Учителят предприемач

"Има една пропаст между образователните политики и класната стая. Ние предлагаме да я затворим", казва Елица Костова, основател на Edu Compass

Учителят предприемач

Елица Костова, основател на Edu Compass, пред "Капитал"

6661 прочитания

"Има една пропаст между образователните политики и класната стая. Ние предлагаме да я затворим", казва Елица Костова, основател на Edu Compass

© Надежда Чипева


Профил

Елица Костова е от онези хора, които не могат да стоят на едно място, или както тя се изразява: "Аз не съм човек и само работя." Израства в Куба, което може би я подтиква да завърши Софийския университет с испанска филология. По-късно се дипломира като магистър по управление на образованието към City University of London, а това лято завършва втора магистърска програма, този път по иновации в Innovation Starter и Висше училище по застраховане и финанси. Няколко години е учител в Англо-американското училище в София, където намира призванието си - кариерно и личностно развитие, а след това преминава през различни компании и проекти, "лутайки се" между различни кариерни възможности, докато най-накрая не решава да даде началото на собствени проекти в областта на образованието. Елица Костова е сред финалистите на тазгодишното издание на "Капитал" и "Кариери" Next Generation.

За компанията

Edu Compass Foundation е открита през 2015 с цел да се подпомага диалогът между училищата и институциите, като се създават методологии и се превеждат работещи политики на разбираем за класните стаи език. Помага на над 2000 младежи в четири български града, като само в София работят с над десет училища. Освен това започва още няколко проекта под шапката на Career Guide, включително Scale up your career и Career rEvolution.

Започвате като учител по испански език, българска култура и кариерен консултант в Англо-американското училище. Как стигнахте от учител до основател на фондация?

- Аз винаги съм била учител предприемач. В един момент организацията, от която си част, става тясна за това, което ти можеш да предложиш. Нещата, които бях стартирала паралелно на работата си в Англо-американското училище, станаха твърде големи: още от третата година, когато бях там, започнах да правя курсове, да работя с младежи в неравностойно положение за кариерното им ориентиране. На четвъртата година направих програма за личностно развитие "1 от 100". Известно време работих във "Фаст трак", компания за бизнес консултиране, но отново ми отесня. И вече от около година се занимавам изцяло с моите си неща, но важното е, че аз започнах с тях много преди да напусна работата си. Не съм планирала съзнателно и целенасочено как точно ще се случат нещата.

Казвате, че вие не сте знаели с какво да се занимавате. От личния си опит ли почерпихте вдъхновението за Edu Compass и другите инициативи за кариерно консултиране?

- Лутайки се, срещнах различни програми за личностно развитие. От тях си взех по нещо, но открих, че няма програма, която да ми помогне да видя кои са силните ми страни, какво искам да постигна и по какъв начин тези неща се комбинират и могат да се превърнат в работеща кариера. Колкото и да е странно, започнах да си чертая мои схемички и всъщност през цялото формално и неформално мое обучение те се превърнаха постепенно в програма. В един момент всичко, което аз ползвах като курсове и като документи, проработи и затова започнах да създавам мои си програми.

Кои са основните предимства и недостатъци на Edu Compass?

- Има една пропаст между образователните политики и класната стая. Ние предлагаме да затворим тази пропаст - това е най-голямото ни предимство, защото, от една страна, имаме опит с образованието, от друга страна, имаме опит в корпоративния свят, с университети, с финансови институции и тази палитра ни позволява да преборим пропастта между образователните политики и това, което се случва в класните стаи. Това е един цялостен процес, който накрая да стигне до ученика и да даде резултат.

Това, което ни липсва все още, е малко повече публичност и гласност. Една от основните критики на екипа към мен винаги е била, че се фокусирам твърде много върху вътрешните процеси и създаването на съдържание и не чак толкова върху споделянето с общността на това, което правим.

Наскоро сте започнали и друг консултантски проект, но той не просъществува. Коя беше голямата грешка?

- "Воксес" (Voccess) започна като компания за корпоративно консултиране, но този проект не оцеля, защото екипът се разпадна. Имахме доста различни визии и в момента "Воксес" като проект не функционира.

Какво тогава представлява Career Guide и как се различава от Edu Compass?

