Овладей хаоса с паролите

Оптималното решение е мениджър за управлението им, но всеки си има своите предимства и недостатъци

Мениджърите на пароли обикновено изискват плъгин за интернет браузър
Мениджърите на пароли обикновено изискват плъгин за интернет браузър    ©  Shutterstock
Мениджърите на пароли обикновено изискват плъгин за интернет браузър
Мениджърите на пароли обикновено изискват плъгин за интернет браузър    ©  Shutterstock

Най-добрата практика, която ни държи в безопасност онлайн, е да използваме различни пароли за всеки от акаунтите ни. Запомнянето им обаче може да е трудно, особено когато те са сложни комбинации от символи. Най-оптималното решение на този проблем е използването на мениджър на пароли. Това са програми или уеб услуги, с помощта на които може да съхранявате всичките си пароли на едно място в надеждно криптирана база данни, която е заключена с една основна парола.Тези приложения надграждат стандартната функция за запомняне, като позволяват синхронизиране на данните.

Да определим кой мениджър на пароли е най-подходящ за нас обаче не е толкова лесно - всеки има своите уникални предимства и недостатъци. Някои такива програми съхраняват криптираните ни данни на твърдия диск на устройството, което използваме, докато други ги качват на собствени сървъри, което дава достъп до тях от всяко свързано с интернет устройство. Мениджърите на пароли обикновено изискват плъгин за интернет браузър, като идеята му е, докато сърфирате из уебпространството, той да улавя данните в различните сайтове. След като веднъж ги "улови", софтуерът ще ги използва, за да ви логва автоматично. Повечето мениджъри на пароли анализират логин детайлите и могат да сигнализират, ако се окаже, че преизползвате данни или залагате на кратки и несигурни пароли.

LastPass

LastPass e вероятно най-добрият мениджър на пароли за повечето потребители. Приложението е лесно за употреба и има както браузър версия, така и мобилна за iOS и Android. Една от най-добрите характеристики на LastPass е възможността да генерирате силни пароли за всички ваши акаунти, които след това се съхраняват. LastPass има и добра интеграция с всеки от по-популярните браузъри, както и опции по подразбиране за Windows и MacOS. А това е важно, тъй като бихте искали, независимо от браузър и операционна система, бързо и лесно да попълвате необходимите данни. В тази връзка LastPass използва собствен облачен сторидж с дълбоко криптиране за синхронизиране на всички данни.

Освен това приложението има и други полезни функции. Притежава комплексен генератор на пароли и анализатор на сигурността, който ще прегледа всичките ви пароли и ще предложи оптимизация, ако това е необходимо. Може да съхранява бележки и цели профили за попълване на акаунти. LastPass има безплатна и платена версия - независимо коя от двете решите да използвате ще можете да съхранявате неограничен брой данни за вход в защитена с главна парола среда и ще може да попълвате автоматично онлайн формуляри. Цената на премиум плановете започва от 36 долара на година за един човек, като е достъпен и семеен план за 48 долара годишно за до шест души. Предимствата на платената версия са, че данните се синхронизират на различни устройства, съхраняват се пароли за настолни програми и може да споделяте папки с други хора. Също така получавате достъп до програмите за двуфакторно удостоверяване Yubikey и Sesame, както и възможността да направите план за авариен достъп, който да предостави на друг човек акаунта, ако за определен период от време сте неактивни.

Dashlane

С изключителната си лекота на използване и възможността за съхраняване на бележки Dashlane е основният конкурент на LastPass. В допълнение към десктоп версията на софтуера за Windows, има и добавки за браузъри и мобилни версии. Сред предимствата на приложението са двуфакторното удостоверяване, възможността за автоматична синхронизация на паролите между различните устройства, опцията за споделяне на паролите с доверен човек при спешни случаи, както и възможността да съхранявате записи за вашите разплащателни карти и сметки. Основният му недостатък е, че невинаги запазва логванията от браузър. Софтуерът е наличен за почти всички оперативни системи – за Windows и MacOS при настолните компютри и за Android и iOS на мобилни устройства. Всички най-важни функции на приложението могат да бъдат намерени в безплатната версия, а премиум вариантите започват от 39.99 долара годишно.

1Password

Ако имате по-сериозни притеснения за това къде се съхраняват данните Ви, то 1Password е приложението за Вас. Със силен генератор на пароли, както и доброто съхранение на потребителско име и парола (включително сигурно споделяне), той се отличава с интуитивния потребителски интерфейс и вградената услуга "наблюдателна кула", предназначена да уведомява за нарушения. Цифровият портфейл на софтуера също позволява да запазвате безопасно всичко - от данни за вход и информация за кредитна карта до бележки и мрежови пароли.

Тези допълнителни опции обаче идват със своята цена – не само откъм пари, но и откъм качество. 1Password струва 36 долара годишно за един потребител, 60 долара за петчленно семейство, а бизнес предложенията с разширени функции за контрол започват от 48 долара. Еднократната покупка ви позволява да синхронизирате всичко локално, но можете също да използвате софтуера, за да синхронизирате информацията между устройствата чрез Dropbox, iCloud или друг удобен метод. Другият значителен недостатък е липсата на безплатна версия, както и ограничените опции за синхронизиране, достъпни чрез еднократната покупка.

Въпреки по-високата цена, използването на 1Password на Android не е толкова безпроблемно и флуидно, колкото това на LastPass например. Приложението често се проваля при активиране на системните разрешения за автоматично попълване на данни. Проблеми с разширенията има и при версията за Google Chrome.

RoboForm

Създатели на приложението твърдят, че "това е най-добрият мениджър на пароли в света". Безплатната версия на софтуера позволява да съхранявате до 10 пароли и липсват редица функции, налични в безплатните версии на конкурентите. Абонаментите започват от 9.95 долара годишно. Roboform е наличен за Windows, MacOS, iOS и Android и е добър вариант за всеки, който иска лесен и сигурен начин за синхронизиране на пароли между лаптопи, настолни и мобилни устройства.

KeePass

KeePass е стар играч на пазара, а освен че е безплатен, е и с отворен код, което позволява постоянно разширяване на възможностите на приложението. Основният му недостатък е, че е сложен откъм функции и управление за крайния потребител. KeePass няма и официално Android приложение, а само независими вариации, реализирани с различен успех.

Enpass

Enpass използва нетрадиционен модел, при който всички функции на приложението, включително поддръжката на няколко устройства, се предлагат не с абонамент, а с еднократна такса в размер на 10 долара. Ниската цена обаче има своите недостатъци – софтуерът е тромав.

Myki

Безплатен мениджър на пароли, който съхранява всичките ви пароли офлайн. За синхронизиране между устройствата Myki използва кодирана P2P (peer-to-peer) връзка. Така че данните ви никога не са в облака, а само между две устройства, които контролирате. Софтуерът предлага двуфакторно удостоверяване, а това, което го различава от другите мениджъри на пароли, е фактът, че не използва парола, а работи с пръстов отпечатък, лицево разпознаване и четирицифрени ПИН кодове.

Още от Капитал

Музика да искаш

Музика да искаш