Фондовите борси в САЩ направиха най-големия дневен спад след избирането на Тръмп

Притесненията, че краят на евтините пари е съвсем близо, натискат цените на акциите

За миналата седмица капитализацията на S&P500 се е понижила с почти 1 трлн. долара
За миналата седмица капитализацията на S&P500 се е понижила с почти 1 трлн. долара    ©  Reuters
За миналата седмица капитализацията на S&P500 се е понижила с почти 1 трлн. долара
За миналата седмица капитализацията на S&P500 се е понижила с почти 1 трлн. долара    ©  Reuters

Фондовите борси в САЩ направиха най-големия си дневен спад от избирането на Доналд Тръпм за президент преди малко повече от година. В петък индексите на Уолстрийт загубиха между 2 и 2.5% заради притесненията на инвеститорите, че ускореният икономически растеж ще накара централните банки да действат по-смело и ще сложат край на политиките на евтини пари. Повечето вече започнаха този процес.

Сигнал за това бяха разпродажбите на 10-годишни американски държавни облигации, чиято доходност се покачи до почти 3%, което е най-високото ниво от 2014 г. Това означава, че инвеститорите очакват повишение на лихвите. Последното би забавило растежа на бизнеса и корпоративните печалби и оттам - на цените на акциите. Това беше и причина за спада при последните. От избирането на Доналд Тръмп за президент през ноември 2016 г. цените на акциите ускориха растежа си заради обещаните стимули за икономиката и прокарания план за намаление на данъците.

"Всичко е заради лихвените проценти, а фондовите борси най-накрая отново започнаха да обръщат внимание на облигационния пазар", коментира пред Financial Times Джюриен Тимур, макроикономист във Fidelity Investments.

Катализатор за спад на пазарите в петък бяха данните за заплатите в САЩ, които се оказаха, че са нараснали по-бързо от очакванията.

Освен това в момента инвеститорите продължават да са изнервени, след като с началото на годината индексите отново покориха исторически върхове, а все повече хора си задават въпроса идва ли време за корекция.

В петък Dow Jones 30 се понижи с 2.5%, а за седмицата загубата му е 4.1%. Широкият S&P 500 се прости с 2.1% за ден, а за седмицата с 3.9%, което му костваше 945 млрд. долара изтрита капитализация.

Още от Капитал