Подкаст: Войната отново е тук/Финансовият министър Асен Василев за рисковете пред икономиката

Какво цели руският президент и как може да постъпи Европа предвид зависимостта си от газа; Всички прогнози за инфлация и растеж ще бъдат преразгледани

Войната с Украйна вече е факт. В ранните часове на 24 февруари Русия нахлу в Украйна и избра най-тежкия вариант - атака по всички фронтове. Близо 200-хилядната руска армия, струпана по границите на Украйна, премина в настъпление, след като сепаратистите от Донецк и Луганск поискаха военна помощ от Кремъл за отбиване на мнима агресия на украинската армия. Това е най-тежката военна криза в Европа от десетилетия. Остава въпросът какво иска да постигне руският президент Владимир Путин. Реакцията на Стария континент е много важна, защото историята показва, че санкциите, наложени след анексирането на Крим през 2014 г., не проработиха. Как ще действат САЩ също е много интересно.

В този епизод на "Гласът на Капитал" разговаряме с международните редактори в "Капитал" Светломира Гюрова и Кирил Кирчев, които разказват за интересите на Путин, възможните сценарии от тук насетне, дали Европа е готова да плати цената на тежките икономически санкции и как войната ще се отрази на всички нас.

Разговорът е записан в четвъртък следобед. В него ще чуете още:

  • Каква е амбицията на Путин
  • Какви са възможностите пред Европа и може ли да се справи със зависимостта си от газа
  • Може ли руският президент да бъде спрян и как се засили ролята на НАТО
  • Какво ще значи войната за европейските граждани.

Във втората част (от 17:30 мин.) на подкаста следва интервю на журналистката Вера Денизова с финансовия министър Асен Василев. Ще чуете:

  • Какво предвижда четиригодишната инвестиционна програма
  • Какви са рисковете за икономиката при войната в Украйна
  • Все още ли е постижима датата за приемане на еврото
  • Кои са приоритетните задачи за финансовия министър.

Интервюто можете да прочетете тук.

"Гласът на "Капитал" e седмичен подкаст, в който журналистите разказват интересна история от седмицата в дълбочина, с контекст и анализ и в който търсим мнения от експерти от света на политиката, икономиката или бизнеса за важните въпроси на нашето време.

Ако този епизод ви хареса и искате да слушате новите епизоди веднага щом излязат, абонирайте се за "Гласът на "Капитал" в Apple Podcasts, Google Podcasts или Spotify. Може да следите подкаста и като добавите този RSS Feed във вашата програма за подкасти.

Обратна връзка за "Гласът на "Капитал" можете да ни изпращате на [email protected] или в познатите ви профили на "Капитал" във Facebook и Twitter.