Една успяла жена в два мъжки свята
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Една успяла жена в два мъжки свята

Една успяла жена в два мъжки свята

Румяна Стойкова от "Сирма" за прехода й от програмист към мениджър

Юлиян Арнаудов
12011 прочитания

© АНЕЛИЯ НИКОЛОВА


Румяна Стойкова е завършила езиковата гимназия "Иван Вазов" в град Вършец, след което продължава образованието си в Икономическия университет във Варна. Там взима бакалавърска степен специалност "Компютърни науки", като през последната година на следването си работи като софтуерен разработчик в Sys Consulting. В компанията прекарва две години, след което заминава на платен стаж в T-Logic в Будапеща, Унгария, посредством студентската организация AIESEC. През 2005 г. се завръща в България, като започва работа в технологичната фирма "Сирма", първоначално като софтуерен специалист. През 2008 г. взима магистърска степен международни икономически отношения в УНСС, а през 2011 г. оглавява отдел "Международен бизнес и продажби" в "Сирма". Румяна Стойкова попадна сред дванадесетте финалисти в конкурса на "Капитал" Next Generation.

 

На 5 юни "Капитал" отличи победителите в конкурсa си за млади мениджъри и предприемачи NEXT GENERATION 2014. В него се оценяват личното кариерно развитие, лидерският потенциал, иновативността, отговорностите, финансовите резултати и постиженията на кандидатите. Големият победител в конкурса е Ивайло Пенев, ръководител "Управление на активи" в "Елана фонд мениджмънт" и портфолио мениджър на взаимните фондове на финансовата компания. Той получи пълна стипендия за Professional MBA обучение във WU Executive Academy, Виена (партньор на проекта). В конкурса бяха отличени още двама души, чиято награда е частична стипендия за същата MBA програма. Всяка седмица "Капитал Daily" представя един от 12-те финалисти. Днес това е Румяна Стойкова от "Сирма".

Жена в мъжки свят. При това не в един, а в два. Така най-кратко може да се опише Румяна Стойкова от технологичната фирма "Сирма". Тя започва кариерата си като компютърен програмист, но постепенно развива мениджърските си умения и сега си проправя път към ръководните позиции в компанията. В момента оглавява отдела за "Международен бизнес и продажби" към "Сирма" и  отговаря за разрастването на фирмата извън България. Румяна реално пробива в два доскоро смятани за доминирани от мъже професии – програмистите и мениджърите от средно и високо ниво. Освен това тя е един от многото успешни примери за хора, които са почнали кариерата си като компютърни специалисти и постепенно са се преквалифицирали като мениджъри в IT фирми. Както много други програмисти нейният път тръгва от специалността "Компютърни науки" в университета в нейния случай – Икономическия във Варна. Подобно на много кадри тя отива на стаж на Запад в Унгария. Но за разлика от други решава да се върне в България, където освен възможностите си за кодиране, развива и тези за управление и ръководство на бизнес екипи. Така тя разчупва напълно два от основните стереотипи в IT индустрията.

София via Будапеща

Началото на кариерата на Стойкова започва по класически начин – тя работи като софтуерен инженер във варненската Sys Consulting, като постъпва на работа година преди да завърши бакалавърската си степен. Малко след това решава да замине в Будапеща на стаж в T-Logic чрез студентската неправителствена организация AIESIC. Там работи по технологии на IBM, които й дават перспектива за допълнителна реализация на Запад. Това става в момент, в който Унгария тъкмо e приета в Европейския съюз и Стойкова започва да вижда предимствата на единния пазар и свободното движение на стоки и хора. Въпреки голямото изкушение да остане или да замине още по на запад, тя решава да се върне в България и да пробва да се реализира тук. Независимо че дори възнаграждението й като стажант е било по-голямо от това, което е традиционно в този бранш у нас. Тя решава да кандидатства в "Сирма", където по същото време (през 2005 г.) се търси специалист по IBM технологии.

