Гените ни говорят
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал
Новият брой: Новите визи

Гените ни говорят

Боряна Герасимова се нареди сред 12-те финалисти в националния конкурс за млади бизнес лидери на "Капитал" и "Кариери" Next Generation 2017

Гените ни говорят

Боряна Герасимова, съосновател и главен изпълнителен директор на NutriGen, пред "Капитал"

15542 прочитания

Боряна Герасимова се нареди сред 12-те финалисти в националния конкурс за млади бизнес лидери на "Капитал" и "Кариери" Next Generation 2017

© Надежда Чипева


Профил

Боряна Герасимова завършва информатика и след това магистратура по електронен бизнес и електронно управление в Софийския университет. Има 8 години опит в IT сектора в български и чуждестранни компании, включително в сферата на биоинформатиката и огромните масиви от данни. През февруари 2014 г. става съосновател и изпълнителен директор на компанията за генетични изследвания NutriGen. Услугата, която предлага, помага на хората да взимат информирани решения за здравето си, а на специалистите, работещи с тях – за създаването на персонализирани режими за хранене, спорт и лечение на редица заболявания. По-рано тази година Герасимова се нареди сред 12-те финалисти в националния конкурс за млади бизнес лидери на "Капитал" и "Кариери" Next Generation, в който се включиха рекордните над 70 участници.

Компанията

NutriGen предлага индивидуални решения в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката, разработени на базата на уникалния ДНК профил на всеки човек. Компанията използва набор от генетични тестове, съобразени с най-актуалните тенденции в контекста на персонализираната медицина, които помагат на хората да правят информиран избор за начина си на живот. Целта е ранна превенция на заболявания, лечение и подобряване на качеството на живот. Компанията предлага и безплатни обучения за специалисти, желаещи да въведат изследванията в работата си. Включена е в първия доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България за 2015-2016 г. и е пълноправен член на Българската асоциация по персонализирана медицина.

По професия сте софтуерен инженер. Как преминахте от IT сферата към генетиката?

Наистина изглежда като малко странен, нелогичен скок. Но това, което се случи тогава, е, че вече имах зад себе си 4 години кариера в IT сектора, бях на 26 години и ми откриха лимфом на Ходжкин. Подобна диагноза на толкова ранна възраст беше изключително шокираща за мен, защото изведнъж бъдещето ти изчезва. Всякакви планове, надежди, очаквания рухват. Рак в България се свързва почти автоматично със смърт. Аз самата в рамките на лечението ми неведнъж съм си мислила, че е настъпил краят. За щастие обаче лимфомът на Ходжкин се оказва едно от трите най-лечими онкологични заболявания в момента. В рамките на една година имах пълна ремисия и от 7 години вече съм напълно здрава.

След рака си задавах въпроси, свързани с липсата на смисъл в живота ми. Всеки момент чаках болестта да се върне, страхувах се и IT секторът вече се обезсмисли за мен. Имах усещането, че давам време от живота си, с което не разполагам. Новият смисъл за мен беше точно превантивната медицина. По този начин преобърнах изцяло перспективата на случилото се. Няколко месеца по-късно напуснах работата си, хвърлих се в това приключение и, общо взето, не съжалявам.

Как точно стигнахте до идеята да започнете бизнес с генетични изследвания?

Това, което тогава започнах да осъзнавам все повече и впоследствие се разгърна в моя настоящ бизнес, беше, че начинът на живот изключително много определя здравето ни. Започнах да се питам защо на такава ранна възраст имах рак, какво се е случило, за да се развие, какво да направя, за да се излекувам по-бързо, и какви мерки да взема, за да не се повтаря. Като човек в IT сектора, който работи с големи обеми информация, започнах да чета много по темата, за да мога да се ориентирам къде се намирам аз.

Целта ми беше да начертая режим на живот, който да ме поддържа здрава. Видях, че точно това липсва в нашето здравеопазване - всеки от нас да има план, който да го поддържа в добро здраве. Казвах си, редовно планираме какво да правим със семейството си, почивките си, кариерата си, но защо не планираме активно здравето си? В рамките на целия този процес се натъкнах на изследванията, свързани с нутригеномиката и нутригенетиката - сфери, които са много по-нова част от генетиката и се занимават с взаимодействието на гените ни с начина ни на живот и факторите на средата, в която живеем.

Първата ми мисъл беше, че искам да си направя тези изследвания, а втората - че, ако ги бях направила, преди да се разболея, може би нямаше да премина през всичко, което ми се случи. Което е хлъзгава мисъл, защото няма пряка връзка, но тогава бях запалена от тази идея и започнах да я презентирам пред различни публики. На една от тези презентации се срещнах с човека, който след това стана инвеститор в компанията - Младен Неделчев. Така се роди NutriGen.

Какви трудности срещнахте в началото?

Голямо предизвикателство беше, че започвах да създавам иновация на българския пазар в сектор, който не познавам. Нямах предишен опит в създаването на иновации, нито сериозен мениджърски, HR и стратегически опит. Просто скочих в дълбокото.

