Подкаст: Тънката зелена линия на сертификатите

Медицинската, социалната и философската гледна точка към новите опити за ограничаване на ковид

   ©  Shutterstock
   ©  Shutterstock

С едва 20% ваксинирани по статистика България въведе зелен сертификат за влизане в почти всички затворени обществени места. Решението, взето от служебния здравен министър Стойчо Кацаров, начерта може би най-ясната разделителна линия в обществото от началото на пандемията досега. Тя породи огромно напрежение и безброй спорове. Гледните точки са далеч повече от две.

От една страна, мярката беше взета с медицински аргументи - здравната система отново е претоварена почти до краен предел, броят на заразените дневно е средно между 4 и 5 хил. души, смъртните случаи на ден са стотици. От друга страна е социалният и дори философски проблем - чрез нея се налагат ограничения на мнозинството от българите, които през последната година показаха, че по една или друга причина не желаят да се ваксинират. Има го и политическия момент. Този тежък епизод от пандемията се падна на служебно, а не редовно правителство, докато всички останали партии или нямат мнение, или се нагаждат свободно спрямо ситуацията.

Въвеждането на зеления сертификат в България е темата на седмичния брой на подкаста "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов. В него гостуват главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров и политическият редактор Ани Коджаиванова. В броя ще чуете:

  • Аргументите за и против въвеждането на зеления сертификат
  • Разделението в България по отношение на мерките и ваксините
  • Липсата на каквато и да било позиция по отношение на пандемията от страна на партиите

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Още от Капитал