Визионер в действие
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Визионер в действие

Визионер в действие

Орлин Калев вярва, че бъдещето и благоденствието на обществото зависят от чистата възобновяема енергия. За него тя не е работа, а мисия

Ани Коджаиванова
13035 прочитания

© ЮЛИЯ ЛАЗАРОВА


Орлин Калев е регионален мениджър за България на белгийската компания Electrawinds, която работи в сферата на възобновяемата енергия, а в България притежава вятърните централи "Шабла–север" и "Шабла–юг". Съсобственик е и на консултантската компания в сферата на ВЕИ "Калеви груп", член на надзорния съвет на Българска ветроенергийна асоциация. Завършил е Първа езикова гимназия във Варна с немски и английски, "Международни икономически отношения" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и магистърска програма по "Международни финанси" в Икономическия институт към БАН. 

 
"Основната ми цел не е просто да създам бизнес, за да бъда богат... Искам да съм активен, да съм полезен на обществото. Но за тази цел трябва да натрупам знания, да бъда независим, включително и финансово. Затова съм създал свой бизнес, работя и за голяма компания, в която трупам опит, и винаги се оглеждам за възможности"
"Истината е, че се разочаровах от апаратните игри и всички други недостатъци на българската политика. Реших, че мога да съм полезен на обществото и извън политиката. Може би на по-късен етап ще намеря отново път натам".

 

"Докато в свободните пазарни стопанства конкуренцията се насърчава, в България бизнесът иска да я убие. Това е мислене на хора със стара практика, които така са свикнали от едно време - в плановото стопанство няма конкуренция".

 Слушайки разказа на 28-годишния Орлин Калев, човек може да остане с усещането, че той е живял поне три живота. Рядко можеш да срещнеш толкова целенасочен и концентриран в развитието си млад човек, чиято активност и опит вече впечатляват и чиито планове са с размах много над личното, над националното, дори над европейското. "Моят най-голям личен проект е собственото ми усъвършенстване, за да мога да постигна голямата цел, която съм си поставил: да допринеса за обществото, занимавайки се с енергийна политика на високо европейско, дори световно ниво. Приемам го като моя визия и мисия", казва той. Тези думи могат да прозвучат като на мечтател или наивник, но, поглеждайки постиженията на Орлин, носят съвсем друго съдържание.

Неговата сфера е енергетиката. Орлин Калев е регионален представител за България на белгийската компания Electrawinds, която развива проекти в сферата на възобновяемите енергийни източници. Освен това има и собствена компания за консултации също в енергийния сектор, като това е вторият му опит със собствен бизнес, а зад гърба му са и няколко години като част от екипа на компанията Е.ОН.

Амбицията за лично благоденствие обаче не е тази, която го движи. Той искрено вярва и знае, че устойчивата енергетика е бъдещето, което ще направи живота на хората по-сигурен и по-добър. "Основната ми цел не е просто да създам бизнес, за да бъда богат, да стоя под някоя палма и да си пия питието. Това не е моето нещо. Аз искам да съм активен, да съм полезен на обществото, а не само на себе си. Но за тази цел трябва да натрупам знания, да бъда независим, включително и финансово. Затова съм създал свой бизнес, работя и за голяма компания, в която трупам опит, и винаги се оглеждам за възможности."

Доказателство за обществената му ангажираност е не само участието му в браншовата Ветроенергийна асоциация, но и фактът, че за годините си той има значителен (и малко горчив) опит в политиката, а "страничните" му занимания в последните десет години са толкова много, че му е трудно да ги изброи, без да пропусне нещо.

Отличник с план за живота

Орлин Калев сякаш е роден и възпитан в САЩ, а не в България. Предприемчивостта му е нетипична за нашите географски ширини. "Още от гимназията насочвам живота си", твърди Орлин. Подобно на много свои съученици кандидатства в чужбина и е приет в университети в Германия и САЩ със стипендия. Тогава създава и първия си "обществен" проект. "По това време нямаше много информация за кандидатстването в чужбина, затова аз създадох сайт с подробно описание на процедурите, документи и всички стъпки, които се изискват. Мисля, че беше полезен", разказва той.

В последствие обаче се отказва от следването зад граница. "Исках да се фокусирам максимално върху ученето и да развивам допълнителни качества. Следването в чужбина обаче предполага да работиш, за да се издържаш и процесът се проточва с години, кариерата стартира късно. Казах си, че това не е за мен." Така записва международни икономически отношения в Свободния университет във Варна, но комбинира следването с куп други занимания – прави обмен в университета в германския град Лаузец, взима теста за интелигентност МЕНСА и става част от управителния съвет на организацията, участва в международни конкурси, става и политически активист. Заради тези ангажименти изкарва по-голямата част от следването си на индивидуални сесии.

Флирт с политиката

Едва на двадесет години Орлин става доброволец в СДС - Варна. "Нямам близки или роднини, които са ангажирани в партията, просто винаги съм смятал, че трябва да съм социално активен. Реших, че дясната платформа е тази, която ми е най на сърце." Започва с лепене на плакати и разнасяне на писма, а на 21 години вече е... кандидат за депутат от Варна и ръководител на младежката кампания за избори 2005, а впоследствие и кандидат за общински съветник в града и член на Националния съвет на партията до 2010 г., когато я напуска.

Политиката остава нещо, което го вълнува, но в момента не членува в друга партия. "Истината е, че се разочаровах от апаратните игри и всички други недостатъци на българската политика. Но това не е повод да скачам от партия в партия, което мнозина правят. Реших, че мога да съм полезен на обществото и извън политиката. Може би на по-късен етап ще намеря отново път натам", смята Орлин.

Казва, че политиката винаги го е интересувала, но не от гледна точка на това да вземе някакъв пост. Вижда я в чистата й идея - смята, че всеки човек трябва да се занимава с политика и да допринася за обществото с каквото може. "Политиката на практика е управление и регулиране на различни социални и икономически явления в обществото. Но това може да се прави не само от партии, а и от неправителствени, браншови и други организации", казва и допълва, че не е променил вижданията и разбиранията си, "просто видях, че тази структура и тези хора не са тези, които представляват десния избирател. Не знам и в момента кой го представлява."

Първи срещи с енергетиката

Когато Орлин е в четвърти курс, наскоро стъпилата на българска почва компания Е.ОН се обръща към университета с молба да им препоръчат студент за работа при тях като асистент на управителния съвет на дружеството. "И понеже бях най-големият отличник, препоръчали мен", разказва той с усмивка. В онзи момент той знае, че иска да се занимава с обществено полезни дейности и бизнес, но все още няма визия точно в кой сектор ще се развива. Шансът обаче му помага. Приема работата и оттогава енергетиката е неговата дейност, път и мисия.

"Това е ключов отрасъл. От него зависи цялостният икономически растеж на България, благоденствието на хората. И това е сектор с много големи проблеми, натрупвани още отпреди 1989 г.", казва Орлин.

На въпроса как оценява сектора днес, отговаря, че положението не е много по-добро от преди 5-6 години. "Секторът е неефективен и това е малката картинка. А голямата е, че енергетиката ни трябва тотално да се преструктурира. Светът и пазарът вървят изцяло към зелени, високоефективни технологии. Ако сега инвестираме всичко, за да запазим едно социално ниво на цената на тока със сегашните технологии, което се опитват да направят всички в България, това означава, че след 3-4 години ще има по-тежка криза, защото просто технологиите са остарели. Все едно да се състезава кон със спортна кола", описва ситуацията той.

Двете години в Е.ОН са ценен опит за Орлин, но през 2007 г. той решава, че е време да създаде собствен бизнес и заедно със съдружник учредява компания за консултации при присъединяване на големи инвестиционни проекти към енергийната мрежа – нещо, което е било фокус на работата му в Е.ОН. "Бяха добри години за този бизнес, защото строителният бум бе в разгара си – хотели и ваканционни селища, офис центрове, голф игрища бяха наши клиенти. Процедурите по присъединяване в мрежата на един голям обект са доста трудни и сложни, а непознаването им може да забави значително проекта и да доведе до финансови загуби. Така че имаше ниша за подобен бизнес", разказва той.

