Работата в администрацията като кауза
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Работата в администрацията като кауза

Много често родителите насаждат у децата си, че трябва да емигрират на всяка цена и да търсят щастието си в чужбина. Но това не е така, България предлага много възможности на младите хора, казва зам.-кметът на Русе Страхил Карапчански.

Работата в администрацията като кауза

Човек е мотивиран, когато вижда смисъл в това, което прави, казва зам.-кметът на Русе Страхил Карапчански

10056 прочитания

Много често родителите насаждат у децата си, че трябва да емигрират на всяка цена и да търсят щастието си в чужбина. Но това не е така, България предлага много възможности на младите хора, казва зам.-кметът на Русе Страхил Карапчански.

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


На 5 юни "Капитал" отличи победителите в конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2014. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите,  финансовите резултати и постиженията на кандидатите.

Големият победител в конкурса е Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт" и портфолио мениджър на взаимните фондове на финансовата компания. Той получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени още двама души, чиято награда е частична стипендии за същата MBA програма. Всяка седмица "Капитал Daily" представя един от финалистите. Преди седмица ви представихме подгласника на победителя - Атанас Тончев, създател на сайта zavedenia.com, a днес и зам.-кмета на Русе Страхил Карапчански, който зае третото място.

 

Визитка

Страхил Карапчански е зам.-кмет на община Русе от края на 2011 г. Преди това през периода 2006 - 2011 г. е работил като експерт в областната управа на Русе.

От 2010 г. е и асистент в катедра "Евроипеистика" в Русенския университет "Ангел Кънчев".

Завършил е Немската езикова гимназия "Гьоте" в Бургас. Има бакалавърска степен по "Европеистика" от Русенския университет "Ангел Кънчев". Завършил е и магистърска програма по "Европеистика" към Българско-румънския интеруниверситетски Европа център (БРИЕ), която се провежда в рамките на Русенския университет, Стопанската академия – Букурещ (Румъния) и Техническия университет – Кемниц (Германия).

Има редица специализации в сферата на европейските отношения и административното управление в Германия, Белгия и Дания.

Да направиш кариера в държавната администрация не звучи като детска мечта. За някой това може да е и истинско наказание от съдбата. Но не и за зам.-кмета на Русе Страхил Карапчански. Защото той приема работата си в администрацията като кауза и като възможност да промени нещата към по-добро.  "Традиционното възприятие за администрацията е свързано с бюрокрация и ако трябва да съм напълно откровен, до голяма степен това е вярно. Но това не означава, че няма място и за промяна", казва Карапчански и добавя: "За мен работата в държавната администрация е кауза. Виждам смисъл в това, което правя. Имам и положителната обратна връзка от хората. Всичко това е достатъчно силна мотивация, за да продължавам да се боря с предизвикателствата."

Кариера в администрацията – защо не

Карапчански е зам.-кмет на дунавския град вече близо две години и половина, като заема поста, малко преди да навърши 28 години. Дотогава обаче вече е натрупал солиден професионален опит. Още в трети курс започва работа в областната администрация на Русе. Впоследствие преминава през всички стъпала на йерархията - от младши специалист до старши експерт, а когато в края на 2011 г. областният управител Пламен Столов е избран за кмет на дунавския град, го кани в екипа си и му поверява ресора "Европейско развитие". Оттогава Карапчански е и основният двигател на европейските проекти на общината. Но дебело подчертава, че заема този пост като експерт, а не като политик. "Аз съм технократ. Въпреки че образованието ми предполага да се насоча към кариера в областта на политиката, за момента нямам такива амбиции", казва Карапчански. Екипът, който е на пряко подчинение на мениджъра технократ, включва 16 експерти, но тъй като работата по европейските проекти на общината е свързана с редица други ресори, под негово пряко или косвено ръководство реално са над 60 човека, или близо 25% от служителите в местната административна структура.

За Карапчански постът на зам.-кмет е признание за работата му до този момент, но и едно от големите предизвикателства в кариерата му. "Трябваше да направим сериозни реформи, да променим начина на работа, така че да въведем повече планиране и мениджърски подход вместо работа на парче", разказва той. Прави и кадрова реформа, като целта му е да привлече повече млади и високообразовани хора. В резултат от това сега средната възраст на хората, с които работи, е 33 години.

Все пак Карапчански признава, че е предизвикателство да мотивира младите хора да работят в администрацията само със заплатата, която получават там. Затова се опитва да ги включва в различни проекти, за да получават и някакво допълнително възнаграждение. "Но не е лесно да ги задържа при мен, като знам, че те имат качества и потенциал да започнат и на друго място, където ще получават дори повече", казва зам.-кметът.