- В рамките на Career Guide има два проекта. Едното е Career rEvolution, което е насочено към младежи между 16 и 22 години, като там имаме програма за кариерно ориентиране, онлайн модули, които я надграждат, настолна игра да реализират една своя цел и клуб алумни, където доста често им намираме работа, стаж и ги пращаме на обучения в чужбина. Другото нещо е Scale up your career, което е програма за кариерно развитие на възрастни и цели да открие кои са онези силни страни, онези неща у човека, на които той може да заложи и ще са по-успешни от други. Помагаме на хората да изградят визия и да се стремят към нея, защото, колкото и елементарно да звучи, много хора не разбират какво означава да имат визия за живота си.

Кое ви вдъхновява да продължавате да се занимавате с нови проекти?

- Успехът на старите. Сега се връщам от летния ни лагер за кариерно ориентиране с Career rEvolution и там имаше едно момче, което е дошло само заради майка си. Но каза, че това е най-хубаво нещо, което някога някой е правил за него. Имаше един друг младеж, който каза, че никога досега не се е чувствал приет и не е вярвал, че може да има нормална реализация, защото е "по-странен". Обратната връзка на тези младежи ме кара да вярвам, че нещата могат да се случват и успехите, които виждаме в нашите участници, е нещото, което ме вдъхновява да продължим напред.

Как ще характеризирате пътя си дотук?

- Беше си като построяване на едно небесно царство. Не е лесно човек да построи нещо около автентичното си призвание и мечтите си. Много често хората казват "фокусирай се върху едно нещо". Истината е, че аз съм се фокусирала върху едно нещо и това е развитието на човешкия потенциал, но то започва от младежите, после възрастните и после компаниите и как тези компании ангажират младежите. Това е един цялостен път. Било е ужасно трудно в началото, защото всичко стартира с мои собствени средства. Но когато правиш няколко неща паралелно, преди всяко едно от тях да порасне достатъчно, ти не си достатъчно голям. В момента обаче се чувствам изключително добре, защото всеки от тези проекти е самостоятелен, самоиздържа се и може да се разраства.

Кои бяха най-големите предизвикателства?

- Най-трудното беше да станем разпознаваеми, защото особено в тези сфери, на които хората биха сложили като етикет личностно развитие, обикновено пътят е наобратно - човекът първо става известен и после създава нещо, а ние първо създадохме нещо и после започнахме да излизаме на пазара отвъд уста на уста. Това е все още процес, не мога да кажа, че сме постигнали напълно целите си. Другото беше създаването на добър екип. Имало е моменти, когато наличният екип не е успявал да се стикова и може би тук урокът за мен е "бързо срежи това, което може да ти провали бизнеса".

Къде се виждате след пет години?

- Да имаме програми поне в 10 столични училища и в поне пет различни български града, както и да сме реализирали двата големи европейски проекта за "Образование за мир" и онлайн платформата за кариерно ориентиране в поне пет европейски държави. Най-важното е екипът ни да е от поне 10 души, които прегръщат и харесват идеята за брутална дисциплина.

Кои са важните качества, за да се управлява един бизнес?

- Ключова е визията, да виждаш крайния резултат. Имало е моменти, в които само аз виждам крайния резултат. В тези моменти аз трябва да държа тази визия в себе си и да я комуникирам по разбираем начин на целия екип. Второто е комуникация и вдъхновение и третото нещо е решителност, т.е. в момента, в който трябва да се вземе не много популярно решение, например да се откаже проект, който би могъл да донесе много пари, но не е част от стратегията на съответната компания, категорично трябва да се вземе решение. Другото нещо, което не е много популярно, е брутална искреност и брутална дисциплина, защото не можем да си позволим да не живеем това, което преподаваме.

Какъв тип лидер сте?

- Определям себе си първо като строг лидер, защото имаме нужда от някого, който да държи мотивацията и настроението, но и от някого, който да държи дисциплината. Категорично има нужда от лидерство и това е специфично за нашата сфера. Там, където се намира образованието в момента, с целите, които си поставя, и степента, на която ги постига, има нужда от строго лидерство. Разбирам, че е много по-модерно демократичното лидерство, но в рамките на беглия ми опит във "Фаст трак", когато консултирахме компании от всички точки на света, видях, че там, където някой по някаква причина е изградил по-голяма дисциплина, нещата се случват много по-добре. Колкото и да е модерно и чудесно демократичното лидерство, не би следвало дисциплината да бъде някакво външно наложено правило, а наистина желанието на хората да постигнат целите си.

