Пансион за възрастни
Абонирайте се за Капитал

Всеки петък икономически анализ и коментар на текущите събития от седмицата.
Съдържанието е организирано в три области, за които Капитал е полезен:

K1 Средата (политическа, макроикономическа регулаторна правна)
K2 Бизнесът (пазари, продукти, конкуренция, мениджмънт)
K3 Моят капитал (лични финанси, свободно време, образование, извън бизнеса).

Абонирайте се за Капитал

Пансион за възрастни

Пансион за възрастни

Старческите домове са търсена услуга, но местата в тях са ограничени

Гергана Михайлова
56727 прочитания

© Надежда Чипева


Комуна за родители

Вариант за обгрижване на възрастни хора е организация на принципа на родителските кооперативи за отглеждане на деца. В по-голям апартамент или къща се настаняват няколко души, а в грижите за тях се редуват в различните дни техните близки. При необходимост от медицински грижи се ползват услуги на повикване. Идеята обаче рядко се прилага на практика.

Нито е признак на неблагодарност, нито на слабост: подсигуряването на настаняване в старчески дом означава познаване на проблема и отговорно отношение към потребностите на третата възраст. Да, те са специални, а оттам и скъпи. И за да не е сблъсъкът с тях тежък и драматичен, е добре към темата да се подходи отрано и в стила на дългосрочния инвеститор. Защото това може да спести време, пари и главоболия.

Четири варианта и как да се ориентирам

В България възможностите за обгрижване на възрастен човек (обикновено над 80-годишен), са най-общо четири: 1) наемане на домашен помощник или частен медицински екип, 2) личен асистент, 3) с настаняване в държавен дом за стари хора или 4) постъпване в частно заведение.

Първият вариант е удачен, когато човекът е подвижен и има по-скоро нужда от санитар и помощ за приемането на предписаните лекарства. Грижите на една медицинска сестра в София струват около 800 лв. на месец, и то за 8-часов ангажимент. Ако случаят е по-тежък, е необходимо да се наеме втори помощник за нощните дежурства, което съществено повишава разхода. Проблемът с този вид обгрижване е, че възрастният човек обикновено е затворник в дома си и е лишен от социални контакти и общуването с връстници, което не помага за възстановяването му и за поддържането на добър жизнен тонус.

Програмата с личните асистенти не се слави като ефективна, още повече че се отнася само за възрастни в тежко състояние. Откакто се финансира не по оперативна програма, от националния бюджет, са трудни за покриване критериите за одобрение, е видно от отзиви в публичното пространство.

Настаняването в държавен старчески дом е най-евтиният, но същевременно и най-труднодостъпният вариант заради огромния брой желаещи и ограничения брой места. Към тях се ориентират хора с ниски доходи, които нямат на кого да разчитат за финансова подкрепа. Цената на услуга се измерва в 70% от дохода на домуващия, без значение какъв е размерът на пенсията му. Хората с по-големи доходи или в по-тежко здравословно състояние нямат предимство пред останалите при настаняването.

В страната работят 82 старчески дома с общ капацитет 5605 места. Проверка на "Капитал" към края на март показва, че всички легла в тези институции са заети, а листата на чакащите наброява 1064 души. Най-дълги са опашките за настаняване в големите градове като София, Пловдив, Русе, Велико Търново, но много чакащи има за домовете в Сливен, Ямбол, Добрич, Берковица и Трявна.

Приемането става по реда на подаденото заявление. Желаещите да ползват услугата в държавен дом за стари хора подават писмено заявление по настоящ адрес до директора на дирекция "Социално подпомагане", където изготвят оценка за потребностите на лицето. Сред минусите на държавните домове са по-лошите битови условия заради хроничното недофинансиране и факта, че заедно съжителстват както относително самостоятелни хора, така и много тежки случаи, които получават палиативни грижи. Това създава тягостната атмосфера и усещането, че постъпващите в дом са обречени.

Четвъртата възможност за обгрижване на възрастни хора - настаняването в частна институция, също може да се окаже предизвикателство заради по-високите цени, липсата на свободен капацитет и трудността да се прецени доколко грижите, които предлагат там, са качествени. Най-голям брой пансиони има около София, където броят им е около 40. Повечето от тях са с малък брой легла (между 15 и 20) и се обслужват от скромен екип, състоящ се от една-две медицински сестри и няколко санитари. Лекар идва на периодична визитация или на повикване. В много от случаите лекарят е и собственик на старческия дом, което подсигурява регулярна и адекватна грижа.

Цените в частните домове започват от 580 лв. до 800 лв. месечно за настаняване в двойна стая и 1200 лв. месечно за настаняване в единична стая. В това са включени санитарните и медицинските грижи, храната, рехабилитацията, а лекарствата обикновено се поемат от здравната каса. Извън столицата могат да се намерят домове и за 500 лв.

За възрастните в по-тежко състояние: дементни, обездвижени, които не могат да се хранят сами и имат нужда от постоянни вливания и болкоуспокоителни, разноските са по-високи - между две и три хиляди лева на месец.

Изборът на частен дом

е трудна задача, защото за разлика от хотелите тук няма система, която да категоризира заведенията, а и в много случаи добрата сграда и материалните удобства не са гаранция, че персоналът е професионален в обслужването на възрастни хора. Тъй като това се оказва рентабилен бизнес, изкушени да се впуснат в него напоследък са и предприемачи без специален опит, което води до оплаквания.

"В момента основният фактор, по който хората избират дом за възрастни, е цената", показва практиката на д-р Емил Янков, собственик и управител на Медицински комплекс и Резиденция за възрастни "Сердика". Препоръката му е винаги да се прави личен оглед на мястото.

Докторът обяснява и защо София е такъв притегателен център за тази индустрия: "Възрастните хора предпочитат да са настанени близо до техните близки. А и хората, които живеят и работят в София, но са родени в провинцията, предпочитат да издърпат родителите си тук. Примерно счупва си възрастният човек крака, вижда се, че има риск да падне пак, и близките му предпочитат да го приберат наблизо, за да го наблюдават."

Другата причина, поради която тази индустрия се развива около София, е, че сложни медицински интервенции в провинцията вече почти не се извършват. "Тези хора идват на операция тук и излизат от болницата, изписани с диагноза "стабилизиран". Само че близките им получават един човек, който няма нищо общо с онзи, когото са познавали преди. Освен това в такова състояние пациентът трудно понася дългите пътувания. И тогава се обръщат към нас за настаняване и рехабилитационни грижи. Обикновено за три седмици успяваме да изправим човека на крака", обяснява д-р Янков.

По думите му специализираните болници за рехабилитация след подобен инцидент, които са основно държавни, не приемат хора директно след претърпяна операция и това отваря ниша на пазара. Така през 2014 г. в столичния квартал "Овча купел" отваря Медицински център и Резиденция за възрастни "Сердика". В момента капацитетът й е запълнен, а собствениците й инвестират във втори подобен комплекс, който ще се намира в Банкя и ще може да поеме 190 домуващи. Отварянето е планирано за това лято.

Поглед в бъдещето

Като дипломиран специалист в грижата на възрастни хора и инвеститор на този млад за България пазар д-р Янков има визия какво може да се направи, за да се реши проблемът с липсата на места по домовете и таксите да не са непосилни за повечето хора. "Това, което би трябвало да направи държавата, е да въведе законодателство по проблемите на възрастните хора. Може да се въведе система за оценка за здравословното състояние на човек и прогноза за следващите 10-11 години. На базата на тази прогноза може да се прави оценка на доходите и социалните служби да преценяват този човек каква услуга може да си позволи, за да е ясен кръгът на домовете, в които би могъл да постъпи.

По света има варианти, докато са млади и самостоятелни, хората да инвестират в стаи в домовете за възрастни и когато вече имат нужда от настаняване, те са на практика собственици и заплащат само таксата за обслужване и медицинска грижа. Могат да се сключват застраховки, в случай че пенсията е недостатъчна, за да покрие таксата за дома. Тогава застрахователят или държавата се включват в доплащане на разликата", смята специалистът, с което дава да се разбере, че проблемът не е в липсата на средства, а в слабата организация.

Инцидентите с възрастни могат да се избегнатд-р Емил Янков, Медицински комплекс и резиденция за възрастни "Сердика"

В живота има пет събития, които водят до трайна функционална зависимост. Това са деменция, ортопедична травма, инсулт, кардиологичен инцидент или кардиологично заболяване. Много често тези инциденти могат да бъдат избегнати, ако преди това има качествено наблюдение и възможност за независим живот в резиденция за възрастни, както ние наричаме нашите домове.

Инвестираме в създаването им, защото виждаме потенциала от това да има места, на които хората сами да пожелаят да дойдат заради грижите, които ще получат, и заради социалната среда, която ще открият. Демографската структура така се промени, а и медицината така напредна, че хората вече имат по-голяма продължителност на живота и страдат предимно от хронични заболявания, за които се нуждаят от постоянна грижа и наблюдение, а не толкова от спешна медицинска помощ.

Повечето домове за стари хора изпълняват функциите и на хосписи и предлагат специализирани грижи поради факта, че хората ги търсят само след като вече техният близък е претърпял инцидент и има реална нужда от настаняване, тъй като не може сам да се грижи за себе си.

Комуна за родители

Вариант за обгрижване на възрастни хора е организация на принципа на родителските кооперативи за отглеждане на деца. В по-голям апартамент или къща се настаняват няколко души, а в грижите за тях се редуват в различните дни техните близки. При необходимост от медицински грижи се ползват услуги на повикване. Идеята обаче рядко се прилага на практика.

Благодарим ви, че четете Капитал!

Вие използвате поверителен режим на интернет браузъра си. За да прочетете статията, трябва да влезете в профила си.
Влезте в профила си
Всеки потребител може да чете до 10 статии месечно без да има абонамент за Капитал.
Вижте абонаментните планове

1 коментар

Нов коментар

За да публикувате коментари,
трябва да сте регистриран потребител.


Вход

Още от Капитал

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност.