Пазарите реагираха с понижение на избора на Тръмп, но без паника

Най-губещ се оказа японският Индекс Nikkei, докато в Европа спадът е под 2%

Борсите реагираха с понижения в деня на изборите и победата на Доналд Тръмп. Инвеститорите обаче не показват признаци на паника. Най-потърпевши бяха азиатските пазари, които реагираха на първите данни за победа на кандидата на републиканците в отделните щати. С началото на сесията в Европа обаче ситуацията се успокои, като спадът на основните индекси се ограничи до под 2%.

В Япония Nikkei 225 се срина с 5,43% рано тази сутрин, след като победата на кандидата на републиканците в щата Флорида, Охайо, Северна Кариолина и Айова му осигури 244 гласа при нужни 270. Това изненада инвеститорите на всички пазари, като азиатските акции бяха първите пострадали. Корейският Kospi спадна с 2.42%, а Shanghai Composite изгуби 0.44%

true

Investing.com

Американските индекси затвориха с повишения, докато Клинтън беше начело. Фючърсите на S&P 500 обаче отразяват междинните резултати, като се понижават с 4.16%.

Доларовият индекс изгуби цели 1.5%. Американската валута губи 1.93% срещу еврото до 1.1235 и процент срещу паунда до 1.2508. Йената поскъпва с близо 3%, след като инвеститорите се стекоха при японската валута. Швейцарският франк също поскъпна, добавяйки 1.69%. Мексиканското песо достига най-ниската точка спрямо долара в историята, губейки 11.50%, заради плановете на Тръмп да преразгледа търговската политика със страната.

Над два процента е понижението на петрола, като WTI и Брент се котират съответно на 43.88 и 44.98 долара за барел, след което цените се успокоиха. Златото поскъпна с 3.36% до 1 316.05 долара за тройунция, като инвеститорите в акции търсят убежище. В последствие обаче цената се върна под 1300 долара, задържайки се около това ниво.

Информацията е обновена в 11.00 часа.

Още от Капитал