Друга трудност беше да намеря работеща стратегия за пазара, защото към онзи момент нямаше еквивалент. Пазарът на здравни услуги в България е малко обърнат. На Запад например ти имаш здравословен проблем, отиваш при лекар, той ти казва какви изследвания да направиш и какво да предприемеш. Тук сме наобратно - искаме да се самолекуваме, предписваме си лечения, терапии, хранителни режими и пр. Нямаме културата на превенцията. Да, прави се някаква профилактика, но хората нямат самоосъзнаване за необходимостта от превенция.

Самите специалисти пък не влагат достатъчно усилия в тази насока и не подтикват хората. Замислете се, защо човек трябва да се грижи за здравето си, когато е здрав? Отговорът е прост - защото тогава може да направи най-много, за да остане здрав. Това е и нашето послание - здравето трябва да се планира навреме, максимално рано.

Кога е максимално рано?

За мен 26 години явно беше прекалено късно. Тоест чисто индивидуално е. Живеем горе-долу в сходни фактори, сходна среда и начин на живот. Някои хора са здрави до много късна възраст и могат да злоупотребяват със здравето си, а други дори и да живеят здравословно, започват да се разболяват. Това означава, че всеки реагира на средата по различен начин. Именно тази индивидуална реакция изследваме чрез генетичните тестове, които правим. Въз основа на тази информация хората могат да вземат разумно решение за промяна на начина си на живот. А специалистите могат да създадат много ефективни протоколи за лечение, хранене, спорт и превенция.

Доколко са достоверни тези тестове? Какви гаранции дават?

Тези изследвания не дават гаранции, че пациентът няма да развие болестта. Около 70% от онкологичните заболявания са свързани със средата и начина на живот. Останалите са заради други генетични или наследствени фактори. Опитваме се да видим тази връзка - кои са факторите на живот, които влияят за развитието на определени болести. Например, ако човек има повишено ниво на възпаление в организма, ние го засичаме. И, знаейки, че тези метаболитни процеси не работят добре, даваме мерки как те да се подобрят - дали с хранене или с повишена спортна активност, дали с добавки и т.н. Така че няма как да дадем гаранция. Самото изследване не е напълно изчерпаемо - говорим за 23 хил. човешки гени, като ние изследваме само тези, на които можем да се доверим към момента. Непрекъснато прибавяме нови гени към тестовете - науката напредва постепенно, а заедно с нея и изследванията.

А как приемат лекарите вашите изследвания? Наблюдавате ли резистентност от тяхна страна?

Някои специалисти показват доста голямо съмнение към генетиката, защото я виждат като заплаха, като нещо, което ще им вземе работата. Това обаче е много погрешно схващане. Всяко генетично изследване е инструмент в тяхната работа, то не може да замени специалиста и неговите насоки. Генетичното изследване дава информация, а не решения. Специалистът дава решенията.

От друга страна, има и специалисти, които много ентусиазирано възприемат генетичните изследвания, които правим. Ние доста рано се ориентирахме в тази картина. Около година мина, докато разберем какво трябва да променим в първоначалната си бизнес стратегия. Към всяко изследване прибавихме консултация с лекар генетик, за да може той да поеме сложността от интерпретацията на резултата и тя да не пада върху крайния лекар. А и за да може самият пациент да разбере какво представлява резултатът за него, какви отговори дава за проблемите, които има, и каква предразположеност показва занапред.

Като втора стъпка разработихме наши вътрешни обучения, насочени към специалисти, които имат интерес за работа с генетични изследвания. Тези обучения са безплатни, могат да бъдат посещавани от всеки, без значение дали иска да работи с нас или не.

Колко струва подобен тест?

Цените на тестовете варират между 600 лв. и 900 лв. На българския пазар те се водят сред по-достъпните изследвания. В цената влиза цялата логистика с лабораторията, както и допълнителни консултации със специалист. Да, не са евтини, горе-долу са колкото една средна заплата. Но тук трябва да си зададем въпроса: "Скъпи спрямо какво?". Когато аз се разболях от рак, трябваше да дам 10 хил. лв. отгоре за допълнителни изследвания и медикаменти, въпреки че държавата уж беше поела цялата грижа. Така че превенцията на едно заболяване винаги излиза много по-евтино. А и имайте предвид, че тези изследвания са еднократни и важат за цял живот.

Кои са конкурентите ви на пазара и каква е стратегията ви спрямо тях?