Как ще характеризирате успеха си дотук?

- Като вървене срещу всички митове и предразсъдъци - един кръстоносен поход срещу всичко и това е едно от нещата, които най-много ме мотивират. До съвсем скоро всички ми казваха, че това няма да се случи, а вече ние имаме и финансови, и обществени доказателства, че се получава. Реализирахме много от нещата си много бързо, но това се случи въпреки много наслоени стереотипи, че трябва да се фокусираш върху едно нещо, че в образованието няма пари, че никой не знае какво е това кариерно консултиране и никой не го иска това нещо.

Вие финансирате с лични средства и двата проекта. Какви уроци научихте?

- Първото нещо е човек да престрада, че стои вкъщи и работи, докато другите са на почивка. Второто е отново да има много добра дисциплина и аз по отношение на проектите си винаги съм имала много голяма дисциплина.

Казвате, че често са ви съветвали да се концентрирате върху едно нещо. Трябва ли да има човек фокус, за да е успешен?

- Зависи какъв му е профилът. Моят профил е такъв, че аз не мога да се занимавам само с едно нещо, защото няма да съм достатъчно успешна. Хората с такъв профил са като пчелички между различните си проекти и всеки опрашва другия и го прави по-богат. Няма един размер, който да пасва на всички, и това е много важно послание, за да бъде човек щастлив. Няма как, ако мозъкът ти е настроен като на Илън Мъск, ти да искаш да бъдеш Пикасо или обратно. Трябва да намериш това, което работи за теб. За мен работи да съм фокусирана върху много неща, за други хора работи да са фокусирани върху едно нещо, а за трети - да намерят това, което ги държи тук, на земята, и всичко останало ще е творчески хаос.

Q&A

Кое е вашето хоби?

- Много обичам да танцувам ориенталски танци. Танцувала съм и салса, и танго, но може би това, което най ми харесва, са дворцовите стилове ориенталски танци. Занимавам се и с тантра, което е клон на йогата и се фокусира върху дихателни практики.

Без кое устройство и кое приложение не можете?

- Абсолютно не мога без телефона си. Като изключим всичките социални мрежи, може би любимото ми приложение е за цикъла на съня ми, защото много държа да си следя и крачките, и цикъла на съня.

Каква литература четете?

- Обожавам книги, но най-забавното е, че аз чета основно професионална литература. В момента чета две книги - едната е "Край на скуката в час" с техники как учениците да бъдат ангажирани, и другата се казва "Психокибернетика" и разглежда как образът, който си създаваме, управлява живота ни. Толкова съм влюбена в работата си, че почти не чета художествена литература, но все пак последното нещо, което прочетох като художествена литература, е "Любов" на Елиф Шафак.

Коя е храната на мозъка за вас?- Шоколад... шоколад и вино... Шоколад и бяло вино!

Интервюто взе Тихомира Дончева

Профил

Елица Костова е от онези хора, които не могат да стоят на едно място, или както тя се изразява: "Аз не съм човек и само работя." Израства в Куба, което може би я подтиква да завърши Софийския университет с испанска филология. По-късно се дипломира като магистър по управление на образованието към City University of London, а това лято завършва втора магистърска програма, този път по иновации в Innovation Starter и Висше училище по застраховане и финанси. Няколко години е учител в Англо-американското училище в София, където намира призванието си - кариерно и личностно развитие, а след това преминава през различни компании и проекти, "лутайки се" между различни кариерни възможности, докато най-накрая не решава да даде началото на собствени проекти в областта на образованието. Елица Костова е сред финалистите на тазгодишното издание на "Капитал" и "Кариери" Next Generation.

За компанията

Edu Compass Foundation е открита през 2015 с цел да се подпомага диалогът между училищата и институциите, като се създават методологии и се превеждат работещи политики на разбираем за класните стаи език. Помага на над 2000 младежи в четири български града, като само в София работят с над десет училища. Освен това започва още няколко проекта под шапката на Career Guide, включително Scale up your career и Career rEvolution.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.

Влезте в профила си

Всеки потребител може да чете до 5 статии месечно без да има абонамент за Капитал.

Вижте абонаментните планове
Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.


0 коментара

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал