Подкаст: Високо напрежение

Заложеният капан в енергетиката остави правителството без много варианти за действие, но то трябва да излезе бързо от ситуацията

Нека за миг да си представим, че сме на мястото на новите управляващи. Малко след вземането на властта, имаме да потушаваме пожар на няколко фронта едновременно - първо с високите цени на тока и газа, второ, заради липсата на приет бюджет и работещи схеми за компенсации. В същото време сменяме ръководствата на Комисията за енергийно и водно регулиране, както и на "Булгаргаз", където пък започва и разследване, но на миналото ръководство. И за капак кметове от ГЕРБ задружно се оплакват от високите сметки за ток и спират лампите.

Зад всичко това реално стоят политически въпроси. В този епизод на "Гласът на Капитал" разговаряме с управляващия редактор в "Капитал" Ивайло Станчев, който разказва какво точно се случва, за политическите атаки, както и защо е важно кой е директор на "Булгаргаз" точно в момента.

В епизода ще чуете още:

  • Как новото правителство реагира на кампанията на ГЕРБ и спирането на тока в редица общини и защо това може да е капан?
  • Какви ходове предприе досега четворната коалиция и какви ходове ѝ остават?
  • Доколко цената на газа зависи от решенията на "Булгаргаз", след като вътрешният министър Бойко Рашков обяви, че започва разследване срещу държавната компания?
  • Какви са вариантите пред новия шеф на Булгаргаз Людмил Йоцов и следователно опасенията?
  • Какво представлява "връщането на посредниците в бизнеса", които купуват газа от Русия и го препродават на вътрешния пазар?
  • Какво стана с компенсациите за високите сметки на бизнеса и общините?

Темата на броя може да прочетете тук.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.