Влизайки на пазара, ние нямахме конкуренция откъм типа услуга, който предлагаме, но самият пазар не го знаеше. Тоест бъркаха ни с тестове за хранителна непоносимост и диети, хората не можеха да разберат какво е генетично изследване и за какво се използва. Така че ние още тогава имахме нещо като конкуренция. Аз вече знам за два типа предложения за метаболитни изследвания, които са влезли на пазара, но нашето предимство е, че имаме изключително ноу-хау за приложението на тези изследвания. Разполагаме с множество обучени специалисти и мрежи от клиники, които знаят как да работят с нашите изследвания. Това ни помага да намираме индивидуални решения за пациентите. Изобщо търсим начини, по които да направим услугата ни още по-ефективна. Да, генетични изследвания има бол, но начинът, по който са навързани консултациите със специалисти и фармацевти, сам по себе си е иновация. Хващаш различни елементи, комбинираш ги по нов начин и получаваш нещо, което е много по-ефективно от отделните елементи.

Как се финансирате?

Започнахме с bootstrapping, т.е. инвестирахме сами в началото. За щастие с относително малка инвестиция успяхме да генерираме приходи и в момента компанията се движи доста добре, сравнително стабилни сме финансово. Ще търсим инвестиция за новите начинания, които започваме - създаване на нови генетични панели, разрастване на компанията и излизане на съседни пазари. Говорили сме с определени фондове, имаме контакти. Но това не ме притеснява, защото, когато имаш смислена идея, пари се намират отвсякъде. Парите са най-малкият проблем. Идеята и екипът са критичното за бизнеса.

Q&A

Кое е най-трудното решение, което е трябвало да вземете в кариерата си досега?

Наистина трудно решение беше да оставя IT сектора и да започна да правя компанията. Притеснявах се за здравето си и се страхувах какво ще стане, ако се разболея отново. Беше голям страх и продължава да е фактор. Сега съм изправена пред въпроса в каква посока да развивам компанията. Решенията не са лесни и ми е трудно да кажа кое е най-трудното. Трудно беше дори да реша да стана програмист.

Как успявате да балансирате между лично и професионално време?

Все още не съм намерила баланс, това е едно от личните ми предизвикателства. Едно от нещата, които умея най-добре, е да се фокусирам върху един проблем и да намеря решение. Когато насоча фокуса си към една сфера на живота си, тя започва да процъфтява, но всички останали страдат. След рака се концентрирах върху себе си, което ми помогна да оздравея - възстанових се в пъти по-добре, отколкото се очакваше след лечението. След това насочих усилията си към стартъпа и той започна да процъфтява, но за сметка на грижата за себе си, приятелите ми, семейството ми. И тук е голямото предизвикателство за мен - разделянето на фокуса на две. Така че не мога да кажа, че водя балансиран живот, и това много ме притеснява.

Какво е хобито ви?

Имам доста хобита, но най-голямото е да правя малки фигурки от полимерна глина, бижута. Малките детайли са ми страст. Другото е да ходя по планини.

Как се грижите за здравето си?

Гледам да съм доста информирана какво ме поддържа здрава. Пия определени хранителни добавки, които са съобразени с моята ситуация. Опитвам се да имам достъп до хубава качествена храна. Обожавам да готвя, много рядко се случва да ям навън. Опитвам се да се движа и теглото ми да е винаги в норма. Полагам грижи за психическата си хигиена. Имам изработена методология как да намаля негативните емоции, защото иначе много лесно прегарям. Не си позволявам будувания през нощта, защото организмът се възстановява много трудно след това.

Кой е повлиял най-много на кариерното ви развитие?

На първата част от кариерното ми развитие повлия много баща ми, понеже е програмист. На втората част от кариерата ми много повлиях аз и това, което преживях. А книгата, която ми е въздействала в този период, е на Виктор Франкъл - "Човекът в търсене на смисъл".

Интервюто взе Димитър Пижев

Профил

Боряна Герасимова завършва информатика и след това магистратура по електронен бизнес и електронно управление в Софийския университет. Има 8 години опит в IT сектора в български и чуждестранни компании, включително в сферата на биоинформатиката и огромните масиви от данни. През февруари 2014 г. става съосновател и изпълнителен директор на компанията за генетични изследвания NutriGen. Услугата, която предлага, помага на хората да взимат информирани решения за здравето си, а на специалистите, работещи с тях – за създаването на персонализирани режими за хранене, спорт и лечение на редица заболявания. По-рано тази година Герасимова се нареди сред 12-те финалисти в националния конкурс за млади бизнес лидери на "Капитал" и "Кариери" Next Generation, в който се включиха рекордните над 70 участници.

Компанията

NutriGen предлага индивидуални решения в сферата на нутригеномиката и нутригенетиката, разработени на базата на уникалния ДНК профил на всеки човек. Компанията използва набор от генетични тестове, съобразени с най-актуалните тенденции в контекста на персонализираната медицина, които помагат на хората да правят информиран избор за начина си на живот. Целта е ранна превенция на заболявания, лечение и подобряване на качеството на живот. Компанията предлага и безплатни обучения за специалисти, желаещи да въведат изследванията в работата си. Включена е в първия доклад на Глобалния предприемачески мониторинг (GEM) за България за 2015-2016 г. и е пълноправен член на Българската асоциация по персонализирана медицина.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

Чумата на корупцията

Чумата на корупцията

Цената на газовата корупция

Цената на газовата корупция

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. OK