Подкаст: Новата кръгла маса e с фoрмата на "П", като "промяна"

Преговорите за правителство обещават политическа революция и радикални реформи

Продължаваме промяната
Продължаваме промяната    ©  Продължаваме промяната
Продължаваме промяната
Продължаваме промяната    ©  Продължаваме промяната

Явно може и като в Германия. Вече четвърти пореден ден представителите на "Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България" седят на една маса и обсъждат с часове всеки ресор в държавата. По същество това е втора кръгла маса за България - ако тази през 1990 г. зададе въпроса "какво правим след комунизма", то тук темата е "какво правим след Бойко Борисов". Това може да звучи забавно или цинично за някои по-възрастни граждани на България, но те трябва да осъзнаят, че в страната има пълнолетни, гласуващи граждани, които в съзнателния си живот не са виждали нищо друго, освен правителства на Борисов.

Правителството изглежда постижимо, а "всички сме съгласни" е често срещана фраза по време на преговорите. Консенсусът обаче идва с няколко уговорки - той е следствие от три поредни избора, в който всички, освен "Продължаваме промяната", са губещи, уморени и във вътрешна криза. Затова е и логичен въпросът колко дълго може да продължи повтарянето на "всички сме съгласни".

Увлечени в ентусиазма си, потенциалните бъдещи управляващи си поставят и, меко казано, амбициозни срокове. България например трябва да бъде напълно дигитализирана за около година, а в същото време да се прави и правосъдна реформа, енергийна реформа, структурна реформа. Това не е невъзможно, но би било изключително трудно.

Преговорите за новото правителство и перспективите пред него са основната тема на тазседмичния брой на "Гласът на Капитал" с водещ Йоан Запрянов. В подкаста гостува главният редактор на "Капитал" Алексей Лазаров, който завършва една своеобразна трилогия от участия около политическия спринт през последните седмици.

В броя ще чуете:

  • Как вървят преговорите и какво впечатление остават те
  • Реалистично ли е държавата да бъде почти изцяло реформирана за година-две
  • Подвеждащ ли е консенсусът между партиите
  • Какво следва от смазващата победа на Румен Радев на втори тур и надцениха ли се възможностите на ДПС да мобилизира електорат за чужд кандидат.

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Още от Капитал