Основният му коз обаче е това, че успява да заразява екипа си със своя собствен ентусиазъм. "Той определено умее да накара хората да вършат работата си с желание", казва за него Моника Петрова, която е младши експерт в отдел "Обществени поръчки" на общината и бивша студентка на Карапчански. Въпреки административните си ангажименти зам.-кметът все още преподава в катедра "Европеистика" в Русенския университет "Ангел Кънчев", който е и завършил. Често именно сред студентите си намира и бъдещите си служители. Моника Петрова е точно такъв пример. През миналата година тя започва стаж в общината, като целта й е да се занимава с практически задачи, които да й помогнат за дипломната й работа. Става така, че реално тя подготвя голяма част от пакета документи на Русе за успешната кандидатура на града за сертификат "Европейски етикет за иновации и добро управление", който се присъжда на общини, спазващи определени стандарти и принципи за добро управление. Естествено впоследствие Петрова получава и поканата за работа.

 

Учител по призвание

Карапчанки вече може да се похвали с добра кариера в администрацията, но реално през всички тези години не се е отказал и от истинското си призвание – да преподава. Казва, че още като малък голямата му мечта е да стане учител. И на практика успява да я реализира, понеже от 2010 г. преподава на студенти в университета, който е завършил. Мотивацията му е, че иска да помага на младите хора да стават все по-добри – и професионалисти, и хора. "За нас той е абсолютният пример, че човек може да успее, като разчита на собствените си усилия", казва за преподавателя си Моника Петрова. По думите й за много от студентите той е бил истински вдъхновител и високо оценява това, че им е давал много практична и полезна информация, а не просто суха теория.

Зам.-кметът е активен още като студент. Тогава бъдещият общинар създава клуб "Европеистика", който все още съществува и тази година дори става на 10 години. Първоначално клубът провежда информационна кампания за ползите от влизането на България в Европейския съюз. След присъединяването ни обаче той се фокусира върху това да следи и оценява дейността на българските евродепутати, както и ефектите за България от членството ни. През последните няколко години обаче клубът вече се занимава най-вече с новия си проект "Вдъхновителите". Идеята е членовете на студентската организация да организират срещи между млади хора и успели мениджъри и лидери – хора, които са добри примери за подражание и могат да вдъхновят и да мотивират новото поколение уверено да продължава напред и нагоре. Карапчанки също не е спрял да се развива и образова. На 1 юли защити и дисертацията си, в която изследва потенциала за интегрирано управление на българско-румънския трансграничен регион.

Русе е градът

Зам.-кметът е и един от двигателите на кампанията за избирането на Русе за европейска столица на културата. И докато човек го слуша как говори за града, може да остане с впечатлението, че е потомствен "русчуклия". Всъщност обаче той е родом от Ямбол. Впоследствие завършва Немската езикова гимназия в Бургас, а оттам записва бакалавърска степен в Германия. Оказва се обаче, че животът в Бавария е доста скъп и по финансови причини се прехвърля в Русенския университет през 2003 г. После следват работата за местните държавни структури и заниманията му като преподавател в университета, с което малко по малко пуска котва в дунавския град. "Аз съм силно емоционално свързан с Русе. Тук вече имам много приятели и среда, в която се чувствам добре", казва Карапчански. И когато Русе отпада от надпреварата за европейска столица на културата, той твърдо отстоява позицията си, че това, което е планирано като част от кампанията, трябва да бъде завършено. Една от идеите например е да се създаде клуб "Лицата на Русе", в който успели и успяващи русенци да вдъхновяват с примера си своите съграждани, а и да бъдат лицето или лобито на града в страната, а защо не и по света.

Самият Карапчански също вече се превръща в едно от лицата на града. Младият общинар има опит в чужбина и дори възможности да остане извън страната, но избира да се върне в България. "Много често родителите насаждат у децата си, че трябва да емигрират на всяка цена и да търсят щастието си в чужбина. Но това не е така, България предлага много възможности на младите хора", казва зам.-кметът и добавя: "В момента се чувствам добре тук. Всъщност всеки човек може да се чувства добре навсякъде, стига да вижда смисъл в това, което прави."

 

Русе има европроекти за над 200 млн. лв.

 

Страхил Карапчански казва, че е доволен от това, което екипът на общината, отговорен за европейските и международните й проекти, е успял да постигне, откакто е под негово ръководство. Казва, че са разработили проекти за над 200 млн. лв. – като сред тях има не само такива, които се финансират по оперативните програми, но и директно от Европейската комисия или Световната банка. Успешно завършени са общо 21 проекта за близо 12 млн. лв., в процес на изпълнение са 18 за над 104 млн. лв., а в процес на оценка са още 20 за 120 мн. лв.

Европроектите на Русе

Сред големите проекти, които се изпълняват в момента, са например този за интегриран градски транспорт (за близо 30 млн. лв.), по който е предвидено и изграждането на 14 км велоалеи. Вече са санирани 7 общински училища и са изградени 3 центъра от семеен тип за деца без родилите, а на финала е и ремонтът на библиотеката, регионалния исторически музей и природонаучния музей. С евросубсидии е закупена и апаратура за лъчелечение на пациенти с онкологични заболявания, която по думите на Карапчански е "най-модерната на изток от Виена".

