Подкаст: Който разбира, тук (не) инвестира

Плановете и идеите на Даниел Лорер за връщането на чуждестранните инвестиции в България

Даниел Лорер, министър на на иновациите и растежа
Даниел Лорер, министър на на иновациите и растежа
Даниел Лорер, министър на на иновациите и растежа    ©  Надежда Чипева
Даниел Лорер, министър на на иновациите и растежа    ©  Надежда Чипева

Ако не сте се интересували от големите чуждестранни инвестиции в България през последните десет години, не се безпокойте: не сте пропуснали нищо. Страната отбеляза едно празно десетилетие, в което се превърна в място, което всички големи компании заобикалят. От една страна, обяснението е просто: корупция или най-малкото имиджът на шампиони по корупция, защото повечето инвеститори не стигат до момента, в който да им искат подкуп.

От друга страна обаче, това е прекалено лесно обяснение. България губи инвестиции за сметка на Сърбия, Румъния и Гърция - страни, които също не са рай за живеене или бизнес, но се справят значително по-добре от нас. При индустриалните инвестиции например причината да губим е, че държавата почти не подпомага директно финансово инвеститори - нещо, в което съседите ни се справят по-добре и са значително по-щедри.

Друга причина е липсата на кадри. Четвърта причина е липсата на сигурност и доверие в правораздавателната система. Пета причина вече е "Магнитски", шеста причина е има ли въобще с кого да си говорят инвеститорите. И така нататък, и така нататък.

Тази седмица епизодът на "Гласът на Капитал" всъщност е интервю, или казано по-точно, разговор, между министъра на растежа и иновациите Даниел Лорер, от една страна, и журналистите от "Капитал" Йоан Запрянов и Иглика Филипова, от друга. Причината е, че този разговор покрива почти всичко по темата - а това, което не покрива, можете да откриете в първия брой на "Капитал" за годината.

Разговорът можете да чуете тук:

"Гласът на Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.