Децата и парите: Епизод 5 - Как да управлявам собствен бюджет

Финансовият консултант Стойне Василев отговаря на въпросите на 13-годишния Веселин Даскалов за това как да харчи джобните си по-умно и могат ли децата да печелят пари

Как да не си харча парите за глупости? Как да спестявам за нещо голямо? Може ли едно дете да изкарва собствени пари? Изобщо как човек да не става зависим от парите?

Тези въпроси се въртят в главата на 13-годишния Веселин Даскалов, ученик в Професионалната гимназия по дизайн "Елисавета Вазова" в София, когато мисли как да харчи джобните, които получава от родителите си всяка седмица, по-умно. Или докато мечтае да превърне любимото си хоби в своя професия, която да му носи доходи. Веселин е водещ на новия епизод на образователния подкаст за лични финанси "Децата и парите", а гост-експертът, който дава отговорите, е финансовият консултант и основател на платформата smartmoney.bg Стойне Василев.

Освен как учениците да структурират собствен бюджет и да следят за какво и колко харчат, в епизода ще чуете още защо има смисъл децата да участват в планирането и вземането на решения за семейните финанси.

Подкастът "Децата и парите" е съвместен проект на "Капитал" и неправителствената организация Junior Achievement Bulgaria, която разработва образователни програми в сферата на финансовата грамотност и предприемачеството. А идеята му е да е в помощ на деца и родители, когато разговарят у дома за парите и тяхната стойност.

В рамките на десет епизода ще си говорим за ролята на парите в нашия живот, как децата могат да участват активно в планирането на семейните финанси, как да спестяват и да инвестират, как работят банките, как се движат парите в икономиката и дори какво е нужно, за да започнеш собствен бизнес.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Децата и парите" в Spotify, Apple Podcasts или ни последвайте в SoundCloud. Можете да следите подкаста и като добавите този RSS фийд във вашата програма за подкасти.

"Децата и парите" се реализира с подкрепата на MasterCard.

Обратна връзка за "Децата и парите" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

P.S. Разговорът със Стойне Василев и Веселин Даскалов е записан на 29 май.

Още от Капитал