Още в началото на мандата си Карапчански организира поредица от публични дебати и индивидуални срещи с представители на местния бизнес и редица неправителствени организации, след което експертите в общината подготвят каталог с общо 451 проекта, които са определени като проекти с приоритетно значение. Именно този списък е и в основата на всеки нов проект с международно финансиране, с който кандидатстват. Част от идеите вече са реализирани или се изпълняват, а останалите ще подпомогнат процеса на кандидатстване през новия програмен период.

Тогава например се очаква да бъде ремонтиран музеят "Захари Стоянов", Художествената галерия, както и Пантеонът на възрожденците. Планирано е и благоустрояване на централната градска част. "Русе е българският град с най-много паметници на културата", изтъква зам.-кметът. Надява се през следващия програмен период да имат възможност да финансират и ремонта на знаковото за Русе Доходно здание, за което са нужни към 8 млн. лв. В сградата се помещава Драматичният театър и има няколко зали за провеждане на различни събития и конференции. За новия програмен период остава и благоустрояването на крайбрежната зона. Планирани са ремонти на улиците, които я свързват с центъра на града. Друга идея е заедно с Русенския университет да се създаде високотехнологичен парк, финансиран с евросубсидии. Активно ще продължи и работата на общината по отношение на социалната, образователната и културната инфраструктура, категоричен е Карапчански.

Зам.-кметът е горд и от факта, че заедно с румънския град Гюргево са разработили план за развитието на двата погранични областни града, който е с хоризонт следващите 15 години и включва 10 стратегически проекта. Сред тях са например създаването на трансграничен технологичен парк, трансграничен бизнес инкубатор, трансграничен туристически център, градска железница, свързваща центровете на двата града, и т.н. 

Научените уроци 

"Все още в българските общини като че ли липсва култура на по-дългосрочно планиране. Вместо това се работи на парче, "запълват се дупки" и се подхожда формално към изискванията на Брюксел", смята Карапчански. Той е доволен, че Русе не е засегната от големия проблем на общините – финансовите корекции по проектите им. Но в същото време си дава сметка, че големите инфраструктурни проекти тепърва ще бъдат финализирани и не са застраховани от такива проблеми.

Според него подобни корекции по принцип не показват справедливо и солидарно отношение към местните власти. "Когато една община получи одобрение за даден европроект, тя трябва да обяви обществени поръчки, като предварително документацията се съгласува с Агенцията за обществени поръчки и специалистите в съответния управляващ орган. Впоследствие почти винаги става така, че те се обжалват по една или друга причини. В нашия случай винаги сме печелили производствата, било то пред КЗК или ВАС. Но само си представете – целият този процес води до забавяне на един проект средно с шест до 12 месеца. После за ден-два идват одитори за последващ контрол, които бързат да се приберат към София, и няма гаранция, че няма да претупат проверката или да намерят нещо дори и дребно, което да доведе до налагането на финансова корекция. Питам къде е солидарната отговорност? Ние се съобразяваме с всяко едно изискване и във всеки следващ момент можем да бъдем несправедливо санкционирани. И при това има общини, които само с 1-2 финансови корекции могат да фалират", коментира Карапчански.

 

Пет минути със Страхил Карапчански

 

Като малък исках да стана учител.

По образование съм магистър по "Европеистика" и съвсем скоро – доктор по "Политически науки".

Работата ми включва много пътувания, контакти с различни хора и множество предизвикателства.

Кариерата ми прилича на жонглиране с възможности.

Затруднявам се, когато 24-те часа на денонощието се оказват недостатъчни.

Радвам се, когато виждам, че онова, което правя, има смисъл за хората около мен.

Сега се уча от хора, които вдъхновяват със своя добър пример и конструктивната си енергия.

Бих посъветвал младите да не бързат да се отказват при първото голямо предизвикателство и да не приемат неуспеха като провал.
На 5 юни "Капитал" отличи победителите в конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2014. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите,  финансовите резултати и постиженията на кандидатите.

Големият победител в конкурса е Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт" и портфолио мениджър на взаимните фондове на финансовата компания. Той получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени още двама души, чиято награда е частична стипендии за същата MBA програма. Всяка седмица "Капитал Daily" представя един от финалистите. Преди седмица ви представихме подгласника на победителя - Атанас Тончев, създател на сайта zavedenia.com, a днес и зам.-кмета на Русе Страхил Карапчански, който зае третото място.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

4 коментара
 • 1
  skch avatar :-|
  skch

  Има потенциал, добре би било да се реализират поне част от проектите по които се работи в момента :)

 • 2
  headhunters avatar :-|
  Headhunters

  Браво на Карапчански! Поредния интелигентен човек от Ямбол, който се реализира в друг град.

 • 3
  daskal1 avatar :-P
  daskal1

  А Волен? И той е от Ямбол.

 • 4
  kukuband avatar :-P
  kukuband

  Ха-ха-ха, а Волен...


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чумата на корупцията

Чумата на корупцията

Цената на газовата корупция

Цената на газовата корупция

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK