Подкаст: Паралелният свят на криптобанките

Регулаторите по света се опитват да догонят една паралелна финансова система с впечатляващи мащаби, която крие много рискове

От съвсем малка ниша криптокредиторите се превърнаха в цял сегмент, обхващаш милиони клиенти от цял свят - една алтернативна банкова индустрия. Пазарът расте и хваща неподготвени всички, най-вече регулаторите. Сега те се събуждат в една нова реалност, в която разбират, че компаниите и техните клиенти не са виртуални, а съвсем реални, както и парите, с които работят. Държавите по света започват все по-активно да мислят как да наложат регулации.

Затова в този епизод на "Гласът на Капитал" говорим с журналиста Йоан Запрянов (който често е и водещ на подкаста), за да разберем какво представляват криптобанките, как работят и какви са рисковете и регулациите. В темата на броя на тазседмичния "Капитал" пък ще можете да се запознаете в детайли с модела и историята на българската криптобанка Nexo.

В епизода ще чуете още:

  • Как стана така, че да сме изправени пред една паралелна финансова система?
  • Какъв е моделът на българската криптобанка Nexo и какво знаем за нея?
  • Каква е ролята на стейбълкойните?
  • Какви са рисковете, мащабите и прогнозите?

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Още от Капитал