Oт студентската скамейка директно във финансите
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Oт студентската скамейка директно във финансите

Oт студентската скамейка директно във финансите

Данаил Петков от "Метро кеш енд кери" за това как се става мениджър с малък професионален опит

Деница Ватева
26523 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


На 5 юни "Капитал" отличи победителите в конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2014. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител в конкурса е Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт" и портфолио мениджър на взаимните фондове на финансовата компания. Той получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени още двама души, чиято награда е частична стипендия за същата MBA програма. Всяка седмица "Капитал Daily" представя един от 12-те финалисти. Днес това е Данаил Петков от "Метро кеш енд кери".

Данаил Петков е завършил немска езикова гимназия в София, след което продължава образованието си в УНСС. Има две бакалавърски степени - "Международни икономически отношения" и "Финанси", а впоследствие придобива и магистър "Финанси" от същия университет, както и различни допълнителни квалификации. Започва професионалния си опит като стажант в Уникредит Булбанк, а след това решава да се прехвърли в търговията с акции - първо в инвестиционен посредник, а впоследствие като трейдър за собствена сметка.  От 2009 г. е ръководител на отдел "Парични потоци" в търговската компания "Метро кеш енд кери", като в момента ръководи екип от 15 души. Данаил Петков попадна сред дванадесетте финалисти в конкурса на "Капитал" Next Generation. 

Едва ли, когато се запознаете с 28-годишен мъж, ще си помислите, че от почти пет години той ръководи отдел в голяма международна компания, при това, носейки отговорност за пари. Данаил Петков обаче е точно такъв. Младият мениджър на отдел "Парични потоци" в търговската верига "Метро кеш енд кери" казва, че в досегашната си кариера е разчитал основно на упоритостта си - когато си постави цел, влага допълнителна енергия, за да я реализира, независимо че се сблъсква с препятствия по пътя. Това, което обаче прави най-силно впечатление при запознанство с него, e целеустремеността. Петков има ясна представа как вижда професионалната си реализация и полага систематични усилия да я постигне. А тя, макар и да е обмислял различни опции, е свързана с България.

За обучението в университета и в реалния сектор

Когато Данаил Петков завършва немска езикова гимназия в София, решава да продължи образованието си в български университет за разлика от част от съучениците си, които заминават за Германия. Първоначално започва да учи "Международни икономически отношения" в УНСС, но впоследствие разбира, че по-интересна му е финансовата сфера. Така решава да изкара паралелно втора бакалавърска програма - вече по финанси. Някъде в университета започва да мисли и как да почерпи опит извън университетската скамейка.  През онези години, когато особено модерни бяха студентски бригади в САЩ и Западна Европа, той не се изкушава от тях. Решава, че ще търси възможност за летен стаж, който евентуално да му помогне за бъдещата кариера. "Бях трети курс, когато започнах такъв в Уникредит Булбанк. Попаднах на много хубаво място - в корпоративен център, където може да се види как работи банката с фирми, обслужваха се само юридически лица", спомня си Петков. През това първо лято за професионалната му кариера придобива ценен опит както за отношенията в голяма структура като една банка, така и за тези с външни клиенти. Успява да работи и по отпускането на кредит на фирма под надзора на опитен ръководител. "Преминах през всичко - първоначални срещи с клиентите, проучване на фирмата, анализ на финансовите потоци, изготвяне на презентации, договаряне. За студент това беше една уникална възможност и съм много доволен, че успях да се възползвам от нея", разказва той. На следващата година решава да надгради опита си във финансовата сфера, но се прехвърля в търговията с акции. Работи няколко месеца в инвестиционния посредник "Делта сток". "Те се занимават предимно с търговия на акции и валута, изготвят финансови анализи и прогнози. Там следяхме отблизо какво се случва на валутния пазар и фондовата борса, което определено ми разшири кръгозора", казва Петков. По това време се запознава с човек, който има компания, предоставяща капитал на свободни трейдъри, които търгуват за собствена сметка. Така решава да опита да поработи за себе си. Започва да търгува през дистанционни терминали на чуждестранни борси, като това също продължава няколко месеца.

За скока в търговията

Петков е в края на образованието си в университета, когато вижда обява за работа в търговската верига "Метро кеш енд кери". Кандидатства директно за мениджърска позиция в отдел "Парични потоци", независимо че е едва на 23 години. "Помня много добре интервюто за работа. В края му заявих на тогавашния финансов директор, който го водеше, че съм готов да дам всичко от себе си за тази позиция и да помогна на компанията", разказва Петков. "От гледна точка на времето оценявам наистина смелото решение, което е взел моят началник тогава с избора ми", казва още той. В края на 2009 г., когато Петков започва работа, отделът се състои само от двама души. През годините обаче разширява отговорностите си и днес в него работят 15. "Това, което правим, е свързано с управлението на парите на компанията. Всеки лев, който влиза или излиза от "Метро", е минал през нашия отдел", разказва Петков. По думите му той и екипът му организират и поддържат също и отношенията с банките партньори. "От една малка структурна единица с помощта на екипа си успяхме да се превърнем в отдел, който участва в почти всички проекти на компанията", казва сега Петков.

<#text>

За пътя на трансформацията

Когато започва работа в "Метро", Петков не се и съмнявал, че ще му бъде трудно. "За мен всичко беше ново. Нямах мениджърски опит, нито такъв в голяма компания", спомня си той. Освен това отива в дружеството като външен специалист, а не е израснал в самата компания, и му се налага да ръководи служители, които са по-възрастни от него и с по-дълъг стаж. "Това, което ми беше най-трудно, е от специалист да стана мениджър на екип. Това е някакъв процес на трансформация, който даден човек просто трябва да извърви", разсъждава Петков. По думите му в такива ситуации е изключително важно да спечелиш хората, с които трябва да работиш. Казва, че през тези години разчита основно на упоритостта си - трудно се отказва от целите, които е набелязал, независимо че се сблъсква с препятствия. "Получавам обратна връзка за работата си и се вслушвам винаги в нея", казва още той. През последните почти пет години, в които ръководи отдела "Парични потоци", е усъвършенствал много свои качества. "Това, което смятам, че най-много успях да развия тук, е комуникацията, ефективната комуникация. Да изслушваш хората, да разбираш различните гледни точки, да поглеждаш ситуацията от различни ъгли - това е много важно за всяка мениджърска позиция", смята Петков. Според него един успешен ръководител трябва преди всичко да има честни отношения с колегите си. "Винаги се стремя да бъда изцяло себе си, да давам своя личен пример. Задължително е да има абсолютно ясни и честни отношения с всеки човек от екипа, мениджърът винаги трябва да е на разположение, когато някой има нужда от помощ", обобщава още той.

За трудните решения

При професионалната си кариера досега Петков казва, че се е случвало няколко пъти да взима трудни решения. Първият от тях е в самото начало - когато от трейдър, работещ за своя сметка, решава да кандидатства за длъжност "на заплата", макар и в толкова голяма компания като "Метро". Ситуацията е допълнително усложнена, тъй като се развива през 2009 г., когато вече са налице признаците за влошаване на икономиката. "Трябваше да преценя дали да продължа да опитвам да работя за себе си, виждайки, че няма особени резултати, или да започна да работя за заплата. Избрах второто", казва сега той. В мениджърската си работа пък досега най-трудният му период е свързан с попълването на екипа. Преди години двама опитни служители напускат в кратък период от време и му се налага да търси нови външни хора на техните места. "Това натоварва изключително много както мениджъра, така и останалите служители в отдела, които трябва да вършат работата си и да ги обучават. В дългосрочен план обаче е правилното решение, което трябва да се направи. Успяхме да положим здрави основи с нови хора, които в момента постигат изключителни резултати", разказва Петков.

За бъдещето

Данаил Петков вижда бъдещето си в дружеството, в което работи. По думите му "Метро" е голяма компания и има изключително много възможности за развитие както на хоризонтално, така и на вертикално ниво. "Има много хора тук, които са тръгнали от ниски позиции и са успели да се издигнат благодарение на своите качества и труда си", казва Петков. По думите му неговото лично желание е да разшири постепенно кръгозора си, отговорностите си, да допринесе с каквото може. Казва, че преди години е обмислял опции да пробва да се реализира в чужбина, но и целенасочено, и по стечение на обстоятелствата е решил да остане в България.

 

Пет минути с Данаил Петков

Като малък исках да стана... футболист

В училище бях... мързелив

Работата ми включва… подпомагане на колегите, клиентите и партньорите

Кариерата ми прилича на... ранен планински преход               

Затруднявам се, когато... бъда подведен от някого, на когото разчитам 

Радвам се, когато... съм полезен

Сега се уча... да карам мотор

Рецептата за успех... включва смелост и упоритост

Бих посъветвал младите
да бъдат уверени в себе си

Дължа благодарности на... семейството, приятелите и страхотните хора от моя екип
На 5 юни "Капитал" отличи победителите в конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2014. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител в конкурса е Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт" и портфолио мениджър на взаимните фондове на финансовата компания. Той получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени още двама души, чиято награда е частична стипендия за същата MBA програма. Всяка седмица "Капитал Daily" представя един от 12-те финалисти. Днес това е Данаил Петков от "Метро кеш енд кери".

Данаил Петков е завършил немска езикова гимназия в София, след което продължава образованието си в УНСС. Има две бакалавърски степени - "Международни икономически отношения" и "Финанси", а впоследствие придобива и магистър "Финанси" от същия университет, както и различни допълнителни квалификации. Започва професионалния си опит като стажант в Уникредит Булбанк, а след това решава да се прехвърли в търговията с акции - първо в инвестиционен посредник, а впоследствие като трейдър за собствена сметка.  От 2009 г. е ръководител на отдел "Парични потоци" в търговската компания "Метро кеш енд кери", като в момента ръководи екип от 15 души. Данаил Петков попадна сред дванадесетте финалисти в конкурса на "Капитал" Next Generation. 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

23 коментара
 • 1
  zmuz avatar :-|
  zmuz

  Това е правилният път с уговорката, че той работи ефективно в определени дейности, примерно, финанси, икономика - дейности, които имат пряко отношение към търговия, производство, материална дейност. Трябва да се стреми човек от самото начало на кариерата си да стигне колкото се може по-напред. Конкуренцията за хубавите места под слънцето е много силна и е добре да се стигне там докато си млад - най-добре преди 30 г. Проблемът на средните по качество и амбиции служители или работници е, че ако до към 30-35 са го докарали едва-едва до средата - най-вероятно е, че ще тръгнат надолу. От 35 г. нагоре нямаш нито енергията нито пъргавината да се състезаваш с онези, които са поне толкова амбициозни колкото си и ти, но са с 10-ина години по-млади. Накратко - когато тръгваш в кариерата - опитай се да тръгнеш с максимална скорост и целеустременост и да ги държиш колкото можеш и до когато можеш. Иначе по средата ще изпаднеш в застой, а след това просто ще изпаднеш на боклука. Без майтап.

 • 2
  rdu55315348 avatar :-|
  S.Y.K

  Как се става мениджър с малък професионален опит в България - С ВРЪЗКИ
  Толкова по темата.

 • 3
  m_todorov avatar :-|
  m_todorov

  Браво на пича. Без да искам по никакъв начин да умаловажавам постижението му..Все пак каква е ролята на тоя отдел? Всеки месец засичане на сметките доставчици, клиенти и каса? :)

 • nik4o77

  "Кандидатства директно за мениджърска позиция в отдел "Парични потоци", независимо че е едва на 23 години."

  Аман от кандидат мениджъри на 23 год. - на чичо(вуйчо) момчето.....

 • 5
  nik4o77 avatar :-(
 • 6
  sha16312238 avatar :-|
  sha16312238

  Важно е чичото да е владика ...

 • 7
  1024 avatar :-|
  1024

  До коментар [#6] от "sha16312238":
  Може таткото да е голям производител, доставчик и да пуска стоката с добра далавера по рафтовете. Може мама да работи на добра позиция в данъчното :)))

 • 8
  ros_s_s avatar :-P
  ros_s_s

  Жалко, че веднага му лепнахте етикет "връзкар". Нормално е да си го помислите, като не познавате човека и не знаете колко е вложил, за да е това, което е. Данаил сам е постигнал всичко с талант и мнооого труд. Даже статията е доста умерена - ако бяха писали за всичките му постижения, съвсем нямаше да повярвате :)

 • 9
  sephiroth avatar :-|
  Oberyn

  Много тъжни хейтъри сте, момчета.

  По стар български обичай веднага лепвате етикет на момчето, вместо да му кажете евала и да го поздравите. С този манталитет винаги ще си останем в блатото, което сме,

 • 10
  1024 avatar :-|
  1024

  До коментар [#9] от "Oberyn":
  Имам повече от 5 години ейч-арски опит във фирма от национален мащаб. С всякакви хора съм провеждал интервюта и досега нямам случай да назначим 23 годишен хлапак на мениджърска позиция да отговаря за пари. Иначе, имам случаи да ангажираме хора, абсолютно неадекватни като образование и опит, защото собствениците казват, че са роднини на членове на борда на директорите на еди кой си голям контрагент, или важен чиновник в администрацията. И е в голямо дружество с шефове, които не са от бившата номенклатура, ДС и т.н.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чумата на корупцията

Чумата на корупцията

Цената на газовата корупция

Цената на газовата корупция

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.