широка усмивка и будни пъстри очи. Излъчването му е повече от подходящо за призванието "работа с хора", но също и професионалният му път, започнал в държавната администрация и преминал през компании като "Мобилтел" и BTV Media Group (преди Balkan News Corporation).

Васил има бакалавърска и магистърска степен по мениджмънт на човешките ресурси от Университета за национално и световно стопанство. "Исках да уча финанси, каквато беше модата тогава, но ме приеха човешки ресурси. Мислех да се прехвърля, но разговарях с мой близък, човек, на чиято преценка вярвам, успял и разумен. Той беше директор на такава позиция в голяма компания и ме подбутна в тази посока. Взе че ми хареса", казва Васил.

"За" и "против" държавната администрация

Започва работа по специалността си още докато учи – на 22 години вече е служител в държавната администрация. За около година Васко работи в Агенцията по заетостта, като през 2004 г. се мести в отдел човешки ресурси на Министерството на регионалното развитие и благоустройството (министър по това време е Валентин Церовски от правителството на НДСВ).

"Много интересни години между другото, много хубави. Винаги си спомням с добри чувства за този период. Когато чуе "държавна администрация", човек се сеща за голямата йерархия, за нефункционални структури, за по-различен начин за постигане на успех. Но аз научих много там, попаднах на страхотен екип", казва Васил.

Той твърди, че малко преди да си тръгне от администрацията, в регионалното министерство е имало желание да се внедрят модерни практики за управление на човешките ресурси като във всяка модерна компания. "Трудното беше да накараш хората да повярват, че има смисъл от това, че това ще промени нещо. Това беше предизвикателството."

По думите му нещата са вървели в правилната посока, но скоростта, с която се случва промяната го е отчаяла. "Като мине много време – или ти е все тая, или му е минало времето. Когато това ти е ежедневие, става доста кошмарно."

Питаме Васил ходи ли на протестите за оставка на правителството. "Не всяка вечер, но винаги, когато успея. Поне аз смятам, че нещо по-драстично трябва да се случи в държавата, да се промени нещо по-основно, а това правителството няма желание за това. Аз имам много изострено чувство за справедливост. Хората и нещата, които виждам в момента адски ме дразнят – като послания, като изяви. Политиците би следвало поне малко да покажат някакви принципи."

Младият мениджър пояснява, че това изострено чувство за справедливост му помага в работата, но му пречи в личен план. "Има моменти, в които се чувствам изтощен точно от това – че не мога да наложа на останалите справедливост, честност. Не е лесно. Във всяка ситуация, в която видя някаква несправедливост, опитвам да се намеся, ако това може да бъде променено."

Голямото предизвикателство

След като решава, че държавната администрация вече не е за него, Васил започва да кандидатства във фирми, за които смята, че имат добри практики за работа с персонал. Така през октомври 2005 г. отива в "Мобилтел", където година и половина се грижи за обучението на екипа по продажби, обикаля цялата страна, среща се с мениджъри и редови служители в магазините на телекома.

През февруари 2007 г. Васил вече е част от екипа на bTV. Три години по-късно телевизията е придобита от Central European Media Enterprises (CME) заедно с GTV и PROBG. Започва тежък и мащабен процес по сливане на медиите. Това отнема повече от година, като все още има неща за доизглаждане, казва мениджърът.

"Трябваше да се справим с три съвършено различни корпоративни култури, припокриващи се функции и численост на персонала над 900 човека – съпоставима само с тази на БНТ. При сливането се получи един микс, който нямаше как да работи, и се започнаха едни мъчително процеси по оптимизиране, по синхронизиране, уеднаквяване на стандарти, заплати, политики – всичко отначало. Наложи се и ние в bTV да се променим, и колегите от PROBG да приемат различeн начин на работа. Почнахме от основи да правим оценка на екипи, на позиции, на процесите в телевизията. Отне доста време, беше тежко за всички", разказва Васил.

Казва, че не се е повлиял от субективна преценка при съкращението на персонала. "Винаги има субективизъм, но той може да се избегне, когато се говори на базата на факти, на обективни оценки. С колегите си уеднаквихме позициите, уточнихме каква е новата структура на медията и избрахме най-подходящите кадри. Винаги стават грешки, но хубавото е, че се даде шанс на много хора. Мисля, че се получи добре", казва Васил.

Както на всеки специалист по човешки ресурси, така и на него му се е налагало да съобщава лоши новини на служители. "За едно такова решение винаги трябва да има аргументи. Дори и да си върши добре работата, може екипът да няма нужда от този човек в този момент. Но не е лесно да го кажеш, всеки реагира по различен начин", казва Васил.

Състезателен дух

За себе си Васил разказва, че спортува много, а когато е най-изтощен от ежедневната комуникация с хора, разпуска сам на вилата. Занимава се активно с баскетбол, тенис и ски. "В спорта не ми стига само "да се науча". Искам да спечеля, да стана по-добър, да бия някой по-опитен. Желанието да се докажеш дори в неща, които са ти нови и не се чувстваш в свои води – в това има тръпка, която се пренася и в спорта, и в работата."

От думите на Васко става пределно ясно, че инициативността е това, което най-много цени у кандидатите за работа. Все още тя е по-присъща на хората с образование в чужбина или с опит в модерни компании, смята той. "Имат друго виждане за бизнеса, други модели на работа, доста по-смели са, те самите търсят и предлагат решения в работата. Грешките не ги плашат."

На въпроса коя е грешката, която той самият не иска да повтаря, Васко отговаря: "Случвало ми се е да обещая неща, които не зависят от мен, което е доста глупава грешка. Допускаш я в желанието си да помогнеш и да надъхаш някой, и да си полезен, но не го препоръчвам. Аз не бих го правил повече. Ако не зависи от теб, по-добре не обещавай, лъжеш себе си и лъжеш човека."

Запазете достойнство

В документите за кандидатстване в конкурса Next Generation Васко избира да отговори на въпроса какви са най-големите предизвикателства за 2013 г. в управлението на хора и как смята да се справи с тях. Другата опция е да напише писмо до правителството с предложения за конкретни мерки за икономическо възстановяване. Питаме го какво би написал, ако задача №2 беше задължителна.

"Точно в момента бих им препоръчал да си тръгнат с достойнство. Добре е човек да си измие името, да отговори на очакванията на хората. Бих препоръчал да се смени начинът, по който се избират управляващите, за да влязат други хора. Дали ще са по-добри няма гаранции", казва Васил.

Няма как да подминем въпроса за евентуалното изкупуване на Central European Media Enterprises (CME), част от която е и bTV, от американската медийна и филмова компания Time Warner. Европейската комисия одобри през юни увеличаването на дела на Time Warner в CME. На този етап промени няма, посочва Васко.

Междувременно той е погълнат от текущи и бъдещи проекти на bTV, като разработването на платформата за платено съдържание Voyo например и организацията на различни структури в компанията. Достигането му до финала в конкурса за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION го амбицира да продължи с търсенето на подходяща MBA програма, с която да повиши експертизата си. "Смятам че този тип инвестиции се връщат и са доста полезни. Ще ми помогне доста като обучение, което ти дава по-широка визия и възможност за среща с бизнес практици, които да разкажат за иновативни методи на работа."

"Когато чуе "държавна администрация", човек се сеща за голямата йерархия, за нефункционални структури, за по-различен начин за постигане на успех. Но аз научих много там, попаднах на страхотен екип."
"Случвало ми се е да обещая неща, които не зависят от мен, което е доста глупава грешка. Допускаш я в желанието си...да си полезен, но не го препоръчвам. Аз не бих го правил повече."

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


5 коментара
 • 1
  dagama avatar :-P
  da_gama

  А очите му едни такива, добри...добри! Прилича ми на очерк за млад "Герой на труда" от едно друго време. :)

 • 2
  sulio_parvi avatar :-|
  sulio_parvi

  Абе личи му че е попаднал случайно, а и на цялата Бтв и личи, че много хора попадат там случайно или "случайно". И все търся отговор на въпроса срещу какви суми или уискита случайни хора без значение попадат на страниците на КАпитал - при това, както сполучливо се изразява този преди мен, в дописки за "Герои на труда".

 • 3
  zumz avatar :-|
  zumz

  Първата ми реакция бе да коментирам критично тъй като много някак си положителен герой са го изкарали този Васил. От друга страна нали трябва да има хора които не само критикуват (като мен, например:), но и вършат работа? Така че евала на Васил или поне на този сегмент от него, който е скициран в текста. Глупаво е да си мислим, че очерк във вестник дава цялостна представа за човек, но за професионалните му качества в случая определено дава достатъчна.

 • 4
  zlatinag avatar :-?
  Afrodita

  Отдава или удава?

 • 5
  e_mil avatar :-|
  tamada

  [quote#2:"sulio_parvi"]"И все търся отговор на въпроса срещу какви суми или уискита случайни хора без значение попадат на страниците на КАпитал..."[/quote]

  Ми то си пише, ама кой да чете?
  Очеркът е в раздел Next Generation, което пък е конкурс на "Капитал" за мениджъри, а Василев е стигнал до финала на конкурса... Ерго?


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал