🗞 Новият брой на Капитал е онлайн >>

Подкаст: Електроенергийна схема за 1 млрд. лв.

Изпълнителният директор на Електроенергийния системен оператор Ангелин Цачев е раздал поръчки за над 400 млн. лв. на фирма, за която е работил. Предстои насочването на нови 511 млн. лв. по Плана за развитие

Бюлетин: Моят Капитал Моят Капитал

Най-важното от света на личните финанси, пазарите и управлението на спестяванията.

Поръчките за десетки милиони в енергийния сектор са обичайна практика. Затова те привличат интереса на хора, които имат близки връзки до властта или до ръководители на публични оператори. Така те се превръщат в удобни изпълнители, а изборът им често е предопределен.

Подобна е историята на държавния Електроенергиен системен оператор (ЕСО), който участва в схема за раздаването на близо 1 млрд. лв. публични средства на регистрираната в село Разбойна, област Търговище, компания "Електромонтажно управление" (ЕМУ) и близката до нея "Импулс Ко". Това се случва под ръководството на назначения през 2018 г. изпълнителен директор на ЕСО Ангелин Цачев. Преди това биографията му включва заемането на средни мениджърски позиции. Интересна подробност обаче е, че в периодът от 2007 г. до 2011 г. Цачев работи именно за фирмата ЕМУ, собственост на Таню Танев.


Архивът на "Капитал"

Статията, която искате да прочетете е част от архива на "Капитал", който е достъпен само за абонати. Той включва над 200 000 стати с всичко за бизнеса, политиката и обществото в България от 1993 г. насам.

Абонирайте се

Възползвайте се от специалната ни оферта за пробен абонамент

2 лв. / седмица за 12 седмици * Към офертата

Всички абонаменти планове

* Aбонамент за Капитал - 2 лв./седмица през първите 12 седмици, а след това - 7.25 лв./седмица. Абонаментът Ви ще бъде подновяван автоматично и таксуван на месечна база. Може да прекратите по всяко време. Само за нови абонати, физически лица.

Все още няма коментари
Нов коментар