Подкаст: Великото стопяване на българите

Според данните на НСИ българите са намалели с 844 хил. души. Какви ще бъдат ефектите от това за страната?

Спадът ще продължи, но миграционните потоци може и да се обърнат
Спадът ще продължи, но миграционните потоци може и да се обърнат
Спадът ще продължи, но миграционните потоци може и да се обърнат    ©  Shutterstock
Спадът ще продължи, но миграционните потоци може и да се обърнат    ©  Shutterstock

В началото на месеца Националният статистически институт съобщи, че по предварителни данни България е намаляла с 844 хил. души. Какво стои зад тази статистика, къде са отишли тези хора и има ли как да си ги върнем са въпросите, на които се опитваме да отговорим в този епизод на "Гласът на "Капитал". Броят на населението има значение за много неща, като например кандидатстването на общини по европрограми, пенсионната система, изборите.

За ефектите от стопяването говорим с икономическия редактор в "Капитал" Огнян Георгиев, който следи демографските особености и развитието на българските градове.

В епизода ще чуете още:

  • Каква част от "изчезналите" българи са емигранти?
  • Какво могат да направят българските градове, за да ги привлекат обратно?
  • Как ще се отрази по-малкият брой на населението при кандидатстването по европрограми и при изборите?
  • Какви бяха проблемите при миналогодишното преброяване?

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.