"Исках да видя дали нещата и кариерата може да се случат в България, както се случват на Запад", коментира тя и добавя, че ако не беше получила мястото в "Сирма", най-вероятно е щяла да продължи да търси реализация извън страната. Стремежът за позицията е толкова голям, че тя кандидатства само за нея. "Затова в интерес на истината нямам голям опит с интервюта", признава Стойкова.

За позицията тя полага доста усилия да я получи – интервюто за работа е било доста интензивно, като е продължило почти цял ден. Напрежението си заслужава, защото тя получава работата и започва постепенно да се изкачва в стълбичката на компанията. "Получих обратна връзка веднага. Донякъде за избора им ми помогна фактът, че имах опит с IBM технологии, като по това време подобни умения бяха дефицитни в България", допълва тя. След това Стойкова започва да работи и по други проекти и технологии, които не се ограничават с тези на американския технологичен гигант.

От програмиране към управление

Румяна Стойкова разбива и един друг стереотип – че всеки програмист може да е гуру при кодирането и разработването на даден софтуер, но не е добър мениджър. Постепенно тя се развива от старши ИТ специалист в ръководител на проекти в "Сирма", а от 2011 г. оглавява международните продажби и разширяването на компанията в чужбина.

"Винаги съм знаела, че искам да водя нещата, а не просто да съм само изпълнител", признава Стойкова. Така, след като се връща в България и в IT сектора, решава да запише магистратура международни икономически отношения в УНСС.

Два фактора са я подтикнали да направи този стъпка – личен и професионален. Тя смята, че личният й подтик се дължи повече на целеустремения й характер – тя иска нещата да се случват. От друга страна, работата с определени проекти са отворили възможност Стойкова да се развива като мениджър. Един от тях е свързан с Бразилия, който тя ръководи. Той се състои от надграждане на софтуерно решение за електронна търговия на клиент на "Сирма". При него тя вижда мащабите, с които се работи, хората, с които  разговаря и координира. Успешното приключване и последваща поддръжка на проекта в Бразилия е доказало на ръководството на компанията, че Стойкова може да се справя с подобна управленска дейност. Така тя остава в отдела за бизнес развитие на "Сирма" с основна задача – развитие на партньорската й мрежа в световен мащаб.

Всичко това изисква амбициозност, последователност и упоритост – качества, които Стойкова смята, че притежава, и затова тя успява да се справи с новите предизвикателства. По този повод тя обича да цитира древната сентенция, че водата разбива скалата не с груба сила, а с постоянство. След успеха с бразилския проект Стойкова става част от екипа, отговорен за международния бизнес на "Сирма". Работата е предизвикателна, защото трябва да се координират действията на софтуерните разработчици и изискванията на клиентите.

Най-трудната част според нея е "да можеш да убедиш изпълнителния директор на компанията, че дадена идея има бъдеще, и той да заживее с нея, а след това да я пренесеш по същия начин и в софтуерния екип". Много често тя е сред хората, които пренасят идеи и концепции в компанията, след като са били видени или споделени при пътуванията и разговорите с клиенти в чужбина.

Бонус умение

Познанията й по програмиране влизат в употреба и след като вече е мениджър, макар и под друга форма. Оказва се, че е много важно в IT сферата голяма част от ръководния екип да е тръгнала от позицията софтуерен разработчик. Причината е, че така мениджърите познават целия процес по създаването и развитието на дадена програма, приложение или услуга. Затова уменията по програмиране продължават да помагат на Стойкова, но вече в една по-индиректна форма. Защото тя едновременно знае целия процес на разработка, но и бизнес аспекта на IT сектора. "Много е трудно на мениджъри, които идват от други браншове, в тези отдели да се справят. Те се справят, но просто им отнема повече време", коментира Стойкова. Познанието по работния процес на различните нива й позволява по-лесно да взима решения и да управлява зададените проекти.

Нежна гъвкавост

 

Едно от най-големите й предизвикателства в нейната кариера идва именно от факта, че е представителка на нежния пол в бранш, в който работят повече мъже. Това обаче според нея се е превърнало в един от основните й козове.

"Най-големите ми предизвикателства като софтуерен разработчик беше да се доказвам пред момчетата", коментира с усмивка Стойкова. Тя допълва, че по принцип в софтуерната индустрия по-голямата част от програмистите са мъже, според нея около 80%.

Стойкова е на мнение, че жените имат няколко предимства пред мъжете, когато става въпрос за програмиране. Едно от тях е възможността на нежния пол да върши по няколко задачи едновременно. Повечето мъже могат да се фокусират в една, максимум две посоки и се справят чудесно. Докато жените могат да се концентрират в още повече различни работи. Това качество на Стойкова й помага и в момента като мениджър.

"Стигнах до тази позиция, защото успях да съчетая и развия уменията си в няколко посоки – първо в областта на програмирането, а след това и в сферата на бизнеса", допълва тя. В същото време тя трябва да прави връзка между всичките отдели и да превключва начина на работа. Защото със софтуерния екип се взаимодейства по един начин, докато с бизнес клиентите – по друг, а с шефовете на компанията - по трети. "Жените са по-гъвкави и затова смятам, че те имат място във високите позиции на компаниите", заключва Стойкова.

Фирма във фирмата

Една от възможностите й за бъдещо развитие е създаването на самостоятелен бизнес. Стойкова се вижда след десет години да управлява собствена фирма. Въпросът е, че в момента трудно може да тръгне да развива паралелно с настоящата й работа втора дейност. "Задълженията ми включват комуникация с клиенти, които са в различни часови зони", споделя тя, като допълва, че много често й се случва късно вечерта след работа да се налага да провежда конферентни разговори с клиенти, които се намират от Австралия, през Азербайджан и Румъния. Стойкова смята, че заради това не й остава време да се занимава със самостоятелен бизнес. Тя споделя, че за да може да го направи, трябва да се откаже от настоящата си работа.

Възможността за самостоятелен бизнес обаче не остава илюзорна. Подобни инициативи се насърчават в рамките на групата "Сирма". Компанията приветства всякакви идеи и позволява да се развиват под формата на отделни дъщерни фирми. Плановете на "Сирма" са да се превърне в някаква степен в инвестиционна компания, която да развива и финансира интересни бизнеси в рамките на холдинга.

"След десет години определено се виждам да водя фирма. Големият въпрос, на който още нямам отговор, е дали ще бъде част от холдинга на "Сирма" или ще е изцяло моя", заключва Стойкова.

 

Пет минути с Румяна Стойкова

Като малка исках да стана... учител по математика.

По образование съм... информатик, а след това и икономист (международни икономически отношения).

Работата ми включва... комбинирането на различни знания - от софтуерни технологии до икономически и управленски аспекти, както и ежедневното решаване на казуси с клиенти, партньори, с висшия мениджмънт на компанията и софтуерните екипи.

Кариерата ми прилича на... една висока стълба, която изкачвам последователно, без да прескачам стъпала, за да науча нужните уроци на всяко ниво.

Затруднявам се, когато... се сблъсквам с посредственост, защото аз влагам във всяко свое начинание 100% от себе си.

Радвам се на работата си, когато... виждам как идеите стават реалност и когато клиентите намират в мое лице и в компанията, за която работя, не просто доставчикът на ИТ услуги, а технологичният партньор за техния успешен бизнес.

Най-важното, което научих от университета, е… че всяка теория с правилното разбиране и адаптиране има своето приложение в практиката.

Сега се уча от... многото клиенти, партньори и специалисти, с които се срещам по цял свят и които обогатяват знанията ми във всяка една сфера.

Бих посъветвала младите да... бъдат креативни, да са любопитни към новите неща, да бъдат упорити, постоянни и последователни, което би било полезно както за тяхното личностно и кариерно развитие, така и за обществото ни като цяло.

Румяна Стойкова е завършила езиковата гимназия "Иван Вазов" в град Вършец, след което продължава образованието си в Икономическия университет във Варна. Там взима бакалавърска степен специалност "Компютърни науки", като през последната година на следването си работи като софтуерен разработчик в Sys Consulting. В компанията прекарва две години, след което заминава на платен стаж в T-Logic в Будапеща, Унгария, посредством студентската организация AIESEC. През 2005 г. се завръща в България, като започва работа в технологичната фирма "Сирма", първоначално като софтуерен специалист. През 2008 г. взима магистърска степен международни икономически отношения в УНСС, а през 2011 г. оглавява отдел "Международен бизнес и продажби" в "Сирма". Румяна Стойкова попадна сред дванадесетте финалисти в конкурса на "Капитал" Next Generation.

 


Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

9 коментара
 • 1
  _tsiki_ avatar :-P
  _tsiki_ (otvratitelen nov sait)

  Сега да напишете и статия за мъж започнал работа като секретарка и станал счетоводител и развил идеята за собствена счетоводна компания.

 • 2
  bretschneider avatar :-P
  bretschneider

  Не лъжете хората да стават от програмисти Мениджъри, скоро Мениджърите ще им се наложи да започнат да пишат код или да фащат мотиката :)

 • 3
  rahovec avatar :-|
  rahovec


  "Като малка исках да стана... учител по математика."

  Кое нормално дете иска да е учител по математика!?!?! Аман от натегачи, отличници и меринджеи.

 • 4
  mkardjiev avatar :-P
  MMK

  По-клиширана статия не бях чел скоро: "Жена в мъжки свят. " и ми стана ясно какво може да е продължението...

 • 5
  opj1408164290374528 avatar :-|
  Daniel Stefanov

  Haters gonna hate....само това мога да кажа за долните коментари....вместо да се вземете в ръце....и да се пробвате да стигнете поне на 20% от написаното в статията....си седите и злобеете...

 • 6
  mmiu avatar :-P
  mmiu

  Лелката е доста некадърна мутреска, ми обясниха. Да е жива и здрава. Досадното е, че вече е тенденция Дневник да си промотират техните си хора... Прави впечатление.

 • 7
  mmiu avatar :-P
  mmiu

  До коментар [#5] от "Daniel Stefanov": "и да се пробвате да стигнете поне на 20% от написаното в статията...."

  Значи, ако четеш всяка статия и ѝ вярваш безрезервно.. какво говори това за теб? :D

 • 8
  person1950 avatar :-|
  person1950

  Елена Мирчовска (сиреч "mmiu") - дизайнер, аниматор и илюстратор (реших да Ви чекна досието и се оказахте далеч от ИТ индустрията, както предполагах), не ви отива такава арогантност. Жалко, че креативен човек като вас не носи позитивни мисли и емоции, с които да зарежда обикновените хора като нас.

 • 9
  mmiu avatar :-P
  mmiu

  До коментар [#8] от "person1950":

  stalk-вате ли, Анон? чак сте се регистрирали, за да се обяснявате, вие, "обикновения човек".

  нямате представа с какво се занимавам, защото не го пише онлайн. после, познавам бая хора, които са баш IT индустрията, буквално. не че ви е работа. пак ще спомена, не за вас специално:

  - не вярвайте на всичко, което четете в нета. дори да харесвате Дневник. журналистите НЕ СА IT-индустрията на България. в случая Дневник, като всяка медия в БГ, фаворизира определени групи и хора. ако имате възможност, попитайте човек от бранша. ако ви се четат вдъхновяващи истории за хора, започнали от нулата и направили много, четете англоезични статии, по възможност, информацията е по-проверена. "Сирма" е обратното на фирма, започнала от нулата, trust me, същото важи и за тази лелка.

  все едно де, едва ли някой, който е наясно, изобщо си прави труда да чете такива статии.


Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чумата на корупцията

Чумата на корупцията

Цената на газовата корупция

Цената на газовата корупция

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK