Коронавирусът и заплахата за демократичните свободи

Политологът Димитър Бечев коментира как авторитарни лидери по света използват кризата, за да извоюват повече власт в новия епизод на "Гласът на Капитал"

   ©  Капитал
   ©  Капитал

Наред с всички останали проблеми, които създава коронавирусът пред държавите и световната икономика, може ли глобалната пандемия да задълбочи и възхода на популизма и авторитаризма? В условията на извънредно положение хората се съгласяват доброволно на редица ограничения на свободите и всекидневния им живот, но има лидери, които използват това, за да огъват демократичните правила в своя полза. Техният апетит за повече безконтролна власт среща по-малко съпротива заради паниката и непосредствените заплахи от вируса.

Това е темата на новия епизод на "Гласът на Капитал", а специален гост е политологът Димитър Бечев, преподавател в Университета в Северна Каролина и старши сътрудник към тинк-танка Атлантически съвет, базиран във Вашингтон, САЩ.

"Последното десетилетие авторитарните или полуавторитарните управници усъвършенстват непрекъснато тези трикове - как да се запази фасадата на демократичното състезание и демократичните институции, но в крайна сметка те да са овладени и манипулирани в полза на властимащите. Полудемокрацията е заплахата на нашето време", казва той в подкаста.

В епизода ще чуете още дали икономическата криза, породена от COVID-19, ще се окаже пречка пред втория президентски мандат на Доналд Тръмп, как Европейският съюз може да въздейства върху Виктор Орбан и как коронакризата постави неочаквани предизвикателства пред модела на хипецентрализирано управление на Владимир Путин.

Бележка от редактора: Разговорът е записан на 27 април.

"Гласът на "Капитал" е седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна актуална тема от политиката, икономиката или бизнеса в дълбочина, с контекст и анализ.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Чуйте и предишния епизод:

Достига ли България пика на епидемията

Аудиокоментар на журналистите Деси Николова и Алексей Лазаров за това на какво се дължи бумът на заразени с коронавирус и какъв е напредъкът в разработването на ваксина

Още от Капитал