Подкаст: Който разбира, тук (не) инвестира

Плановете и идеите на Даниел Лорер за връщането на чуждестранните инвестиции в България

Даниел Лорер, министър на на иновациите и растежа
Даниел Лорер, министър на на иновациите и растежа    ©  Надежда Чипева
Даниел Лорер, министър на на иновациите и растежа
Даниел Лорер, министър на на иновациите и растежа    ©  Надежда Чипева

Ако не сте се интересували от големите чуждестранни инвестиции в България през последните десет години, не се безпокойте: не сте пропуснали нищо. Страната отбеляза едно празно десетилетие, в което се превърна в място, което всички големи компании заобикалят. От една страна, обяснението е просто: корупция или най-малкото имиджът на шампиони по корупция, защото повечето инвеститори не стигат до момента, в който да им искат подкуп.

От друга страна обаче, това е прекалено лесно обяснение. България губи инвестиции за сметка на Сърбия, Румъния и Гърция - страни, които също не са рай за живеене или бизнес, но се справят значително по-добре от нас. При индустриалните инвестиции например причината да губим е, че държавата почти не подпомага директно финансово инвеститори - нещо, в което съседите ни се справят по-добре и са значително по-щедри.

Друга причина е липсата на кадри. Четвърта причина е липсата на сигурност и доверие в правораздавателната система. Пета причина вече е "Магнитски", шеста причина е има ли въобще с кого да си говорят инвеститорите. И така нататък, и така нататък.

Тази седмица епизодът на "Гласът на Капитал" всъщност е интервю, или казано по-точно, разговор, между министъра на растежа и иновациите Даниел Лорер, от една страна, и журналистите от "Капитал" Йоан Запрянов и Иглика Филипова, от друга. Причината е, че този разговор покрива почти всичко по темата - а това, което не покрива, можете да откриете в първия брой на "Капитал" за годината.

Разговорът можете да чуете тук:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.

Close
Бюлетин
Бюлетин

Вечерни новини

Най-важното от деня. Всяка делнична вечер в 18 ч.

4 коментара
 • Най-харесваните
 • Най-новите
 • Най-старите
 • 1
  antipa avatar :-|
  D-r D
  • - 2
  • + 6

  Цял брой на Капитал Лорериада!
  Е, изваденият миналия месец от нищото Лорер ли ще подкара БГ към растеж?
  С 4П започна новото летоброене ли?

  Пък съждението на Капитал, че държавата трябвало да подкрепя "директно финансово инвеститорите" ухае на презрял соц.
  И тъй като съждението е в редакционна статия, най-вероятно това е убеждението на Кръга Капитал. Олигарсите, навикнали да получават стотици млн. чрез преразпределителните механизми на държавата (ВЕИ-тата, златната кокошка на олигарсите) не могат да уврат до заключението, че държавата има само две функции по отношение на бизнеса, без значение дали е роден или чужд и там не влиза нито кърменето му, нито повиването му в дантели, а:

  1. Да създава условия - законодателни, административни, инфраструктурни и т.н. за развитието му; и
  2. Да не пречи.

  Толкова!
  И тъй като Капитал се е вторачил в т.н. чужди инвестиции, изчерпващи се понастоящем основно с ишлемета и аутсорсинг, и представляващи някакви си 2-3% от БВП, защо не обърнет внимание и на тези, които докарваме останалите 97-98%?

  Вторачени в елата не виждате гората, Капитал.

  Нередност?
 • 2
  wlr26637645 avatar :-P
  wlr26637645
  • + 2

  Вижте си текста под снимката.
  Не знаете как се пише растеж, ама иначе първа писта в анализите за същия ;)

  Нередност?
 • 3
  zo avatar :-|
  zo
  • + 1

  > държавата почти не подпомага директно финансово инвеститори
  Ало, „Капитал“ това би било комунизъм, а не КАПИТАЛизъм!

  Нередност?
 • 4
  zo avatar :-|
  zo
  • + 2

  >Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected]

  'feedback' освен като „обратна връзка“ можете да си го преведете като „мнение“ или „отзив“. Такива буквално преведени думи и изрази не ви ли звучат супер криво или съвсем сте изгубили връзка с майчиния си език? То като се учи един не е нужно да се забравя другия.

  Нередност?
Нов коментар

Вход

Още от Капитал

Подкаст: Война на хоризонта

Подкаст: Война на хоризонта