Подкаст: Кирил Петков: министър в небитието / Инфлацията идва

Правната и политическата страна на ситуацията с двойното гражданство на бившия служебен министър

   ©  Георги Кожухаров
   ©  Георги Кожухаров

Тази седмица Конституционният съд реши, че Кирил Петков никога не е бил министър, а издадените еднолично от него актове могат успешно да бъдат атакувани в съда. Това развълнува голяма част от българското общество, което на практика се раздели на два ясни лагера: някои определиха това като атака срещу бившия служебен министър, подтикнати от и без това ниското доверие в институциите, а други обявиха, че въпросът е както юридически, така и политически и морален, и се обединиха срещу Петков.

Ситуацията е много заплетена - както правно, така и политически погледнато. Затова в този епизод на "Гласът на Капитал" говорим с редактора Мирела Веселинова, която обяснява:

  • Какво точно реши Конституционният съд;
  • Има ли основание да се говори за търсене на отговорност в този случай;
  • Защо основен проблем се оказва публичният облик на КС;
  • Какво следва за актовете, които Кирил Петков е издавал в качеството си на министър.

Във втората част на подкаста разговаряме с редакторите Вера Денизова и Николай Стоянов за инфлацията, която в последните месеци расте и в страната, и в САЩ, и еврозоната. През септември националната статистика отчете най-високата инфлация за последните девет години - 4.8%, а очакванията са показателят да продължи да стои на тези нива през идващите зимни месеци, като вече има и единични прогнози за 7-8% към края на годината. Чуйте:

  • Очаквано ли беше увеличението на потребителските цени и в резултат на какво се получи?
  • Доколко високите цени на енергийните източници и на суровините заради нарушените вериги на доставки влияят на прогнозите за инфлацията?
  • Как да спасим спестяванията си?
  • Очаква ли ни скъпа зима и скъпи години?

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Още от Капитал