Подкаст: Янис Варуфакис за българското влизане в еврозоната и защо Планът за възстановяване е грешка

Икономистът и бивш финансов министър на Гърция пред "Капитал"

Янис Варуфакис пристигна в София заради конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът"
Янис Варуфакис пристигна в София заради конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът"    ©  Цветелина Белутова
Янис Варуфакис пристигна в София заради конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът"
Янис Варуфакис пристигна в София заради конференцията на "Капитал" "Банките и бизнесът"    ©  Цветелина Белутова

Тази седмица на 60-годишна възраст бившият финансов министър на Гърция Янис Варуфакис за първи път дойде в София. Първият съвет, който пък ѝ даде, беше да не влиза в еврозоната. "Това би било грешка. Не го правете", казва той в интервю с редактора в "Капитал" Огнян Георгиев. Аргументите му са както противоречиви, така и любопитни - Варуфакис все пак говори като политик, носещ на гърба си целия незавиден опит на Гърция, но и като ляв мислител, който умее да отправя послания. Той е и икономист и философ, който изгря след прекия си сблъсък с Меркел, и е известен и с книгите си, в които критикува начина, по който работят еврозоната и ЕС.

Според него:

  • "Инструментът за за възстановяване и устойчивост е също така безсмислен, както беше ESM (European stability mechanism)"
  • "Идеята за еврооблигации е мъртва. Именно заради начина, по който беше направена"
  • "Не искам европарите да отиват в гръцкото правителство. Искам ЕС да направи федерална програма за енергетиката"

Части от интервюто чуйте тук:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Още от Капитал