Подкаст: Електроенергийна схема за 1 млрд. лв.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев е раздал поръчки за над 400 млн. лв. на фирма, за която е работил. Предстои насочването на нови 511 млн. лв. по Плана за развитие

Поръчките за десетки милиони в енергийния сектор са обичайна практика. Затова те привличат интереса на хора, които имат близки връзки до властта или до ръководители на публични оператори. Така те се превръщат в удобни изпълнители, а изборът им често е предопределен.

Подобна е историята на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който участва в схема за раздаването на близо 1 млрд. лв. публични средства на регистрираната в село Разбойна, област Търговище, компания "Електромонтажно управление" (ЕМУ) и близката до нея "Импулс Ко". Това се случва под ръководството на назначения през 2018 г. изпълнителен директор на ЕСО Ангелин Цачев. Преди това биографията му включва заемането на средни мениджърски позиции. Интересна подробност обаче е, че в периодът от 2007 г. до 2011 г. Цачев работи именно за фирмата ЕМУ, собственост на Таню Танев.


Четете неограничено с абонамент за Капитал!

Статиите от архива на Капитал са достъпни само за потребители с активен абонамент.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

1 лв. / седмица за 12 седмици Към офертата

Вижте абонаментните планове
Все още няма коментари
Нов коментар

Още от Капитал