Как се пада отвисоко

През 2008-2009 г. обаче кризата преобръща всичко, а бизнесът на Орлин също не е пожален. Работата рязко намалява, но той се сблъсква с по-лоши проблеми. "Бях на едномесечен обмен в ЮАР и когато се върнах, изгубих компанията." Оказа се, че по-възрастният и по-опитен негов съдружник е подредил нещата така, че да го изолира от управлението, да превземе фирмата и да я източи. "Тогава бях на 26 години и мислех, че животът върви само нагоре и колкото по-умен ставаш и колкото повече се развиваш, толкова по-добре се наместват нещата и няма път назад. Вярвам в доброто в хората, но се оказа, че съм се предоверявал", казва днес Орлин.

Отчаянието и личната криза обаче не траят дълго - той решава да даде рестарт и да направи нова компания – "Калеви груп", въпреки че срещу него е имало сериозен натиск да се оттегли от сектора и да не създава конкуренция. "Докато в свободните пазарни стопанства конкуренцията се насърчава, в България бизнесът иска да я убие. Това е мислене на хора със стара практика, които така са свикнали от едно време - в плановото стопанство няма конкуренция", слага точна диагноза Орлин.

Светът на ВЕИ

В условията на криза Орлин Калев преосмисля насоките си и разбира, че "екзотичните" дотогава ВЕИ проекти, с които е имал известен допир преди, всъщност са бъдещето. Така фокусира новата си фирма изцяло към проджект мениджмънт за ВЕИ и по-точно към вятърните обекти, защото са му най-интересни. Само за година успява да изплува и започва да се развива наново, като привлича и редица големи клиенти, които в този момент имат сериозен интерес към страната заради благоприятната законодателна рамка и преференциални цени за енергията от възобновяемите източници.

Тогава се запознава и с Electrawinds, на която предоставя консултантски услуги за развитието на двете вятърни централи на компанията - "Шабла-юг" и "Шабла–север", едни от последните големи присъединени към енергийната мрежа проекти, преди властта да промени тотално отношението си към сектора. Последното, разбира се, за Орлин е голяма грешка, "защото това показва липса на сигурност и постоянство, което не е добър знак нито за инвеститорите, нито за международните банки, които финансират подобни големи инвестиции". По думите му, веднъж опарили се от срива в един обявен по-рано за стратегически от държавата сектор, банките трудно ще отпуснат средства за финансиране на проекти в следващия сочен за стратегически сектор. "Това е просто наръчник за грешно водене на политика и за грешно развитие на едно стопанство", отново е точен в диагнозата си Орлин.

Сътрудничеството му с Electrawinds прераства в предложение за работа и така през лятото на 2012 г. той става неин представител в България, където компанията оперира със собствените си вятърни централи, а и работи по още един голям проект, който чака по-добър момент за реализация. Отвъд това неговата фирма все още съществува, макар да няма твърде голяма дейност, защото пазарът вече е труден.

Предизвикателствата

Заради латентното състояние, в което изпада ВЕИ сферата, в момента Орлин Калев е единственият български служител на компанията. Част от времето си обаче той влага и във Ветроенергийната асоциация, в чийто надзорен съвет участва. "Това е кризисен момент за сектора и в момента е важно да концентрираме усилия в промотиране на зелената и нисковъглеродна енергия и нейните предимства", казва той. Напълно убеден е, че тя е единственото възможно за момента бъдеще на икономиката – не само за България, а и в световен мащаб, а "инатът" на българските управници единствено удължава агонията на безвъзвратно остарялата ни и неефективна енергийна система.

"Опитваме да помогнем с експертиза на ресорната администрация, но проблемът е, че много често решенията там се диктуват от политически кръгове, които преследват конкретни цели", казва Орлин. По думите му регулаторът често попада в роля, в която не трябва да си позволява да бъде – да прокарва политика в сектора. "Така се решава краткосрочен проблем на този, който е на власт, такъв, какъвто го вижда той – да свалим малко тарифата на тези, да вдигнем на онези, така че да се получи социално поносима цена за много хора. Но така те изкуствено разбалансират системата за в бъдеще и затова изпадаме в ситуации като настоящата – голямо производство при ниско потребление и блокиран износ", обяснява Орлин.

Поглед във високото

Забележителни са трезвомислието и систематичността на Орлин Калев. Той много добре осъзнава, че за да "променя света", каквито цели си е поставил, е нужно да натрупа опит, за да може да проедолява наистина големи проблеми и предизвикателства по пътя си. "Предполагам, че така са ме възпитали родителите ми. Те са със много свободен дух и винаги са ме насърчавали."

Логично идва въпросът не му ли е тясна България. Отговаря ми, че за него няма значение къде работи, стига да има възможности за развитие, защото знае, че в преследване на целите си рано или късно ще се окаже в друга държава. Това обаче нито го притеснява, нито пък го възторгва. Като повечето добре образовани млади професионалисти Орлин е прагматичен, а погледът му към света е като за глобално село. Въпреки че като всеки човек от морето признава, че то му липсва в прашната столица.

В края на разговора ни споделя с усмивка как приятели са го питали дали не се взима за Дон Кихот, като се е захванал с тази "вятърничева" работа – енергия от перки. "Когато обаче открихме парка в Шабла и застанахме под 150-метровите турбини, аз ги попитах – кажете сега, това вятърни мелници ли са, а аз Дон Кихот ли съм." И добавя: "Това не е нещо несериозно, това е бъдещето – чиста, евтина и възобновяема енергия. След десетилетия може би ще черпим енергия от чист ядрен синтез, защо не и от йоносферата... Но най-будните умове работят за това." А Орлин Калев определено иска да бъде част от тях и не чака шансът да му падне от небето.

Орлин Калев е регионален мениджър за България на белгийската компания Electrawinds, която работи в сферата на възобновяемата енергия, а в България притежава вятърните централи "Шабла–север" и "Шабла–юг". Съсобственик е и на консултантската компания в сферата на ВЕИ "Калеви груп", член на надзорния съвет на Българска ветроенергийна асоциация. Завършил е Първа езикова гимназия във Варна с немски и английски, "Международни икономически отношения" във Варненския свободен университет "Черноризец Храбър" и магистърска програма по "Международни финанси" в Икономическия институт към БАН. 

 

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

6 коментара
 • 1
  klingon avatar :-P
  KLINGON

  Време за реклама ... де бехте го снимали на морето край някоя от перките с жени по бански, пове4е интерес да е събрала :)

 • 2
  caiko avatar :-|
  Цайко

  Орлин Калев сякаш е роден и възпитан в САЩ, а не в България.
  ==============
  БАфф мааму таз дълбока мисла, аха и да е удавя.

 • 3
  kamendc avatar :-|
  Камен

  Капиталци, вие цяла ода за Орлин сте написали.
  А то момчето, пардон - мениджъра, просто осребрява фактурите от НЕК и превежда парите в Белгия всеки месец.
  Толкоз за работните места и за важните чужди инвеститори в зелената енергетика.

 • 4
  cinik avatar :-|
  cinik

  Смея да твърдя, че аз съм по-голям мисионер на зелената енергия. Защото винаги съм искал да има търгове за най-ниска цена, така че на цената на един и същи удар по джоба на българина да можем да включим 3-4 пъти повече зелени мощности. За съжаление, никой от този бранш не мислеше по същия начин. Напротив, когато съм им казвал да разобличат субсидирането на въглищата: през здравната система, която лекува заболелите в запрашените градове и през социалната система, която поема работниците от въгледобива само след 10-15 години трудов стаж, отговорът на "зелените визионери" винаги е бил: бате куре, шом т'ка съ си го урЕдли, ние мое само шапка ъ им свАлиме и ъ хойм ъ се учиме от них, за ъ намажеме сега и ние филията. У крайна сметка, тея 8 милиона педе**гели все некой требе ъ ги клати, хъ-хъ-хъ!

 • 5
  klingon avatar :-P
  KLINGON

  ама то милото е завършило Варненският свободен "университет" хахахаха

 • 6
  proumenova avatar :-|
  proumenova

  Това писание много ми напомня четивата за строителите по време на строителния бум. Повечето бяха припечелили добре от прекаленото желание и дори лакомия на хората да имат ново жилище, от липсата на достатъчно предлагане и разбира се от бума на кредитирането. Та тогава имаше едни статии за много успешни, прекрасно справящи се, щедри, мецанити, такива и онакива. Може би е добре да кажем, че февруарски бунтове за бизнеса на този неопитен /и може би посредствен/ мениджър с добър английски предстоят.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чумата на корупцията

Чумата на корупцията

Цената на газовата корупция

Цената на газовата корупция

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK